Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Uggs schoonmaken, het complete handboek, 6 handige tips

uggs schoonmaken
uggs schoonmaken
Ja hoor, Uggs zijn weer hip. Heel verwonderlijk is het niet, want we zijn massaal aan het bezuinigen op gas, en dus moeten we andere manieren verzinnen om warm te blijven. Uggs zijn met hun schapenwollen voering de perfecte laarzen om de voetjes comfortabel te houden. Maar hoe maak je deze laarzen schoon?

Uggs schoonmaken binnenkant

Laten we beginnen met de binnenkant. Veel mensen dragen hun Uggs zonder sokken. Dat kan prima want de laarzen zijn warm genoeg. Maar een opfrisbeurt kunnen ze na enige tijd wel gebruiken.

Zo doe je dat

1. Baking soda in de Uggs strooien

Komt er een zweetluchtje uit je Uggs? Strooi een flinke hoeveelheid baking soda in de laars en laat dat lekker een nachtje zitten.

2. Baking soda uit de Uggs zuigen

De volgende dag kun je je Uggs legen boven de kliko. Natuurlijk blijft er nog wat baking soda achter in de laarzen, maar die kun je gewoon opzuigen met de stofzuiger. Je Uggs ruiken weer lekker fris.

3. Druppeltje etherische olie in de Uggs

Wil je nog een lekker luchtje aan je Uggs toevoegen, doe er dan een druppeltje etherische olie in. Er zijn zoveel verschillende luchtjes, er zit er vast eentje tussen die je hemels vindt ruiken. Let er wel op dat je geen olie op de buitenkant druppelt, daar krijg je vetvlekken van.

Uggs schoonmaken buitenkant watervlekken

Zitten er lelijke watervlekken op je Uggs omdat je in een plensbui terecht kwam, dan wil je je laarzen zo snel mogelijk weer mooi hebben. Dit moet je met beleid doen, anders richt je schade aan. Hartstikke zonde.

Zo doe je dat

1. Uggs borstelen

Borstel je Uggs voorzichtig met de suèdeborstel. Zo verwijder je het oppervlakkige vuil van de laars.

2. Uggs afnemen met vochtige spons

Maak de spons nat met koud water en wring hem goed uit. Je Uggs mogen niet te nat worden. Neem de hele laars af met de spons.

3. Uggs afnemen met azijn-mengsel

Meng een deel water met een deel azijn en dompel de spons hierin onder. Wring de spons weer goed uit en neem de laarzen af.

4. Afnemen met nat microvezeldoekje

Houd het microvezeldoekje onder de koude kraan en wring het doekje goed uit. Neem de laarzen af om het azijngoedje te verwijderen.

5. Uggs drogen

Laat de Uggs aan de lucht drogen. Om te voorkomen dat je uggslaarzen vervormen door al het vocht, kun je ze tijdens het droogproces het beste opvullen met keukenpapier.

Lees ook: Natte schoenen drogen: 8 beste manieren!

Uggs schoonmaken zout vlekken

Heb je een lekkere stevige strandwandeling gemaakt op je Uggs? Hartstikke fijn want je voeten zijn lekker warm gebleven. Maar nu zit je met een ander probleem: zoutvlekken op je mooie laarzen. Hoe krijg je die weg?

Zo doe je dat

1. Water met drupje babyshampoo mengen

Vul een kommetje met koud water en doe er een klein drupje babyshampoo bij. Echt een minidrupje, anders zit je straks met een zeepvlek op je mooie Uggs. Meng de zeep goed met het water door even te roeren.

2. Dep de vlek

Dompel een stukje microvezeldoek in het kommetje en wring die goed uit. Dep de vlek. Ga niet schrobben of wrijven!

3. Uggs laten drogen

Laat je Uggs aan de lucht drogen, ver van een warmtebron vandaan.

4. Uggs afborstelen

Zodra de Uggs droog zijn borstel je de suède nog even na met een suèdeborstel. Zo krijgen je laarzen hun oorspronkelijke uiterlijk weer terug.

vetvlek uit uggs halen

Vetvlek uit Uggs halen

Zo jammer, ben je lekker aan het koken, landt er een vetspetter op je Uggs. Goed nieuws: die krijg je gewoon weg met maïzena.

Benodigdheden

Zo doe je dat

1. Maïzena over vetvlek strooien

Strooi wat maïzena over de vetvlek. Heb je geen maïzena in huis dan kun je ook talkpoeder eroverheen strooien.

2. Paar uur wachten

Laat de maïzena een paar uur op de vlek liggen.

3. Maïzena verwijderen

Schud de maïzena van je Uggs boven de kliko. Tevreden? Zo niet, herhaal de behandeling en laat de maïzena wat langer op je laarzen liggen.

Uggs schoonmaken na sneeuw of modder

Zitten je uggslaarzen onder de moddervlekken of heb je ermee door de vieze sneeuw gewandeld? Geen zorgen. Je krijgt je Uggs weer stralend schoon.

Zo doe je dat

1. Uggs borstelen

Laat de modder eerst goed drogen. Zodra alles kurkdroog is borstel je voorzichtig (in één richting) met de suèdeborstel over de Uggs.

2. Hardnekkige vlekken uitgummen

Zitten er hardnekkige vlekken op je Uggs? Die kun je uitgummen met een speciale suèdegum. Handig!

3. Vlekken licht vochtig afnemen

Maak een spons nat met koud water en wring de spons goed uit. Dep de plekken waar de vlekken zaten.

4. Suèdereiniger aanbrengen

Breng een klein beetje suèdereiniger aan op de vochtige spons. Met ronddraaiende bewegingen poets je over de vlekken. Laat de laarzen aan de lucht drogen.

Uggs schoonmaken doe dit niet!

Er zijn 2 punten waarop je moet letten als je je Uggs wilt schoonmaken. Hiermee voorkom je onherstelbare schade.

  • Stop je Uggs nooit in de droger. Probeer ze ook niet sneller droog te krijgen met een föhn en zet ze niet in het zonnetje. Zijn je Uggs nat, laat ze altijd aan de lucht drogen, zonder dat je het droogproces forceert.
  • Uggs kun je niet wassen in de wasmachine. Dan kun je ze net zo goed direct in de kliko gooien. Wil je je Uggs mooi houden, maak ze dan altijd schoon met de hand.

Ten slotte: niet alle vlekken krijg je helemaal weg uit Uggs, het materiaal van de laarzen is behoorlijk poreus dus 100% schoon zal niet altijd lukken. Wel kun je voorkomen dat je Uggs verpieteren. Doe ze bijvoorbeeld niet aan tijdens het koken, ga er niet mee naar het bos en wordt er regen voorspeld: trek dan andere schoenen aan. Zo blijven je Uggs veel langer mooi.

Wil je je Uggs beschermen tegen vuil en water. Spray ze dan in met Piggy Proof Protector. Dit is geweldig spul om je Uggs lang mooi te houden. Spuit je laarzen eens in de drie maanden in en ze blijven zo goed als nieuw. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:02 am

Lees ook: In 7 stappen snel je witte sneakers schoonmaken

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

nooit meer sokken kwijt
Wil je weten!
slippers schoonmaken
Zomer-proof