Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Het ultieme handboek voor het verwijderen van schimmel

verwijderen van schimmel-
verwijderen van schimmel-
Ben je het zat om altijd maar schimmel op de kitranden van de vensterbanken te hebben? Of in de badkamer? Dan is het handig om te weten hoe je schimmel doodt en vooral hoe je schimmel voorkomt! Hoe zorg je ervoor dat schimmel op kit (en de rest van je huis) wegblijft? Welke producten werken wel en welke minder?

Hoe krijg je schimmel in kitranden?

Voor het verwijderen van schimmel uit je raam is het handig om alvast te weten hoe je schimmel voorkomt. In de winter ontstaat er door het temperatuurverschil snel condens op de ramen. Schimmel houdt van vochtige, warme plekken om te broeien en te groeien dus zijn je ramen en de kitranden de ideale plek.

Kun je zwarte schimmel op kit verwijderen?

Omdat de meeste huizen vandaag de dag erg goed geïsoleerd zijn, hebben we steeds vaker te maken met schimmel in de ramen. Er moet dus veel beter geventileerd worden! Doe je dat niet dan zal schimmel altijd weer terugkeren, hoe je het ook behandelt. Dat is het slechte nieuws.

Weinig mensen denken in de winter: Goh laat ik eens even lekker het raam wagenwijd openzetten! Voor het verwijderen van schimmel zou je dat toch minstens eens per dag moeten doen zodat het vocht en de condens in je huis ergens naartoe kan. Doe je dit niet dan komen schimmelsporen vast te zitten en beginnen hun eigen broedplaatsen.

Hoe voorkom je schimmel in kitranden?

Heb je geen ramen in de woonkamer die open kunnen en hebben die ramen ook geen ventilatieopeningen? Dan zou je hier zo snel mogelijk iets aan moeten doen. Een raam vervangen door er een nieuwe in te plaatsen met een ventilatierooster erin maakt een wereld van verschil.

Komt een nieuw raam momenteel financieel niet goed uit, dan is het hoe dan ook raadzaam om een vochtvreter in ieder raam te zetten. Voor meer ventilatie helpt een ventilator zelfs enigszins om luchtstroom te creëeren. 

Ook kun je eens overwegen om een goede luchtontvochtiger aan te schaffen. Het kost wel wat, maar een raam dat op een gegeven ogenblik gaat rotten kost nog meer. Een goede luchtontvochtiger trekt behoorlijk wat vocht uit de ruimte, feit is wel dat er nog steeds op een of andere manier geventileerd moet worden.

Zelf ben ik heel blij met mijn Trotec luchtontvochtiger. Deze is betaalbaar en kan wel 20 liter per dag ontvochtigen. Is de afneembare opvangbak vol dan slaat hij automatisch af. Je zult merken dat de luchtvochtigheid in huis snel afneemt. Het apparaat vraagt niet om veel onderhoud en is makkelijk schoon te houden.

Heb je een goede luchtontvochtiger dan ben je meteen van een ander probleem verlost. Niet alleen pissebedden zoeken een ander onderkomen, maar ook zilvervisjes zullen jouw huis een stuk minder aantrekkelijk vinden. Hier kun je meer over lezen in: Bah! Pissebedden in huis! Hoe voorkom en bestrijd je ze? en Hoe kom je zo snel mogelijk van zilvervisjes af?

Voor ruimtes tot 10 m²
Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:47 am

9 methodes met verschillende resultaten voor het verwijderen van schimmel uit kit

Het liefst wil je een middel dat de schimmel, inclusief de wortel, doodt. Veel producten leveren een snelle oplossing die het oppervlak aanpakt, maar waardoor de wortels intact blijven. Helaas is er geen enkel product dat schimmel definitief verwijdert. Daarvoor zou je dus aanpassingen moeten verrichten in je huis. Wel blijft het bij de ene behandeling langer weg dan bij de andere.

Verwijderen van schimmel op kit met bleek

Bleekmiddel is een geweldig product om de schimmelkleur te verwijderen, maar doodt niet de wortels. Met andere woorden: om de groei van schimmel tegen te gaan moet je de behandeling met bleek regelmatig herhalen. Hoe je de kitranden met bleek aanpakt kun je lezen in onderstaand artikel.

schoonmaken met bleek

Zwarte schimmel op kit verwijderen met azijn?

Wil je chemicaliën in huis vermijden dan zou azijn een prima alternatief zijn. Met azijn kun je heel veel dingen in huis perfect schoonmaken en ook ontschimmelen. Helaas doodt azijn niet alle vormen van schimmel en al helemaal niet schimmelgroei, dus voor het schoonmaken van kitranden kun je beter naar een ander middel grijpen.

Schimmel van kit afhalen met ammoniak?

Ook van ammoniak wordt soms beweerd dat je het kunt gebruiken voor het verwijderen van schimmel uit kitranden. Helaas is dat niet het geval. Omdat ammoniak niet kan binnendringen in een poreus oppervlak zal de schimmel overleven en blijven groeien. Het oppervlak kun je er prima mee schoon krijgen maar op langer termijn keert de schimmel weer net zo vrolijk terug.

