Interieur

Voorjaarsschoonmaak deel 3: The Great Reset van je interieur

Eerder kon je al lezen over de voorjaarsschoonmaak van je keuken en badkamer, nu is de rest van je huis aan de beurt. Dat lijkt een enorme opgave, maar gelukkig staat er geen aangekoekte oven in je slaapkamer en hoef je ook geen vloerkleden te ontkalken. Voor The Great Reset van je huis moet je gewoon even wat grondiger aan de slag gaan. Deze checklist gaat je daarbij helpen!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
voorjaarsschoonmaak interieur

De grote voorjaarsschoonmaak van je huis

De voorjaarsschoonmaak stamt eigenlijk uit de tijd dat we geen stofzuigers, wasmachines en al helemaal geen robotstofzuigers hadden. Op Wikipedia kun je lezen hoe het hele huis systematisch werd schoongemaakt om het huis weer bij de eerste zonnestralen aan kant te krijgen.

Ondank dat de voorjaarsschoonmaak uit vervlogen tijden komt, gaat het bij veel mensen rond deze tijd kriebelen. Je ziet de stofpluisjes weer door je huis zweven, de vlekjes op de deur kleven… 

Wil je je huis voor de zomer weer helemaal op orde hebben? Ga dan aan de slag, hoe netjes je ook bent, bepaalde dingen worden bij de gewone schoonmaak vaak over het hoofd gezien. Neem gerust de tijd, als alles van onderstaande lijst moet gebeuren kun je het gerust over meerdere dagen of weekenden uitsmeren.


1. De (leren) bank schoonmaken

Allereerst is de vraag: hoe vies is je bank? En de tweede vraag is: wat voor soort bank heb je? Hieronder beknopt hoe je je bank schoonmaakt.

 • De gestoffeerde bank weer fris laten ruiken
  Heb je een gestoffeerde bank, dan kan hij tijdens de voorjaarsschoonmaak wel een opfrisbeurt gebruiken.

  Vieze luchtjes kun je heel makkelijk verwijderen met baking soda. Strooi een flinke hoeveelheid baking soda over je gestoffeerde bank en laat het een half uurtje (of langer) intrekken. Ten slotte zuig je de baking soda weer op en alle vieze luchtjes zijn geabsorbeerd. Zo simpel is het!

 • Een vieze bank schoonmaken
  Zit je bank onder de vlekken of heb je huisdieren die regelmatig op de bank springen, dan mag je bank wel even een diepe reiniging krijgen.

  Dit kun je perfect doen met een stoomreiniger. Eerst zuig je de bank met een smalle zuigmond goed schoon, zuig vooral ook even onder de kussens. Check het label van de bank, staat er een W dan kun je de bank veilig stomen. Is je bank na het stomen erg nat dan strooi je na afloop wat baking soda over de bank zodat het vocht wordt geabsorbeerd. Zodra de bank weer droog aanvoelt kun je de baking soda opzuigen.

 • Een leren bank reinigen
  Leer vraagt weer om een andere aanpak. Maak leer nooit schoon met water, daar krijg je lelijke strepen en vlekken van!

  Stofzuig eerst met een smalle zuigmond de bank goed schoon. Vervolgens zou je de bank kunnen reinigen met bijvoorbeeld Natural leather cleaner. Je hebt veel soorten leer, het voordeel van dit betaalbare middeltje is dat het geschikt is voor alle leersoorten. Het spul is niet agressief en verwijdert ook vlekken en oude, vervuilde lagen leercrème.

Bovenstaande behandelingen kun je ook toepassen bij je sofa’s en poefen, zo wordt alles weer lekker schoon en fris.

2. De eetkamerstoelen en tafel plak-vrij maken

De eetkamerstoelen en de tafel mogen bij deze voorjaarsschoonmaak ook even extra aandacht krijgen. Zeker als je (klein)kinderen hebt, gaan vooral die stoelen na verloop van tijd heerlijk plakken, bleh!

Maak een sopje van groene zeep en neem met een microvezeldoek de zittingen, de leuningen en de poten af, ook van de tafel. Ziet het doekje er nog fris uit na deze poetsbeurt? Dan kun je er nog de rest van de stoelen in het huis mee afnemen. Ziet het doekje er groezelig uit, gebruik dan een schoon doekje en doe de vieze in de was.


