Waterkoker ontkalken hoe vaak?
Ik ben een enorme theeleut. Altijd al geweest. Toen ik op mijn zeventiende voor het eerst met een vriendin naar Spanje ging namen we zelfs een waterkoker mee in onze koffer. Achteraf hebben we daar enorm om gelachen. Het was veel te warm om thee te drinken. Dat hebben we ook geen enkele keer gedaan.
De waterkoker ging wel weer mee terug. Met vlokken en al, want van ontkalken had ik nog nooit gehoord. Inmiddels weet ik beter. Als je zo’n waterkoker niet ontkalkt drijven er gele snippers in je thee. Hoe heb ik die destijds over het hoofd kunnen zien? Schepte ik ze uit mijn thee, zeefde ik de thee of negeerde ik de gele vlokken? Geen idee, ik kan het me niet meer herinneren,
Als ik toen wist hoe simpel het eigenlijk is om een waterkoker te ontkalken, had ik het vast weleens gedaan. Inmiddels doe ik het met grote regelmaat; ik woon in een gebied met hard water (dit kun je checken op waterhardheid.nl). Woon je ook in een gebied met hard water dan zou je om de waterkoker fris te houden eens in de maand de waterkoker moeten ontkalken. En anders zou eens in de anderhalve maand genoeg moeten zijn.
Ik zeg altijd: schoonmaken doe je met je ogen. Dus zie ik mijn waterkoker aan de binnenkant verpieteren, dan ga ik direct ‘aan de slag’. Ook zijn er trucjes om te voorkomen dat je waterkoker binnen de kortste keren onder de kalk zit. Zo heb je altijd een schoon bakkie thee.

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn of natuurazijn
Je kunt perfect je waterkoker ontkalken met azijn. Je kunt zowel schoonmaakazijn als natuurazijn gebruiken. Voor het resultaat maakt het niet uit of je schoonmaakazijn of natuurazijn gebruikt. Voor het milieu is natuurazijn beter omdat natuurazijn een natuurproduct is dat je kunt consumeren. In schoonmaakazijn zit twee keer zoveel azijnzuur en het is daarom niet milieuvriendelijk.
Benodigdheden
- Natuurazijn
- Water
Zo doe je dat
1. Waterkoker vullen met water en azijn
Vul je waterkoker voor de helft met water. Doe er een flinke scheut natuurazijn bij.
2. Kalkfilter afspoelen
Heb je een kalkfilter? Haal die eraf en spoel hem schoon.
3. Azijnwater laten koken
Laat het water met de azijn koken en laat het goedje een halfuur intrekken.
4. Waterkoker naspoelen
Vergeet de waterkoker niet nog een paar keer na te spoelen. Werp een blik in je waterkoker en wees verrast over hoe nieuw en stralend hij eruitziet.
Waterkoker ontkalken citroensap
Heb je geen azijn in huis maar wil je wel voordat je visite komt je waterkoker graag nog even ontkalken? Je kunt ook citroensap gebruiken. Gaat je huis of keuken ook lekker fris ruiken. Je doet een eetlepel citroensap in de waterkoker, voegt wat water toe (genoeg om de bodem te bedekken), je brengt het aan de kook, laat het een halfuur intrekken en spoelt de waterkoker goed na met water.
Hoe maak ik de buitenkant van mijn waterkoker schoon?
Heb je zo je best gedaan om de waterkoker te ontkalken, ziet de buitenkant er viezig uit. Voor de finishing touch is het een kleine moeite om even een microvezeldoek over de waterkoker te halen. Heb je een roestvrijstalen waterkoker en wil je die graag weer streeploos en glanzend maken? Doe dan een paar druppeltjes olijfolie op een doekje en wrijf ermee het rvs in.
Waterkoker kalkvrij met schelpen
Dit is verreweg de goedkoopste en verrassendste manier om je waterkoker kalkvrij te houden. Kalk hecht zich vast aan schelpen. Dus gooi een paar schone (!) schelpen in je waterkoker en laat ze daar lekker zitten. Wanneer het water kookt gaan de schelpen flink rammelen maar je waterkoker wordt wel continu ontkalkt. Tegelijkertijd komt er geen kalk bij. Eens in de drie maanden doe je er weer nieuwe schelpen in. Zo simpel is het eigenlijk.
Waterkoker kalkvrij met kalkvrij water
Je kunt ook alleen maar kalkvrij water in de waterkoker gieten. De goedkoopste oplossing is om een waterfilterkan te gebruiken. Je vult die met water en dat wordt vervolgens gefilterd. Dat water giet je in de waterkoker. Zo’n waterfilterkan heeft een filterpatroon dat eens in de zoveel weken vervangen moet worden.
De waterfilterkan van Brita is superfijn. De kan filtert het water waardoor het ten eerste veel zachter smaakt en ten tweede ook veel beter is voor je apparaten. De indicator op de kan geeft aan wanneer het filterpatroon vervangen moet worden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Nooit meer de waterkoker ontkalken
Om kalk te voorkomen kun je een waterfiltersysteem aanleggen. Dat is een prijzige aanpak. Je bent dan wel voor altijd van de kalk af. En niet alleen van de kalk, ook van roest, chloor, pesticiden en andere achtergebleven deeltjes die het water bevuilen. Je kunt zo’n systeem zelf aanleggen of het door een loodgieter laten doen. Het systeem wordt aangesloten op de hoofdwaterleiding en het filterpatroon moet eens in de zoveel tijd vervangen worden.
Let op!
Er worden ook goedkopere waterfiltersystemen aangeboden, die niet doen wat ze beloven. Verdiep je er goed in voordat je eraan begint.
Genoeg trucjes dus om zonder gele vlokken je thee te drinken. Gelukkig is het een klusje van niks. Succes!
Schoon in 10 minuten
Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.