Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Je tuinkussens wassen en perfect schoon houden

tuinkussens wassen en impregneren
tuinkussens wassen en impregneren
Lekker hè om weer in je tuin of op je balkon te zitten als de zon schijnt? Maar jakkes wat zien die tuinkussens er smerig uit. Daar fleurt je zitplekje buiten niet echt van op. Hier alle ins & outs hoe je alle soorten tuinkussens snel weer in hun oorspronkelijke glorie herstelt.

Hoezen tuinkussens wassen

Hebben jouw tuinkussens afneembare hoezen dan kun je ze lekker in de wasmachine werpen. Check wel even de wasvoorschriften. Daarna is het een kwestie van het juiste programma kiezen, wasmiddel erbij en achteroverleunen. Laat de hoezen volledig aan de lucht drogen voordat je de binnenkussens er weer in stopt.

Tuinkussens wassen zonder afneembare hoes

Tuinkussens zonder afneembare hoes kun je perfect schoonmaken met natuurazijn. Het grote voordeel van azijn is dat je hiermee ook vlekken en meeldauw verwijdert. Zo zijn je kussens weer fris voor de zomer.

Nu je alle ingrediënten bij elkaar hebt verzameld kun je aan de slag.

Hoe?

1. Emmer vullen met ingrediënten

Vul een emmer met lauw water, een halve kop afwasmiddel en een flinke scheut azijn.

2. Met zachte borstel tuinkussens boenen

Dompel een zachte borstel in het sopje. Boen aan beide kanten je tuinkussens schoon. Vergeet niet tussendoor weer even de borstel in het sopje te dompelen.

3. Half uur wachten

Laat het goedje een half uur intrekken.

4. Met natte spons tuinkussens afnemen

Maak een spons nat met lauw water en neem de tuinkussens goed af. Spoel de spons tussendoor schoon en herhaal, herhaal, herhaal.

5. Kussens laten drogen

Laat de kussens volledig drogen in het zonnetje.

Dit zijn de basisstappen om je tuinkussens lekker schoon te krijgen. Voor het perfecte resultaat kun je het beste je tuinkussens wassen en impregneren. Daar lees je verderop meer over.

Let op!

De meeste tuinkussens zijn behandeld met een speciale coating om ze te beschermen tegen Uv-stralen en/of water. Lees altijd de wasvoorschriften op de labels om te checken wat wel of niet mag.

Schimmel uit tuinkussens verwijderen

Zit er schimmel of meeldauw op je tuinkussens, en niet zo’n klein beetje ook? Dan kun je ze op bovenstaande manier verwijderen. Maar er zijn ook nog twee andere manieren.

Borstel eerst zoveel mogelijk meeldauw weg met een oude tandenborstel. Je mengt wat water, azijn en tea tree olie in een spuitflesje. Omdat tea tree olie antibacterieel is kun je er perfect schimmel en vlekken mee verwijderen. Spuit het goedje op de kussens, laat het even intrekken en neem de kussens af met een natte spons.

Een nog krachtigere manier om schimmel te verwijderen is met waterstofperoxide. Je mengt een deel water met een deel waterstofperoxide en spuit dat op de schimmel. Test wel altijd eerst op een opvallend stukje textiel de kleurechtheid. Niet alle materialen kunnen tegen waterstofperoxide.

schoonmaken met waterstofperoxide

Vogelpoep van tuinkussens verwijderen

Flats! Een grote, witte kledder spat uiteen op je tuinkussen. Daar ga je niet meer rustig op zitten. Trek je huishoudschoenen maar aan. Met de botte kant van een mesje of een botermesje schraap je zoveel mogelijk vogelpoep weg.

Maak een sopje met warm water en afwasmiddel. Met een zachte borstel (of oude tandenborstel) schrob je de vlek schoon. Daarna kun je de tuinkussens wassen volgens bovenstaande methode.

Olievlekken op tuinkussens verwijderen

De meest voorkomende vlekken op tuinkussens zijn olievlekken. Denk aan oliën van zonnebrandcrème of insectenspray. Maar ook vetvlekken van die overheerlijke barbecue.

Om olievlekken te verwijderen leg je eerst wat keukenpapier op de vlek zodat de oppervlakkige olie wordt geabsorbeerd. Vervolgens strooi je er wat maïzena of baking soda op zodat het ingetrokken vet uit de stof wordt gezogen.

Laat de poeder 15 minuten intrekken. Schraap dan met de botte kant van een aardappelmesje de poeder weg. Herhaal dit indien nodig. Neem de vlek tenslotte af met een sopje van Dreft en laat je tuinkussens drogen aan de lucht.

Hoe houd je je tuinkussens langer schoon?

Wil je de hele zomer genieten van je buitenzitplaats? Dan is het wijsheid om de tuinkussens goed te onderhouden. Dat scheelt weer ergernissen. Het is toch jammer als je ze in de loop van de zomer steeds meer ziet verpieteren. Hoe houd je ze langer fris?

  • Borstel met grote regelmaat met een zachte borstel je tuinkussens schoon. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken dan kun je ze ook gerust even stofzuigen. Vergeet niet de naden mee te nemen.
  • Begint het te plenzen buiten, wacht dan met de tuinkussens opbergen tot je er even een lapje overheen hebt gehaald. Dat scheelt weer een poetsbeurt achteraf.
  • Wordt er geknoeid met eten of drank? Maak dan zo snel mogelijk de tuinkussens schoon. Is een vlek eenmaal ingetrokken dan is het lastiger om die te verwijderen.
  • Liggen een deel van je kussens altijd in de zon en een deel veel minder? Wissel ze dan eens om, zodat ze er hetzelfde uit blijven zien. Het is een lelijk gezicht als de helft van je kussens verbleken en de andere helft niet.

Tuinkussens wassen en impregneren

Om je kussens veel langer mooi te houden kun je het beste je tuinkussens wassen en impregneren. Je tuinkussens zijn dan beter bestand tegen een regenbui, knoeien, zonnestralen en vogelpoep.

Je kunt een waterafstotend middel gebruiken. Bijvoorbeeld Hucil. Dit middel kun je perfect gebruiken voor het impregneren. Je creëert hiermee een onzichtbare beschermlaag.

Het grote voordeel is dat deze spray vrijwel geurloos is. Bovendien is het vrij van schadelijke oplosmiddelen. Niet alleen je tuinkussens kun je ermee impregneren, ook je tent, parasol, regenkleding, rugzakken, jassen en ga zo door.

Voor meer informatie over Hucil impregneerspray klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:08 pm

Ten slotte blijven je tuinkussens veel langer mooi als je ze elke dag even opbergt, zodat het vocht van de nacht niet in de kussens trekt. Heb je geen plek in je schuur? Overweeg dan eens om een waterdichte opbergbox aan te schaffen. Kijk maar eens hier.

Succes met tuinkussens wassen en geniet van het zonnetje!

beste groene aanslagreiniger

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

horren schoonmaken
Zo gepiept!
teak meubelen reinigen
Zo doe je dat!