Schimmel van kit verwijderen met Baking Soda 

Baking soda is een geweldig absorberend en schurend middel dat je voor veel schoonmaakklusjes kunt gebruiken. Twee van de dingen die je ermee kunt doen is het absorberen van vocht en het doden van schimmels. Voor ernstige schimmel in kitranden is dit middel te mild, dus het heeft enkel zin als de eerste schimmelvlekjes verschijnen.

Verwijderen van schimmel uit kit met Tea Tree olie

Een van de betere behandelingen voor het doden en bestrijden van schimmel op kit is met tea tree olie. Helaas is het ook een van de duurste opties. Het voordeel is wel dat tea tree olie in de wortels van schimmel doordringt en alle sporen daardoor verwijdert. Zo ben je voorlopig van die akelige donkere plekken af.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:40 am

Schimmel verwijderen uit kit met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een schimmelwerend product dat bacteriën doodt en het is ook nog eens een goedkoop middel. Het is bovendien een veiliger product dan bleekmiddel. Je kunt pure waterstofperoxide in een spuitflesje doen en het rechtstreeks op de kitranden spuiten. Laat het gerust een paar uur zitten. Daarna veeg je met een droge doek over de kitranden en ce’st ça! Zo keert de schimmel niet na een week alweer terug.

Zwarte schimmel op kit verwijderen met borax

Met borax kun je perfect kit met schimmel aanpakken. Je verwijdert eerst met een wegwerpdoekje de oppervlakkige schimmel. Dan meng je een kop borax met een liter water en roert het goed door elkaar. Je smeert het mengsel over de beschimmelde kitranden en laat het zitten tot het droog is.

Ondertussen trekt het goedje de kitranden binnen en worden de schimmels gedood. Zodra het is opgedroogd veeg je met een droog doekje de restantjes van het mengsel weg.

Soms wordt er beweerd dat je met het borax-goedje de kit moet schrobben, maar dat is toch af te raden omdat er dan sporen vrijkomen in de atmosfeer waardoor schimmel zich nog verder door je huis kan verspreiden.

Let op!

Als je niets aan de ventilatie van je huis doet zal er evengoed op ten duur weer nieuwe schimmel op de kitranden ontstaan.

Verwijderen van schimmel uit kit met producten uit de winkel

Er worden een aantal producten in de winkel aangeboden om schimmel blijvend te verwijderen, dat ‘blijvend’ is natuurlijk een mooie verkooptruc, helaas geven ze er geen goede ventilatieroosters bij, dat zou een hoop schimmelproblemen oplossen. Welke producten werken het beste om schimmel snel weg te werken?

HG schimmel schuimspray voor het verwijderen van schimmel

Deze HG schimmel schuimspray vernietigt de schimmels waardoor de donkere plekken direct verdwijnen. Doordat de spray schuimt blijft het spul goed op de schimmelplek zitten waardoor het beter in kan werken. Het grote voordeel is dat je zeker een paar maanden van de schimmel bent verlost. Je moet het niet te lang in laten trekken want anders krijg je verkleuringen.

Schimmel van kit verwijderen met Schimmelvreter van Bison

Schimmelvreter van Bison is een soort toverspul. Ook dit product schuimt waardoor het goed op de kitranden blijft zitten als je die onderspuit. Het verwijderen van schimmel met dit product is een peulenschil!

Na een paar tellen veeg je de schuim weg met keukenpapier en weg zijn de zwarte schimmelvlekken. Ze blijven ook een paar maanden weg, dat is het voordeel. Als je vanaf dan ervoor zorgt dat er meer ventilatie in je huis is zal de schimmel niet meer terugkeren.

Let op! In Schimmelvreter van Bison zit bleek, krijg je het op je kleren dan zijn die meteen verpest. Trek dus je oude kloffie aan voordat je ermee aan de slag gaat.

Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:26 am

Voor altijd schimmel verwijderen uit kit

Ten slotte: als je het probleem niet aanpakt waarom je schimmel in de eerste plaats hebt, is de kans dat de schimmel terugkeert erg groot. Schimmel op kitranden van je ramen is een ventilatieprobleem en vroeg of laat zal je daar iets aan moeten doen. Ramen met ventilatieroosters of ventilatieopeningen is uiteindelijk de beste oplossing.

Is de schimmel hardnekkig en lukt het financieel even niet om iets aan de ventilatie in je woning te doen dan zou je als tussenoplossing ook nog de kit kunnen verwijderen en vervangen door nieuwe kit. Ook daar zal uiteindelijk weer schimmel ontstaan als je niets aan de ventilatie doet, maar dan ben je er wel voor een langere periode van af.

Op de website van de GGD kun je lezen hoe ongezond schimmel is voor je gezondheid.

Succes met schimmel verwijderen en voorkomen!

vochtproblemen in huis

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Suus Sengers
Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:01 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

vochtproblemen in huis
Nattigheid voelen
beste kalk verwijderaar kalk verwijderen
Dag kalk!