Sanitair

Voorjaarsschoonmaak deel 1: The Great Reset van je badkamer

Nu het voorjaar bijna aanbreekt en de zon feller in het huis schijnt, gaat het bij veel mensen kriebelen. Door het fellere licht zie je ineens welke delen in huis een extra poetsbeurt nodig hebben. Ook zijn er vast dingen die je over het hoofd ziet maar waarvan het wel fijn is als ze lekker fris zijn. Hier een voorjaarsschoonmaak-checklist voor een Great Reset van je badkamer!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
voorjaarsschoonmaak badkamer schoonmaken

De badkamer schoonmaken voor de voorjaarsschoonmaak

Over het algemeen houden mensen keurig hun badkamer bij, maar er zijn heus wat dingetjes die vergeten worden. Dat is helemaal niet erg want niet alles heeft een wekelijkse poetsbeurt nodig. Ga je nu aan de slag met de grote voorjaarsschoonmaak, let dan op de volgende punten om je badkamer een Great Reset te geven!


1. Pedaalemmer reinigen

Ook al landen er geen etenswaren in de pedaalemmer van je badkamer, nadat er een jaar lang wattenstaafjes, watjes met afgeveegde make up, maandverband, gebruikte tandenstokers en flosdraad in is gedeponeerd, ruikt hij niet bepaald fris meer en kan hij best een sopje gebruiken.

Past de pedaalemmer in de afwasmachine, dan kom je er makkelijk van af. Pas hij er niet in dan plons je er een scheutje groene zeep of Dreft in, vul je hem met water, dompel je er een microvezeldoek in, wring je die uit en neem je ook meteen even de buitenkant af. Leeg de pedaalemmer in je toilet (ruikt je toilet ook meteen lekker), spoel hem nog even na om de zeepresten te verwijderen en laat hem ondersteboven in de douchecabine of in het bad drogen.


2. Doffe douchetegels schoonmaken

Haal je doorgaans alleen een lapje over de tegels dan wordt het tijdens deze voorjaarsschoonmaak weer eens tijd om de tegels weer te laten glanzen. Doe wat dikke bleek op een spons, smeer de tegels ermee in en laat het een uur intrekken. Giet vervolgens kokend water over de tegels en poets met een afwasborstel of schrobborstel de kalkaanslag en de zeepresten weg. Spoel nog even goed na en maak de boel droog met een theedoek.


3. Kalkaanslag van de glazen douchewand verwijderen

Misschien ben je wel elke week in gevecht met de kalkaanslag op de glazen douchewand, misschien ook niet, in het laatste geval is de kans groot dat er een doffe waas op het glas is te zien. Tijd om die waas te verwijderen zodat je weer mooi door het glas kunt kijken. Hoe je dat aanpakt kun je lezen in: 14 tips voor het schoonmaken van douchedeuren

4. De douchebak en het bad schoonmaken

Als het goed is maak je wekelijks je bad en je douchebak schoon, maar om de boel een Great Reset te geven volstaat een sopje dit keer niet. Gelukkig zijn de volgende twee trucs niet heel arbeidsintensief en behaal je wel optimaal resultaat.

De vriendelijke truc, uit grootmoeders tijd, is dat je karnemelk in je bad en douchebak giet en met een spons al het vuil weg veegt. Spoel de karnemelk vervolgens weg. Je bad en douchebak gaan er geweldig van glimmen. De minder vriendelijke manier is door wat bleek in je bad en douchebak rond te spuiten. Je hoeft erna enkel de boel af te spoelen met water en het lijkt alsof je flink hebt lopen schrobben!


5. De kitranden reinigen

De kitranden in je badkamer kunnen er zwart en akelig uitzien, met name in de douche. Ook die moeten bij deze Great Reset van de voorjaarsschoonmaak weer hagelwit worden. Hier kun je alles over lezen in: Het ultieme handboek voor het verwijderen van schimmel

6. De zeepbakjes ontdoen van schimmel

Haal voor de grap eens alle shampoo- en zeepflessen van de zeepbakjes in je douche en bij je bad. Negen van de tien keer ziet dat er niet al te fris uit met vaak ook nog donkere schimmelplekken.

De makkelijkste manier om dit schoon te krijgen is met Schimmelvreter van Bison. Je spuit de zeepbakjes in met het schuimende spul, laat het even intrekken en spoelt de zeepbakjes erna goed af met water. Ik geef toe: Dit schuimende spul is niet echt milieuvriendelijk maar voor dit soort zaken wel reuzehandig!

7. De douchekop ontkalken

Zit je douchekop onder de witte kalkaanslag? Dan hoef je helemaal niet te gaan schrobben tot je erbij neervalt. Met azijn kun je perfect die kalk verwijderen. Schroef eerst de douchekop los, neem een literkan en vul die met schoonmaakazijn. Doe de douchekop erbij en laat het een dagje (of nachtje) weken. Poets erna met een tandenborstel (een oude, hè?!) de laatste restjes weg. De kalkaanslag is compleet verdwenen!


8. De wastafel grondig reinigen

Voor de wastafel geldt hetzelfde als voor de douchebak en het bad: je kunt karnemelk in de wasbak gieten en het vuil wegpoetsen met een spons of je spuit wat bleek in de wasbak, even in laten intrekken en dan wegspoelen met water.

Let op!

