Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Welke van de 15 grootste schoonmaakfouten maak jij weleens?

schoonmaakfouten
schoonmaakfouten
Maak je fouten tijdens het schoonmaken, dan is dat ten eerste erg frusterend omdat er dan dingen stuk gaan, of alleen maar viezer worden. Ten tweede zal het schoonmaken nog meer tijd in beslag nemen. Vermijd de volgende 15 schoonmaakfouten zodat je optimaal geniet van een schoon huisje!

Welke schoonmaakfouten maak jij weleens?

1. De vloer dweilen met een niet-wasbare mop

Dweilen met een mop die niet in de wasmachine kan is een van de grootste schoonmaakfouten! Gebruik geen moppen die vast zitten aan een steel. Je kunt ze niet wassen, het duurt dagen voordat ze droog zijn, de sliertjes zijn een verzamelplaats van bacteriën en ze gaan na verloop van tijd vreselijk stinken.

Welke dweil je het beste kunt gebruiken kun je lezen in onderstaand artikel.

top 5 beste dweilen

2. De vaatwasser volproppen

Bijna iedereen wil graag een lege aanrecht, maar wat heb je toch een hoop vaat nadat je uitgebreid gegeten hebt! Toch heeft het geen zin om je vaatwasser helemaal vol te proppen met kriskras nog wat borden die er eigenlijk niet meer in passen, een te volle bestekbak en schaaltjes en pannen van groot naar klein op elkaar gestapeld.

Het probleem is dat het water niet overal bij kan waardoor de helft van je vaat vies blijft en een tweede ronde moet gaan draaien. Lees ook: Vaatwasser inruimen, 7 basis regels die je moet weten.

3. Wasverzachter gebruiken voor je handdoeken

Wasverzachter kan ervoor zorgen dat je handdoeken lekker zacht aanvoelen. Het nadeel is dat je handdoeken worden bedekt met een chemische stof die ervoor zorgt dat ze geen drupje water opnemen. Zelf gebruik ik helemaal geen wasverzachter, maar witte azijn. Je handdoeken worden er net zo zacht van, stinken niet en zullen wel vocht absorberen, precies waar handdoeken voor bedoeld zijn.

Lees ook: Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Om de was extra zacht te maken kun je ook drogerballen in de droger werpen; drogerballen verzachten je was, ze verkorten de droogduur, je kleding is niet meer statisch en vanwege het wol hebben ze een antibacteriële werking. Ben je zo gehecht aan dat lekkere luchtje van je wasverzachter, druppel dan wat etherische olie op de drogerbal en je wasgoed ruikt lekkerder dan ooit tevoren.

Op Wikipedia kun je meer leven over wat etherische oliën precies zijn en waarom het ene geurtje duurder is dan het andere.

Laatst bijgewerkt op: februari 5, 2023 - 12:33 am

4. Houten snijplanken in de vaatwasser zetten

Handig hoor zo’n vaatwasser! Maar zet nooit voor het gemak een houten snijplank erin! Door de combinatie van warmte en water in de gesloten ruimte van je vaatwasser kan het hout gaan splijten, kromtrekken of barsten.

houten snijplank schoonmaken

5. Afstoffen met een stofdoek

Keer op keer zeg ik tegen mijn moeder: ‘Mam stop met het stoffen met een stofdoek, je verplaatst het stof alleen maar.’ Helaas is ze hardleers en heeft ze standaard op haar rollator een stofdoek liggen zodat ze meteen kan ingrijpen als ze ergens stof bespeurt.

Beter kun je stof weg zuigen met de stofzuiger, zodat het ook echt helemaal weg is. Vervolgens neem je alles af met een nat doekje. Meer hierover kun je lezen in: Nooit meer een stoffig huis met deze 5 gouden tips.

Schoonmaakfouten die je moet vermiijden

6. Te veel wasmiddel gebruiken

Heb je extra vuile was dan ben je vast weleens geneigd om extra veel wasmiddel in het wasmiddelbakje te plonzen. Toch kun je dat maar beter niet doen; je tast hiermee de vezels van je kleding aan en bovendien kan er vetluis in je wasmachine ontstaan waardoor de wasmachine afschuwelijk gaat stinken! En niet alleen je wasmachine, maar ook jouw kleding!

7. Schoonmaken zonder opruimen

Slingert er overal troep rond, dan is schoonmaken erg lastig. Je kunt niet overal bij, er hoopt zich overal stof op en er staat van alles in de weg. Schoonmaken begint met opruimen. Nog beter zou het zijn als je altijd een opgeruimd huis hebt, dat scheelt je enorm veel tijd als je je huis gaat poetsen. Talloze tips om je huis opgeruimd te houden kun je lezen in mijn artikelen over opruimen.

