Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Teak meubelen reinigen met slechts 2 ingrediënten

teak meubelen reinigen
teak meubelen reinigen
Teakhout is uitermate geschikt voor buiten, maar ook voor de badkamer of elders in huis. Teakhout kan een beetje verkleuren en moet daarom wel zo nu en dan gepoetst worden. Hier een duidelijke uitleg hoe je je teakhouten meubelen reinigt en onderhoudt.

Schoonmaken teakhouten tuinmeubelen

Zo jammer als je teakhouten tafel of tuinset lelijk is geworden. En dat terwijl je teak zo mooi kunt opknappen waardoor het hout weer helemaal opleeft. Volg je onderstaand stappenplan dan is het net of je je meubel net uit de winkel hebt gehaald.

Benodigdheden

Hoe?

1. De spuitfles vullen met de ingrediënten

Vul het spuitflesje met azijn, water en Dreft. Schudt de spuitfles goed voor gebruik.

2. Tuinmeubelen eerst schoon spuiten

Wil je buiten teak meubelen reinigen, spuit dan eerst je tuinmeubelen schoon met een tuinslang. Andere teakhouten meubels die je wilt schoonmaken kun je voor de volgende stappen het beste in de badkamer of buiten zetten.

3. Het teakhout goed nat sprayen

Spuit je teakhouten meubelen in met de de spray zodat ieder stukje hout nat wordt. Laat het goedje 5 minuten intrekken.

4. Het teakhout schrobben met zachte borstel

Schrob de teak meubelen met de zachte borstel. Gebruik absoluut geen harde borstel want daarmee beschadig je het lak. Blijf wat langer schrobben bij lelijke vlekken.

5. Het hout schoonspoelen

Spoel het hout schoon met water tot alle zeepresten zijn verwijderd. Laat het teakhout drogen aan de lucht.

Klaar is Kees en je teakhouten meubelen glanzen weer als nieuw. Vergeet deze simpele behandeling niet een paar keer per jaar te herhalen, zodat je teakhout mooi en glanzend blijft.

Beschimmelde teak meubelen reinigen

Alhoewel teakhouten meubels goed bestand zijn tegen schimmel, ontkom je er niet altijd aan. Is het erg vochtig in huis (of buiten) dan kan teakhout na enige tijd toch een beetje gaan schimmelen.

Om de schimmel te verwijderen kun je de plekken insmeren met groene zeep. Vervolgens borstel je de zeep in met een zachte borstel en spoel je het erna weer grondig schoon. Als je dan voortaan bovenstaande behandeling een paar keer per jaar herhaalt, dan voorkom je dat het hout in de toekomst weer gaat schimmelen.

Teak meubelen reinigen met een kant-en-klaar middel

Voor een grondige reiniging van teakhouten meubelen heb je Star brite Teak Reiniger & Hersteller. Deze reiniger verwijdert diep ingetrokken vuil, smeer- en vetvlekken op teak. Bovendien herstelt het spul de oorspronkelijke kleur.

De behandeling met deze reiniger is zo gepiept. Je maakt het teakhout nat en brengt de reiniger aan met een kwast. Je laat het spul 5 minuten inwerken. Daarna verwijder je met een natte aluminium spons de vervuiling door in de richting van de houtnerven te vegen. Ten slotte spoel je het hout af en voilà! Je teakhout is weer in nieuwstaat.

Voor meer informatie over de teakhout reiniger, klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Teakhout langer mooi houden

Om het teakhout langer mooi te houden kun je het nog nabehandelen met Star Brite Teak Oil Classic. Hiermee voorkom je dat je teakhouten meubel weer snel vergrijst. Bovendien is deze olie vuilafstotend. Voor het beste resultaat is het verstandig om het teakhout eerst licht op te schuren.

Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Watervlekken op teakhout verwijderen

Heb je je teakhouten tuinmeubelen buiten staan, dan zullen er na enige tijd watervlekken op verschijnen, vaak in de vorm van waterkringen. Met warmte kun je die kringen heel makkelijk verwijderen. Bijvoorbeeld met een föhn. Wees niet ongeduldig, maar kies echt de laagste stand met deze methode en houdt de föhn niet te dicht op het hout.

Een andere mogelijkheid is om een theedoek op de watervlek te leggen en die te strijken met een strijkijzer. En dan met korte tussenpozen. Kijk tussendoor af en toe even onder de theedoek om te controleren of je al tevreden bent met het resultaat. Let op! Ga niet met de strijkijzer rechtstreeks over de tafel strijken.

Ten slotte

Er zijn nog talloze andere manieren om je teakhout schoon te maken, bijvoorbeeld: Teak meubelen reinigen met bleekwater, of met soda, of met zout. Azijn met een beetje afwasmiddel is mijn favoriet, het zijn milde middelen met een geweldig resultaat! Succes ermee!

teak houten tafel in de olie zetten

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

stoffen bank schoonmaken
Zo gepiept!
tuinkussens wassen en impregneren
Summertime