Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Voorjaarsschoonmaak deel 2: The Great Reset van je keuken

voorjaarsschoonmaak keuken
voorjaarsschoonmaak keuken
Na een jaar intensief gebruik kan de keuken tijdens deze voorjaarsschoonmaak wel een grondige poetsbeurt gebruiken. Zo op het oog ziet hij er vast prima uit. Maar bekijk je je keuken met een kritisch oog dan valt er vaak aardig wat winst te behalen. Zo krijg je je keuken weer brandschoon!

De keuken schoonmaken voor de voorjaarsschoonmaak

Je houdt je keuken vast keurig bij, maar er zijn heus wat dingetjes die vergeten worden. Dat is helemaal niet erg want niet alles heeft een wekelijkse poetsbeurt nodig. Ga je nu aan de slag met de grote voorjaarsschoonmaak, let dan op de volgende punten om je keuken een Great Reset te geven!

De keukenkastjes schoonmaken

Het begon zo netjes een jaar geleden, maar een jaar verder zwerven er hier en daar kruimeltjes in de keukenkastjes of zie je vlekken van gemorste etenswaren. Om de keukenkastjes echt goed schoon te krijgen, haal je ze een voor een leeg en maak je ze even lekker schoon met een sopje van groene zeep en een microvezeldoek.

Kijk ook even of je dingen in je keukenkastje aantreft die weg kunnen; denk aan mokken die je nooit gebruikt, beschadigt servies, vershoudbakjes waarvan de deksels ontbreken. Alles waarvan je stiekem weet dat je er niets meer aan hebt, kan rechtstreeks naar de Milieustraat! Dat scheelt weer ruimte in je keuken en kun je alles weer overzichtelijk indelen.

De lades in je keuken reinigen

Ook de lades kunnen tijdens deze voorjaarsschoonmaak wel een extra poetsbeurt gebruiken. Neem nou de bestekla; je zou denken dat die schoon blijft omdat je er alleen schoon bestek in legt. Maar helaas, na een jaar liggen er vaak toch behoorlijk wat kruimeltjes en kruiden die er niet thuishoren, tenzij je het wekelijks bijhoudt.

Haal de lades leeg, stofzuig alle kruimeltjes weg en neem de lades af met een microvezeldoek. Je kunt hetzelfde sopje van groene zeep gebruiken als toen je de keukenkastjes schoon poetste.

De fronten van de deurtjes en lades schoonmaken

Ziet het sopje uit punt 1 en 2 er nog fris uit, dan kun je hiermee perfect de fronten van je keukenkastjes en lades schoonpoetsen. Vergeet niet de handgrepen mee te pakken, die kunnen eigenlijk wel elke week een poetsbeurt gebruiken, maar ben je dat vergeten dan mogen ze voor The Great Reset van je keuken echt even extra aandacht krijgen zodat ze niet meer plakken en kleven.

De voorjaarsschoonmaak van je aanrecht

Ook al houdt je het aanrecht dagelijks bij, toch zijn er hoekjes en gaatjes die vaak overgeslagen worden. Als je dan toch bezig bent, haal het aanrecht dan helemaal leeg; ook waterkokers en koffiemachines. Dat valt tegen, hè, wat je nu ziet? Ook de wand mag best even onder handen worden genomen!

Nu kun je het gehele aanrecht en de wand schoon boenen en desnoods schrobben. Waarschijnlijk is een schuurspons niet overbodig. En nu ik het toch over schuursponsjes hebt, hier een gouden tip om die te desinfecteren: Stop een vochtige spons 90 seconden op vol vermogen in de magnetron en weg zijn al die akelige bacteriën. Nu kun je er weer veilig mee poetsen!

voorjaarsschoonmaak afzuigkap schoonmaken

Het fornuis en de afzuigkap reinigen

Persoonlijk kan ik heel slecht tegen een vies fornuis. Ik maak hem dan ook elke dag na het koken schoon. Dat is ook echt nodig, want mijn man kookt en zacht gezegd ziet het fornuis er daarna niet best uit. Gelukkig mag ik iedere dag genieten van zijn geweldige kookkunsten en poets ik na afloop met alle liefde de ravage schoon.

Mocht jij nou niet zo regelmatig een lapje over het fornuis halen, dan pak je hem bij deze voorjaarsschoonmaak even extra grondig aan. Neem ook de buitenkant van de afzuigkap mee, en zet de filters van de afzuigkap in de vaatwasser, dit moet je eigenlijk eens in de twee maanden doen.

afzuigkap schoonmaken

The Great Reset van je koelkast

Eigenlijk heeft je koelkast wekelijks een lapje nodig. De groentelade is volgens de NSF International zelfs de smerigste plek in de koelkast. Volgens testjes bleken er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten. Gelukkig passen de meeste groentelades prima in het onderste rek van de afwasmachine en worden ze zo ook weer lekker schoon.

Om je koelkast schoon te maken moet je hem even leeghalen. Om schimmels en bacteriën in de kiem te smoren, kun je het beste wat natuurazijn op het schoonmaakdoekje spuiten en vervolgens alles afnemen. 