Ga niet met azijn en bleek tegelijkertijd aan de slag. Zowel bleek als azijn zijn desinfecterende vloeistoffen. Je moet ze al helemaal niet niet mengen want dan krijg je chloorgas. Daarvan kun je vreselijke brandwonden op je huid krijgen. Verder krijg je van de combinatie bleek en azijn irritaties aan je ogen en luchtwegen. Neem het risico niet, nergens voor nodig!

9. Kranen laten glanzen

Kranen gaan er na veel gebruik dof uitzien met kalkaanslag en kringen, voor deze grote voorjaarsschoonmaak ga je ze weer mooi laten glanzen. Om de kalkaanslag op je kraan te verwijderen maak je een of meerdere microvezeldoeken nat met azijn. De kraan omwikkel je met de doeken en verder hoef je even niks meer te doen. Een uur later haal je de doeken er weer af: weg kalk en alles straalt weer.


10. Putje in de gootsteen ontkalken

Een vergelijkbare truc kun je uithalen met de putjes van je wasbak. Maak een of meerdere wattenschijfjes goed nat met azijn, leg de wattenschijfjes op het putje, verwijder die pas na een uur en alles glimt weer alsof je net een nieuwe badkamer hebt.

voorjaarsschoonmaak, gootsteen ontkalken, great reset

11. Het toilet grondig schoonmaken

In plaats van de deksel, bril en de rand van het toilet schoon te maken, kan het geen kwaad om eens de gehele pot aan de buitenkant mee te nemen met een microvezeldoek en een sopje met groene zeep.

Zitten er kalkvlekken in de toiletpot? Die krijg je goed weg door er iedere dag een klein scheutje bleek in te gooien. Ook krijg je lelijke kalkvlekken uit de toiletpot met WD-40, hier kun je meer over lezen in: Waarom WD-40 een geweldig middel is voor het huishouden


12. Gele randjes op de toiletbril verwijderen

Zitten er van die vieze, gele randjes op de toiletbril, koop dan niet meteen een nieuwe! Nergens voor nodig. Doe een klein klontje bleek op een wattenstaafje en smeer de bleek uit over de vieze randjes.

Verdwijnen de gele vlekken nog niet helemaal, dan herhaal je dit nog een keer. Je toiletbril zal er weer fris uitzien! En vraag voortaan aan je man, vriend, zoon of hij niet naar het plafond wil kijken tijdens…


13. De spiegel(s) schoonmaken

Wordt er flink geflost voor de spiegel, dan maak je waarschijnlijk wekelijks (of vaker) de spiegel schoon. Ben je nog steeds aan het hannesen met een trekker en een spray of sopje? Dan hier een gouden tip: met een goede ramenset (lees: microvezeldoek plus droogdoek) in huis hoef je nooit meer ingewikkeld te doen, je hebt zelfs geen sopje nodig.

Je maakt de microvezeldoek nat en poetst de spiegel schoon en droogt het oppervlak vervolgens met de droogdoek. Spiegels en ramen worden hier glanzend schoon van! De voorjaarsschoonmaak is er ook om dingen vanaf nu anders en beter aan te gaan pakken!

14. De binnen- en buitenkant van badkamermeubels poetsen

Begin maar meteen met het leeghalen van je badkamermeubels en wees verbaasd over wat er allemaal ongebruikt staat te verstoffen. Ga voor jezelf na of dit producten zijn die je vanaf nu wel gaat gebruiken of dat ze eigenlijk weg kunnen. Het scheelt in ieder geval een hoop ruimte (en stof!) als je ze weg doet. Is je badkamermeubel leeg, poets hem dan lekker schoon met een microvezeldoek en een sopje van groene zeep.


15. De vloer in de badkamer schrobben

Je haalt vast regelmatig een dweil over de badkamervloer. Voor de voorjaarsschoonmaak mag het even iets grondiger: Ouderwets op de knieën de vloer schrobben met een sopje van water en groene zeep en een harde borstel. Krijg je de voegen niet goed wit? Spuit er dan wat Schimmelvreter van Bison op, laat het schuim even intrekken en veeg het weg met keukenrolpapier. Heb je schimmelvlekken op het plafond? Dan krijg je die ook perfect weg met Schimmelvreter van Bison.


Nu de Great Reset van je badkamer voltooid is, mag je best wel even achterover leunen. Tenzij je de smaak te pakken hebt, en meteen door wilt met de keuken! Lees dan: Voorjaarsschoonmaak deel 2: The Great Reset van je keuken

Deel 3 gaat over een schoon interieur, zie: Voorjaarsschoonmaak deel 3: The Great Reset van je interieur

Wil je nog een beetje geschiedenis lezen over de grote voorjaarsschoonmaak, dan kun je dat vinden op Wikipedia.

Succes! En vergeet niet de printable checklist te downloaden en uit te printen!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Een gietijzeren pan schoonmaken, zo doen chef koks dat altijd

Een gietijzeren pan schoonmaken vraagt om een speciale aanpak. Wil je lang plezier hebben van je pan, volg dan dit stappenplan om de pan te reinigen.

Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda, 17 recepten

Wil je geld besparen en milieuvriendelijk schoonmaken? Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda met deze 18 unieke recepten. Begin vandaag nog!
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

12 huishoudelijke cadeautjes onder de €15 die iedereen te gek vindt!

Zit je ook altijd zo te tobben wat je nu weer moet kopen voor die ene vriendin? Met deze hippe, huishoudelijke cadeautjes maak je iedereen blij!

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Hoe voorkom je hoofdluis en hoe behandel je het haar als dat vol zit met neten en hoofdluizen? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN