Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Een vies douchegordijn schoonmaken in minder dan 5 minuten

douchegordijn schoonmaken
douchegordijn schoonmaken
Is je douchegordijn erg smerig? Ren dan niet meteen naar de winkel om een nieuwe te kopen. Met onderstaande tips krijg je je douchegordijn weer lekker schoon. Je badkamer ziet er meteen een stuk frisser uit als je je douchegordijn in zijn oorspronkelijke glorie herstelt.

Vies douchegordijn schoonmaken

Ik heb bijna twintig jaar lang douchegordijn-ervaring achter de rug. Die ervaring heb ik opgedaan toen ik nog op mezelf woonde. Het ergste vond ik altijd als dat gordijn tijdens het douchen als een spook op me afkwam. Dan raakte ik in gevecht om afstand te creëren. Het douchegordijn zelf trok zich daar niets van aan. Dat kwam na een harde stomp gewoon weer mijn kant op zweven.

Douchegordijnen op vakantieverblijven zijn nog erger. Vertonen ze zwarte schimmelvlekjes en plakken ze zich vervolgens aan mij vast… Dan trek ik drie punten van de vakantiescores af.

Er zijn wel trucjes hoor, om ze op afstand te houden. Je kunt verzwaarde douchegordijnen kopen met gewichtjes aan de onderkant. Je kunt ook zelf iets knutselen met magneten en zuignappen om de onderkant op zijn plek te houden. Die laatste truc zorgt op ten duur wel weer voor extra viezigheid, want schimmel komt graag op moeilijk bereikbare plekken.

Los van het vervelende gedrag van zo’n douchegordijn, scheelt het enorm als hij schoon is. Dat maakt het iets minder erg als hij in de aanval gaat. Hoe je je douchegordijn brandschoon krijgt leg ik je uit… Goed nieuws: het kost je niet meer dan 5 minuten. De rest kun je overlaten aan je wasmachine.

Douchegordijn wassen in wasmachine

1. Douchegordijn los en in de wasmachine

Haal het douchegordijn los, haal de ringen eraf en prop hem in de wasmachine.

2. Halve kop baking soda

Doe een halve kop baking soda in het wasmiddelbakje.

3. Halve kop natuurazijn

Giet een halve kop natuurazijn in het wasverzachterbakje. (Het bakje met het bloemetje).

4. Wasmachine op 30°C

Zet de machine aan op 30°C.

5. Baking soda over vlekken strooien

Zijn de vlekken erna nog niet helemaal weg? Strooi dan een eetlepel baking soda op een natte spons en poets de plekken weg. Dat is net iets meer gedoe, maar gegarandeerd dat je alle viezigheid weg krijgt.

6. Douchegordijn op spoelprogramma

Spoel het douchegordijn goed af of doe hem op het spoelprogramma in je machine. Weg vieze vlekken! Je douchegordijn kun je weer ophangen en laten drogen aan de lucht.

Ringen van het douchegordijn schoonmaken

De ringen van je douchegordijn kunnen ook wel een sopje gebruiken. Kijk maar eens goed. Je ziet vast wat stof en zeepresten. Je hoeft alleen maar een teiltje te vullen met warm water. Doe er een kopje azijn bij. Terwijl het douchegordijn in de wasmachine zit, laat je de ringen lekker weken. Ten slotte schrob je ze met een afwasborstel nog even schoon onder de kraan en laat je ze drogen aan de lucht.

douchegordijn wassen schimmel

Zit er schimmel op je douchegordijn? Meng dan twee delen waterstofperoxide met een deel water in een spuitflesje. Schud het flesje en spuit de schimmel ermee onder. Wacht 10 minuten. Spoel het goedje van je douchegordijn. Zie je toch nog wat schimmelvlekjes? Strooi er wat baking soda overheen. Schrob met een oude tandenborstel over de vlekjes. Spoel ten slotte het douchegordijn nogmaals schoon met water. Weg is de schimmel!

verwijderen van schimmel-

Hoe vaak douchegordijn schoonmaken?

Wil je je douchegordijn lang mooi houden, dan doe je er verstandig aan om hem eens in de maand te wassen. Zo voorkom je dat er schimmel op je douchegordijn komt. Zie je de eerste schimmelvlekjes verschijnen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met bovenstaande behandeling.

Douchegordijn langer schoonhouden

Om het douchegordijn langer schoon te houden kun je hem na het douchen inspuiten met een zelfgemaakte douchereiniger. Je doet een half kopje azijn, een anderhalf kopje water en 5 druppel tea tree olie in een spuitflesje. Het flesje schud je voor elk gebruik. Spuit je douchegordijn na het douchen onder. Zo blijft je douchegordijn lekker schoon.

Schuif na het douchen altijd het douchegordijn helemaal dicht. Zo blijft het vocht niet tussen de plooien zitten. Zorg ook dat je je badkamer ventileert. Heb je geen raam, zet dan na het douchen de badkamerdeur wagenwijd open. Je douchegordijn zal sneller drogen waardoor er minder ruimte is voor schimmels en bacteriën.

Ten slotte

Zoals je kunt lezen is het heel simpel om je douchegordijn lekker schoon te krijgen. Nu nog doen. Het is gelukkig een klusje van niks. Succes!

meest vieze plekken badkamer

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

beste kalk verwijderaar kalk verwijderen
Dag kalk!
wc schoonmaken
Hoge nood