3. De meubels schoonmaken en eventueel polijsten

Dat klinkt als een snel klusje, maar dat valt vies tegen, want als je het goed aanpakt dan doe je niet alleen de buitenkant, maar haal je ook alle kasten en lades leeg en maak je die lekker schoon met een sopje van groene zeep. Afhankelijk van hoeveel meubels je hebt, kun je hier best een tijdje mee zoet zijn. Helemaal als er een grote hoeveelheid boeken afgestoft moet worden.

Neem hier gerust de tijd voor, hoor! je kunt ook beslissen om een kast per dag te doen, dan heb je aan het einde van de week of de maand (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt) alle kasten en lades in huis gedaan.

Houten meubels kun je perfect en super goedkoop polijsten op de ouderwetse manier uit grootmoeders tijd: Je mengt 2 kopjes olijfolie met 1 kopje citroensap, je roert dit even goed door elkaar en wrijft met een schone, droge lap je houten meubels in. Meer trucjes uit de oude doos kun je lezen in: 20 zuinige schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

4. De ramen lappen

Je woonkamer ziet er pas echt blinkend uit, als je brandschone, heldere ramen hebt. Die mogen dus bij The Great Reset van je huis van binnen en van buiten gepoetst worden. Nu zijn er gelukkig een heleboel manieren om dit snel en vlekkeloos te laten verlopen.

De ramen (en spiegels) waar je makkelijk bij kunt, kun je heel gemakkelijk schoon krijgen met een goede ramenset. Je hebt geen water nodig en poetst met de natte microvezeldoek de ramen schoon.

De droogdoek heeft een ruit-structuur en is ideaal om het glas streeploos droog te vegen. Je hoeft niet eens door te boenen tot je ramen kurkdroog zijn want restantjes vocht drogen vlekkeloos op. Kinderspel dus! En als je toch bezig bent neem dan ook even de kozijnen en vensterbanken af, alles voor een schoon huisje!

Heb je ramen waar je niet bij kan, lees dan: Moeilijk bereikbare ramen wassen met deze 2 gouden tips


5. De deuren en de deurknoppen grondig schoonmaken

Deurknoppen worden door veel mensen nog wel wekelijks schoongepoetst. Tijdens de voorjaarsschoonmaak neem je ook de hele deur af. Nu het zonnetje wat vaker je interieur belicht, zie je vast hoe vlekkerig ze zijn geworden. Gelukkig poets je die vlekken heel makkelijk weg met een sopje van groene zeep. Neem ook even de randjes boven de deurlijsten af, daar wil het ook nog weleens behoorlijk stoffig worden.


6. Elektrische apparaten afstoffen

Helaas kun je in de meeste huishoudens op al die elektrische apparaten (of in ieder geval op een deel ervan) je naam schrijven. Tijd om die dus goed af te stoffen. Doe dit niet met een ouderwetse stofdoek want daarmee verplaats je alleen maar stof. Maar doe dit met bijvoorbeeld magnetische plumeau of een droogtrommeldoekje. Maak vervolgens een schoon doekje nat (niet te nat!) met pure alcohol en neem hiermee je apparatuur af. Zo simpel is het!


7. Kussentjes en dekentjes wassen

Kussentjes die voor extra comfort zorgen of gewoon voor de sier je bank opfleuren en dekentjes waarmee jij of je kinderen of je man ’s avonds op de bank chillen mogen wel even in de was voor een goede opfrisbeurt. Gelukkig kost dit weinig tijd; gewoon even de hoezen eraf en met het dekentje (en eventueel een colourcatcher erbij) in de trommel en dat is dat!

voorjaarsschoonmaak fotolijstjes afstoffen

8. Fotolijstjes en schilderijen stofvrij maken

Niet alleen de bovenste randjes van al die gezellige lijstjes aan de muur zitten vol stof, maar ook het front. Ook deze kun je van boven en voren perfect afnemen met een magnetische plumeau of een droogtrommeldoekje. Neem je erna alles nog even af met een vochtig microvezeldoekje dan blijft de boel voorlopig weer lekker schoon. Voor het glaswerk van de lijstjes is ook weer de ramenset superhandig.


9. De muren en het plafond schoonmaken

De muren en het plafond kun je heel goed stofzuigen. Het is niet het leukste klusje van deze voorjaarsschoonmaak, maar het is wel fijn als alles weer fris is.

Een gestucte muur is vrij poreus, ook al lijkt dat zo op het eerste oog niet het geval. Maak een gestucte muur nooit schoon met water! Heb je toch vlekken op je mooie, gestucte muur, dan kun je er beter een likje verf overheen doen. Zorg dus altijd dat je een restje van de juiste kleur verf achter de hand hebt!


