Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Vitrage wassen met soda, zo pak je dat grondig aan!

vitrage wassen met soda
vitrage wassen met soda
Vroeger werden vitrages altijd met de hand gewassen. Gelukkig zijn de moderne wasmachines zo geavanceerd dat ook vitrages erin gewassen kunnen worden. Maar op welk programma en met welk middel krijg je je vitrages weer hagelwit?

Vitrages wassen in de wasmachine

Is het alweer een tijdje geleden dat je je vitrages hebt gewassen? Dan wordt het hoogtijd om ze van je gordijnrails te halen en in de machine te werpen. Hoe pak je dat precies aan? Met het volgende stappenplan krijg je ze weer brandschoon.

Vitrages wassen

1. Vitrages buiten uitschudden

Haal de vitrages van de gordijnrails en schud ze buiten goed uit om al het stof uit het textiel te verwijderen.

2. Vitrages opgevouwen in de wasmachine

Vouw de vitrages netjes op en leg ze op die manier in de wasmachine. Zo zullen de vitrages er minder gekreukt uit komen.

3. Delicaat programma kiezen

Kies een delicaat programma, zoals handwas, zijde of wolwas. De gordijnen kun je het beste op 30 °C wassen met de laagste centrifuge. Stop er geen ander wasgoed bij. Enkel de vitrages!

4. Vitrages wassen met soda

Als wasmiddel zijn er meerdere mogelijkheden. Voor het beste resultaat kun je in plaats van wasmiddel de vitrages wassen met soda. Dan worden ook meteen alle vieze luchtjes verwijderd. Ook kun je in het bakje met het bloemetje wat natuurazijn toevoegen zodat je vitrages zachter en soepeler worden en dus mooier vallen.

Lees ook: 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken.

5. Vitrages extra spoelen

Nadat de machine is uitgedraaid laat je de vitrages nog een extra rondje draaien met behulp van het spoelprogramma. Zo worden alle restjes zeep (mocht je toch wasmiddel gebruiken) eruit gespoeld en voorkom je dat de gordijnen vergelen.

6. Vitrages drogen

Haal de vitrages uit de machine en hang ze buiten uit of hang ze te drogen aan de gordijnrails.

Dit zijn de basisstappen voor vitrages wassen, maar er zijn nog een aantal andere zaken die je moet weten…

vitrages wassen en drogen

Vitrages wassen in bad

Vitrages kunnen ook in bad worden gewassen en geweekt. Je vult het bad met handwarm water, doet er een kop soda bij, roert even goed met je hand en laat de vitrages een uur weken.

Let er wel op dat je na afloop de vitrages niet uitwringt, want dan kun je ze beschadigen. Je kunt beter zachtjes in de stof knijpen en ze vervolgens buiten uit laten lekken.

Vitrages wassen zonder kreukels

Vitrages kun je beter niet strijken. Het dunne materiaal kan niet goed tegen warmte. Bij een te hoge temperatuur zal de stof vergelen en krimpen.

Zitten er na het wassen toch kreukels in de vitrages? Kies dan een droge dag om ze te wassen en hang ze buiten op. Of hang ze weer aan de gordijnrail en zet de ramen lekker open. De vitrages zullen razendsnel drogen en dankzij de luchtcirculatie verdwijnen ook meteen de laatste kreukeltjes.

Vitrages wassen met Steradent

In plaats van soda kun je ook in je wasmiddelbakje een kuntgebittablet doen. Kies wel een witte, bijvoorbeeld die van Steradent, want dit trucje werk alleen bij witte tabletten. Je gordijnen worden er in ieder geval spierwit van!

Hoe vaak vitrages wassen?

Om je vitrages lekker fris te houden kun je ze het beste twee keer per jaar wassen. Is het alweer drie jaar geleden? Ga dan onmiddellijk aan de slag. Je zult versteld staan hoe wit ze eruit komen.

Vitrage wassen met haakjes, kan dat?

Alle vitrages hebben natuurlijk haakjes en dat is geen enkel probleem. Zolang je tijdens het wassen een delicaat programma kiest, zullen de haken de vitrage niet beschadigen.

Zien de haakjes er toch een beetje gevaarlijk uit? Dan kun je de bovenkant van je vitrage bij elkaar binden met een elastiek of een pantykousje. Dan weet je zeker dat het goed afloopt.

Gekleurde vitrage wassen

Heb je geen witte, maar gekleurde vitrages, kies dan een delicaat programma met koud water. Als je bij de laatste spoeling een scheut natuurazijn in het wasmiddelbakje doet dan zal de kleur weer mooi opleven.

Ten slotte

Gewassen vitrages laten je huis weer stralen en blinken. Je ramen zien er schoner uit, je kamer lekker fris en er komt meer licht naar binnen. Zet je je raam open dan zorgt een briesje dat de geur van net gewassen vitrage door je kamer wordt geblazen. Heerlijk toch? Succes ermee!

Ga je liever met een kant-en-klaar middel aan de slag dan heeft Dr. Beckman een geweldig middeltje dat vitrage wit heet. Het middel werkt tegen vettigheid, nicotine, vergeling en onaangename geurtjes. Voor meer informatie klik onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:11 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Suus Sengers
Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:01 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

luxaflex schoonmaken
Snel en simpel
teak houten tafel in de olie zetten
Voor een prikkie!