8. Als het lekker ruikt is het schoon

Je kunt een badkamer vol zetten met luchtverfrissers, maar als diezelfde badkamer niet schoon is dan houd je jezelf voor de gek. Ruik je iets in de badkamer wat niet helemaal fris is, probeer die lucht te elimineren, zoek de bron van de stank, ga het niet verdoezelen met kunstmatige luchtjes. Is je badkamer schoon dan ruikt hij van zichzelf al lekker fris.

9. Schoonmaakproducten mixen

Schoonmaakproducten kun je beter niet combineren! Los van het feit dat je hiermee dingen kan beschadigen, komen er ook dampen vrij die jouw gezondheid kunnen schaden. Als je bijvoorbeeld waterstofperoxide en azijn mengt krijg je perazijnzuur en dat kan enorm irriteren aan je ogen en je huid. Bovendien kan dit goedje ook nog eens schade toebrengen aan je longen.

Bleek mengen met azijn is evengoed uit den boze. Zowel bleek als azijn zijn desinfecterende vloeistoffen. Je moet ze niet mengen want dan krijg je chloorgas. Daarvan kun je vreselijke brandwonden op je huid krijgen. Verder krijg je ook van dit goedje irritaties aan je ogen en luchtwegen. Nooit doen dus! En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Neem het risico niet, nergens voor nodig!

10. Ramen lappen op een zonnige dag

Op een zonnige dag is het verleidelijk om je ramen te gaan lappen, je ziet per slot van rekening door het felle licht hoe vuil ze zijn. Houd je toch maar even in want door de hitte van de zon zal het water sneller drogen waardoor het glas er lelijke vlekken aan overhoudt. Kies een bewolkte dag uit en je zult zien dat het resultaat oogverblindend mooi is. Wil je nog meer tips lezen over hoe je het beste je ramen lapt, lees dan: 10 gouden tips om je ramen nauwkeurig te wassen.

11. Sprayen om schoon te maken

Een spuitbusje met een verdund schoonmaakmiddel klinkt zo makkelijk maar als je je meubels hier rechtstreeks mee besproeit kan er een ophoping ontstaan die nog meer stof aantrekt. Je kunt beter eerst sprayen op een microvezeldoek en dan pas daarmee de kast en tafel afnemen.

schoonmaken met microvezeldoekjes-

12. Sponzen niet schoonmaken

Sponzen zijn een gezellige verzamelplaats voor bacteriën en schimmels. Een spons even uitspoelen is niet voldoende om hem echt schoon te krijgen. Het beste kun je een spons reinigen door hem in een magnetronbestendige kom met water te doen en hem een minuut op vol vermogen in de magnetron te zetten. Zo is hij weer klaar voor gebruik!

13. Je huishoudelijke apparaten nooit schoonmaken

Je denkt misschien: de vaatwasser en wasmachine maken van alles schoon, dus ook zichzelf. Helaas is dat niet het geval. Die moeten echt goed schoon gehouden worden, net zo goed als de stofzuiger, de magnetron en nog een heleboel andere apparaten. Doe je dat niet dan zullen ze veel minder lang meegaan en dat is zonde van je geld. Wil je weten hoe je die apparaten goed onderhoudt, lees dan: Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld!

14. Vlekken eruit schrobben

Heb je cola of tomatensaus geknoeid, dan heb je misschien de neiging om de vlekken eruit te schrobben. Helaas maak je de vlek dan veel erger en dringt de vlek nog meer de vezels binnen. De volgende keer dat iemand een glas frisdrank omstoot, kun je beter eerst zoveel mogelijk vloeistof verwijderen en vervolgens kun je het beste de vlek deppen met een geschikt antivlek-middel. Dat kan ossengalzeep zijn, groene zeep, baking soda, afhankelijk van het soort vlek. In mijn artikelen over vlekken kun je precies lezen welk middel je het beste kunt gebruiken bij welke vlek.

15. Niet vaak genoeg schoonmaken

De grootste fout is nog wel dat je niet vaak genoeg schoonmaakt. We hebben het allemaal druk, maar als je het schoonmaken steeds maar uitstelt, dan zal het een dagtaak worden om alles weer op orde te krijgen. Heb je een vast moment in de week waarop je het hele huis doet, dan hoef je tussendoor alleen maar even te stofzuigen en snel even die ene vetvlek weg te werken of iets anders wat je opvalt. Zo is je huis altijd redelijk aan kant!

Denk je nu: alles wat hierboven staat doe ik al, dan ben je hartstikke goed bezig, altijd leuk om een checklist te lezen waaruit je kan opmaken dat je het goed doet. Denk je: hm, hier kan ik nog wel wat van leren, print dan onderstaande checklist uit en hang die op een prominente plek zodat je zeker weet dat je het niet vergeet!

Succes ermee!

Printable checklistDownload
checklist schoonmaakfouten

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

schoonmaken met waterstofperoxide
Eco-friendly
meest vieze plekken badkamer
Handig om te weten!