Wist je dat onder de 5 °C bacteriën minder vrij spel krijgen? Daarom is het verstandig om een koelkast-thermometer in de koelkast te plaatsen zodat je ten alle tijdens kan checken of jouw koelkast de gewenste temperatuur heeft.

Xavax Green Eco
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 11:54 pm

De magnetron schoonmaken

De magnetron is naast de oven het slechtste visitekaartje van de meeste huishoudens. Die mag tijdens deze voorjaarsschoonmaak best even grondig aangepakt worden. Goed nieuws: het kost je niet meer dan een kwartier en je hebt van die 15 minuten ook nog eens 10 minuten chilltijd tussendoor.

Hoe je de magnetron spic en span krijgt kun je lezen in: De magnetron schoonmaken in maar liefst 10 minuten.

De voorjaarsschoonmaak van je oven

Heb je even? Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de oven, hoe rampzaliger deze klus zal zijn. Prehistorische etensresten krijg je nu eenmaal lastiger weg dan ‘verse’ etensresten. Om te voorkomen dat het schoonmaken van de oven een hele dag in beslag neemt, kun je deze het beste één keer per maand reinigen. Helaas schiet dat er bij de meeste mensen bij in.

Spuitbussen met ovenreiniger zijn niet alleen duur en giftig, maar ook slecht voor je gezondheid. Niet voor niks staat er bij de waarschuwingen dat alle ramen open moeten als je ermee aan de slag gaat. Je kunt veel beter baking soda gebruiken. Hoe ga je te werk?

  1. Stofzuig eerst de kruimels uit de oven en van de bakplaat.
  2. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in je oven (en op de bakplaat!)
  3. Spuit natuurazijn eroverheen.
  4. Laat het minimaal 30 minuten intrekken (hoe viezer en aangekoekter, hoe langer).
  5. Spoel en veeg de substantie weg.
  6. Schraap de restanten eraf met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen.
Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 11:51 pm

Er is ook nog een andere handige truc om een ovenplaat schoon te krijgen en die je ook gebruikt voor aangebrande pannen, meer hierover kun je lezen in onderstaand artikel.

aangebrande pan schoonmaken

De vaatwasser ontkalken en schoonmaken

Je denkt misschien: de vaatwasser maakt dagelijks mijn vaat schoon dus ook zichzelf. Niet dus! Door overuren van vet, zeep- en voedselresten krijg je helaas ophopingen in de vaatwasser waardoor bepaalde hoekjes en kiertjes broedplaatsen voor bacteriën zijn.

Begin maar met het filter. Dat moet je eigenlijk eens per maand schoonmaken. Gewoon met de hand. Je maakt een sopje van Dreft en schrobben maar met de afwasborstel. Met Dreft kun je het filter perfect ontvetten. Poets met hetzelfde sopje de randjes langs de binnenkant van de deur schoon, die zien er vaak ook niet al te smakelijk uit.

Er zijn meerdere trucjes om de rest van de vaatwasser goed schoon te krijgen, de meest simpele is met azijn. Doe dit eens per maand zodat de boel lekker fris en bacterieloos blijft:

  1. Plaats een bakje met witte azijn in het bovenste rek van de afwasmachine.
  2. Zet de vaatwasser aan op het heetste programma.
  3. Vuil, vet en muffe luchtjes zijn na deze ronde verleden tijd (tenzij je deze behandeling pas weer over een jaar herhaalt).

De waterkoker ontkalken

Tja, de waterkoker, het lijkt zo’n onschuldig apparaat, ondertussen drijven de gele vlokken in de rondte en met een beetje pech ook in jouw thee. Die moet dus echt wel regelmatig ontkalkt worden. In De waterkoker ontkalken, zo simpel is het! kun je lezen hoe je dat het beste doet en ook hoe je kunt voorkomen dat er weer nieuwe kalk in je waterkoker komt.

Ben je klaar met deze voorjaarsschoonmaak van je keuken? Zuig en dweil de vloer schoon. Welke dweil je daar het beste voor kunt gebruiken, kun je lezen in: Top 5 beste dweilen voor een brandschone vloer

Er valt tijdens The Great Reset van je keuken nog wel meer winst te behalen, denk aan het ontkalken van je koffiemachine, het schoonmaken van de airfryer of frietpan. Als je het helemaal perfect wilt doen, pak je ook de voorraadkast aan! Je kunt het zo bont maken als je wilt, net afhankelijk van hoeveel tijd je hebt! Voor nu wens ik je succes met deze grote voorjaarsschoonmaak van de keuken!  Enne… vergeet niet naar beneden te scrollen voor de gratis printable checklist!

voordelen grote voorjaarsschoonmaak

Heb je deel 1 nog niet gelezen, lees dan: Voorjaarsschoonmaak deel 1: The Great Reset van je badkamer.
Deel 3 gaat over een schoon interieur, zie: Voorjaarsschoonmaak deel 3: The Great Reset van je interieur.
En deel 4 gaat over de slaapkamer: Voorjaarsschoonmaak deel 4: The Great Reset van je slaapkamer.

Checklist voorjaarsschoonmaak keukenDownload
voorjaarsschoonmaak keuken checklist

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

keramische kookplaat ingebrande vlekken
Zo doe je dat!
meest vieze plekken keuken
Bah!