10. De jaloezieën reinigen

Het lijkt een vreselijk karwei, al die latjes die een voor een afgenomen moeten worden. Bespaar jezelf de moeite. Je kunt de meeste jaloezieën heel makkelijk loskoppelen van de muur en vervolgens in bad doen met een schep Biotex of Vanish erbij. Of je hangt ze buiten met tie wraps op en spuit ze schoon met de tuinslang. Een uitgebreidere uitleg kun je lezen in Ontdek hoe je snel en simpel de luxaflex schoonmaakt


11. De gordijnen wassen

Alle gordijnen mogen tijdens deze Great Reset van je huis wel even een rondje in de wasmachine doen. Heb je zware gordijnen die niet in de machine passen? Dan is een stoomreiniger geen overbodige luxe.

De stoomreiniger van black+Decker is multifunctioneel. Je kunt hem voor allerlei soorten vloeren gebruiken, voor werkbladen, kranen, fornuizen, de bbq, ramen, spiegels, toiletten en ook voor textiel, dus voor je bank en gordijnen!

Vergelijkbare producten liggen ook nog weleens in de bakken van de supermarkt, maar voor dit soort apparaten geldt zeker: goedkoop is duurkoop, dus trap er niet in. Of je koop het niet, of je koopt het goed en je hebt er jarenlang multifunctioneel plezier van!

12. Lampen schoonmaken

Door de warmte trekken lampen behoorlijk wat stof aan, deze verdienen met deze voorjaarsschoonmaak zeker even extra aandacht. Verwijder al het stof met een magnetische plumeau en neem ze erna af met een goed uitgewrongen microvezeldoekje. Ook de peertjes mogen even extra goed afgestoft worden, en vergeet de snoertjes niet, de status daarvan is vaak ook niet al te best.


13. Planten opfrissen

Zo leuk, al die planten in huis, maar wat zijn de bladeren stoffig! Op een niet al te koude dag kun je ze lekker buiten zetten en afspoelen met de tuinslang. Wacht even tot al het groen weer droog is en zet ze dan weer binnen. Je zult zien dat je huis er enorm van opknapt. O ja, knip ook meteen even de dode bladeren eruit, dat is zo’n armoedig gezicht!

Zit er een plant bij waarvan je denkt: die is niet meer te redden? Dan kun je hem nog proberen een boost te geven door de gootsteen vol te laten lopen met water, de plant tot de aarde erin te zetten en hem zo een paar uurtjes te laten staan. Sommige planten leven daar enorm van op, tenzij het een cactus is.


14. De radiatoren stofvrij maken

Kun je er geen genoeg van krijgen? Werp dan eens een blik op en tussen je radiatoren. Niet best toch? Al het stof ertussen kun je stofvrij krijgen met een flexibele radiatorborstel. Houd wel de stofzuiger bij de hand want het wordt een stoffige bende.

De buitenkant van de radiotoren kun je goed schoon krijgen met een sopje van groene zeep en een microvezeldoek.

Ben je klaar met deze voorjaarsschoonmaak van je huis? Pak dan ten slotte de vloeren aan. Eerst stofzuigen natuurlijk en daarna dweilen. Welke dweil je het beste kunt gebruiken kun je lezen in: Top 5 beste dweilen voor een brandschone vloer

Heb je vloerbedekking dan kun je die net als de bank opfrissen door er baking soda overheen te strooien en vervolgens een half uur later weer op te zuigen. Niet alleen je vloerkleden ruiken dan weer fris, maar ook je stofzuiger!

Er valt tijdens The Great Reset van je huis vast wel meer winst te behalen. Je kunt het zo bont maken als je wilt, net afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Dit waren in ieder geval de basisdingen die jouw huis weer lekker schoon maken.

Veel succes met deze grote voorjaarsschoonmaak van je huis! En vergeet niet de printable checklist te downloaden en uit te printen! Heb je deel 1 en 2 nog niet gelezen? Zie dan:

Printable checklist voorjaarsschoonmaak

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Schoonmaken met microvezeldoekjes heeft veel voordelen. Wil je ze veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan snel alle ins & outs!

Voorjaarsschoonmaak deel 4: The Great Reset van je slaapkamer

Hier het 4e deel van de grote voorjaarsschoonmaak van jouw slaapkamer. Met een heleboel gouden tips and tricks voor een Great Reset van jouw slaapkamer!

Welke van de 15 grootste schoonmaakfouten maak jij weleens?

Vermijd de volgende 15 schoonmaakfouten zodat je optimaal geniet van een schoon huisje!
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN