Interieur

Voorjaarsschoonmaak deel 4: The Great Reset van je slaapkamer

Hier het laatste deel van de voorjaarsschoonmaak om je slaapkamer een Great Reset te geven. Bewaar je de slaapkamer(s) als laatste dan stelt de hoeveelheid werk dat je moet verrichten niet veel voor. De slaapkamer is doorgaans de plek die het minst snel bevuilt. Voor een frisse nachtrust hebben bepaalde items wel een goede opfrisbeurt nodig, deze checklist gaat je daar zeker mee helpen!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
voorjaarsschoonmaak slaapkamer

1. Schoonmaken begint met opruimen

Is het erg rommelig in je slaapkamer dan wordt het tijdens deze voorjaarsschoonmaak eens tijd om daar verandering in te brengen. Dat geldt in principe voor je hele huis: eerst opruimen en dan schoonmaken. Maar dit geldt in het kwadraat voor je slaapkamer omdat een serene slaapkamer je nachtrust bevordert. Hoe je de kinderkamer opruimt kun je lezen in: De kinderkamer opruimen en voortaan altijd netjes houden

Jouw slaapkamer kun je perfect in balans brengen door die feng shui op te ruimen, hierover kun je meer lezen in: 16 Feng Shui regels voor een opgeruimde slaapkamer

2. Klerenkast schoonmaken 

Heb je een klerenkast waar zowel zomerkleding als winterkleding door elkaar ligt dan is het een kwestie van: plankje leeg, lapje erover, drogen met een theedoek en alle stapeltjes weer netjes terug leggen. Dit kun je perfect doen met een sopje van groene zeep. Met dit zelfde sopje kun je je andere meubels ook nog even afnemen; denk aan stoelen, een tafeltje, het nachtkastje.

Houdt je net als ik winterkleding van zomerkleding gescheiden dan leg je eerst alle winterkleding op je bed, neem je alle planken en de roede af, droog je de planken en leg je je zomerkleding weer terug in de kast. 

Vergeet niet de bodem van je kledingkast goed te stofzuigen en af te nemen met een doekje. Ben je klaar dan neem je de buitenkant van je kast af.

Zitten er spiegels in je kast dan krijg je ze super makkelijk schoon met een ramenset. De microvezeldoek maak je nat (zonder sopje) en daarmee poets je de spiegel schoon. Met de polijstdoek maak je de spiegel lichtjes droog. Dit is de ideale manier om spiegels en ramen streeploos schoon te krijgen.

3. Kussens wassen

Eigenlijk moet je je hoofdkussens vier keer per jaar wassen. Gelukkig kost dat niet veel moeite want een kussen kan en past gewoon in de wasmachine. Om hem weer mooi wit te krijgen kun je je wasmiddel vervangen door Vanish of Biotex.

De meeste hoofdkussens kunnen ook gewoon in de droger en zo heb je dezelfde dag nog een fris hoofdkussen. 

Om het hoofdkussen langer schoon te houden doe je er verstandig aan om een kussenbeschermer te gebruiken; een goede kussenbeschermer is waterdicht en beschermt het kussen tegen huisstofmijt. Zo kun je tussendoor je kussenbeschermer samen met je beddengoed wassen en blijft je kussen ook langer fris.

Zitten er gele vlekken op je hoofdkussen dan kun je in Zo krijg je je vergeelde kussen weer stralend wit lezen hoe je die lelijke vlekken eruit krijgt.

4. Het matras schoonmaken

In een matras leven tussen de 100.000 en 1.5 miljoen huisstofmijten die als maaltijd jouw huidschilfers oppeuzelen. Je matras heeft tijdens deze voorjaarsschoonmaak dus een goede poetsbeurt nodig! Gelukkig is het minder ingewikkeld dan dat het klinkt. Hoe je dit het beste aanpakt kun je lezen in: In 5 simpele stappen een matras schoonmaken met Baking Soda

5. De deur en deurknop grondig schoonmaken

Deurknoppen worden door veel mensen nog wel wekelijks schoongepoetst. Tijdens de voorjaarsschoonmaak neem je ook de hele deur af. Nu het zonnetje wat vaker je slaapkamer belicht, zie je vast hoe vlekkerig ze zijn geworden. Gelukkig poets je die vlekken heel makkelijk weg met een sopje van groene zeep. Neem ook even de randjes boven de deurlijsten af, daar wil het ook nog weleens behoorlijk stoffig worden.

6. Fotolijstjes en schilderijen stofvrij maken

Niet alleen de bovenste randjes van al die gezellige lijstjes aan de muur zitten vol stof, maar ook het front. Ook deze kun je van boven en voren perfect afnemen met een magnetische plumeau of een droogtrommeldoekje. Neem je erna alles nog even af met een vochtig microvezeldoekje dan blijft de boel voorlopig weer lekker schoon. Voor het glaswerk van de lijstjes is ook weer de ramenset superhandig.

7. De muren en het plafond schoonmaken

De muren en het plafond kun je heel goed stofzuigen. Het is niet het leukste klusje van deze voorjaarsschoonmaak, maar het is wel fijn als alles weer fris is.

Een gestucte muur is vrij poreus, ook al lijkt dat zo op het eerste oog niet het geval. Maak een gestucte muur nooit schoon met water! Heb je toch vlekken op je mooie, gestucte muur, dan kun je er beter een likje verf overheen doen. Zorg dus altijd dat je een restje van de juiste kleur verf achter de hand hebt!

8. De gordijnen wassen

De gordijnen mogen tijdens deze Great Reset van je slaapkamer wel even een rondje in de wasmachine doen. Heb je zware gordijnen die niet in de machine passen? Dan is een stoomreiniger geen overbodige luxe.

De stoomreiniger van black+Decker is multifunctioneel. Je kunt hem voor allerlei soorten vloeren gebruiken, voor werkbladen, kranen, fornuizen, de bbq, ramen, spiegels, toiletten en ook voor textiel, dus voor je gordijnen!

Vergelijkbare producten liggen ook nog weleens in de bakken van de supermarkt, maar voor dit soort apparaten geldt zeker: goedkoop is duurkoop, dus trap er niet in. Of je koop het niet, of je koopt het goed en je hebt er jarenlang multifunctioneel plezier van!

9. Lampen schoonmaken

Door de warmte trekken lampen behoorlijk wat stof aan, deze verdienen met deze voorjaarsschoonmaak zeker even extra aandacht. Verwijder al het stof met een magnetische plumeau en neem ze erna af met een goed uitgewrongen microvezeldoekje. Ook de peertjes mogen even extra goed afgestoft worden, en vergeet de snoertjes niet, de status daarvan is vaak ook niet al te best.

10. Vloerkleed of vloerbedekking opfrissen

Heb je een vloerkleed of vloerbedekking op de vloer liggen? Die kun je perfect opfrissen met baking soda. Strooi de baking soda over het textiel en zuig die een half uur later weer op. Alle onaangename luchtjes worden dan geneutraliseerd, niet alleen in je vloerkleed, maar ook nog eens in je stofzuiger!

Er valt tijdens The Great Reset van je slaapkamer vast wel meer winst te behalen. Je kunt het zo bont maken als je wilt, net afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoeveel spullen er in je slaapkamer staat. Dit waren in ieder geval de basisdingen die jouw slaapkamer weer lekker schoon maken.

Veel succes met deze grote voorjaarsschoonmaak van je huis! En vergeet niet de printable checklist te downloaden en uit te printen! Heb je deel 1, 2, 3 nog niet gelezen? Zie dan:

printable checklist voorjaarsschoonmaak slaapkamern

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN