Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Eerste hulp bij witte schimmel op kamerplanten

witte schimmel op kamerplanten
witte schimmel op kamerplanten
Zitten je kamerplanten onder de schimmel? Goede nieuws: witte schimmel op kamerplanten is heel goed te behandelen, en je hebt daar geen giftige goedjes voor nodig. Met een paar eenvoudige, milieuvriendelijke producten zullen jouw planten weer opleven en helemaal herstellen.

Hoe voorkom je witte schimmel op kamerplanten?

Voordat je witte schimmel op kamerplanten gaat behandelen, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je voorkomt dat je planten ziek worden en uiteindelijk afsterven. Zoals je misschien al hebt gemerkt, ontstaat schimmel vooral in de herfst en in de winter. Schimmels gedijen over het algemeen in vochtige en slecht geventileerde ruimtes en vochtige grond. En dan varieert de behoefte van de plant ook nog eens per soort. Hieronder een paar punten waar je op moet letten bij alle soorten planten:

 • Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie in je huis is. Zet je planten niet te dicht bij elkaar, zorg voor genoeg ventilatie en voorkom tocht! Je kunt bijvoorbeeld een ventilator bij je planten zetten, en dan wel op de laagste stand. Juist in de winter, wanneer het vochtig is buiten!
 • Geef niet te veel (of te weinig) water. Een goede vuistregel is: steek je vinger vijf centimeter in de aarde. Voel je vocht? Dan heeft je plant nog geen water nodig.
 • Ben je het type dat vergeet om water te geven? Dan is een waterdruppelaar echt iets voor jou! Een waterdruppelaar zorgt ervoor dat je planten gedoseerd water krijgen. De bal vul je met water en vervolgens steek je de druppelaar met de punt in de aarde. Is de aarde droog dan druppelt hij water erbij zodat de wortels weer kunnen drinken. Het grote voordeel is dat je er totdat de bol leeg is geen omkijken naar hebt, reuze handig ook als je met vakantie gaat!
 • Geef je liever zelf water aan je kamerplanten, doe dit dan ’s ochtends in plaats van ’s avonds. Aarde heeft ’s nachts meer moeite om te drogen. Hoe langer er overtollig vocht in de aarde zit, hoe makkelijker schimmels vrij spel hebben.
 • Zorg ervoor dat jouw plantenbakken een goede afvoer hebben, zodat de aarde niet drassig wordt. Veel mensen kopen een mooie pot, vullen die met aarde en hup, de plant gaat erin. Ondertussen kan het water nergens naartoe. Een plantenbak heeft op z’n minst een gat aan de onderkant nodig zodat overtollig vocht weg kan vloeien in het schoteltje eronder.
 • Verwijder altijd dode bladeren uit kamerplanten, deze kunnen gaan rotten en daardoor krijg je witte schimmel op kamerplanten.
 • Houd rekening met de specifieke behoeften van de plant. Heeft hij veel licht nodig of juist weinig? Hoe meer rekening je houdt met de behoeften van de kamerplant, hoe groter de kans dat de plant gezond blijft.

Wil je ook graag waterdruppelaars voor je planten? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie.

transparant 6 stuks
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 12:08 am

Hoe herken je witte schimmel op kamerplanten?

Witte schimmel op kamerplanten, oftewel: meeldauw, ziet eruit als een lichte bestuiving van boem of poedersuiker over de bladeren. Doe je er niks aan dan zal deze witte schimmel zich vermenigvuldigen en zich naar de rest van de plant verspreiden. 

Meeldauw is dol op schemerige woningen en stilstaande lucht. Deze schimmel kan ervoor zorgen dat de plant zwak wordt en zijn bladeren uiteindelijk laat vallen. Tijd voor actie dus want zover wil je het niet laten komen!

5 stappen om witte schimmel op kamerplanten te verwijderen

 1. Giet wat pure natuurazijn in een plantenspuit.
 2. Spuit de azijn op de bladeren.
 3. Veeg met een schone doek voorzichtig het schimmel van de bladeren.
 4. Is de doek na een tijdje erg vies, pak dan een schone doek.
 5. Check ook de stengels op schimmel en behandel die op dezelfde manier.

Schimmel op de aarde van kamerplanten verwijderen 

Zit er ook schimmel op de aarde? Schep dan voorzichtig de aarde met schimmel uit de plantenpot.

Zit het zelfs ook op de pot, verpot dan de plant en maak de pot schoon door de schimmel weg te schrobben met een harde borstel en een sopje van water en natuurazijn. Laat de plantenpot volledig drogen in de zon.

Zet de plant weer terug in de ontschimmelde pot en doe er vervolgens nieuwe aarde bij.

witte schimmel op kamerplanten voorkomen

Zelf een middel maken tegen witte schimmel op kamerplanten

Je kunt een anti-schimmelmiddel in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf een schimmelwerend middel maken met een product dat jij vast in huis hebt. Maak een mengsel van 60% melk en 40% water en spuit dit met een plantenspuit op de bladeren. Dit werkt heel goed en de plant gaat er ook nog eens mooi van glimmen.

Biologisch middel tegen witte schimmel op kamerplanten

Een goed, biologisch product uit de winkel tegen meeldauw is Organifer Leaf Diseases Concentraat. Dit product kun je voor kamerplanten gebruiken, maar ook voor de tuin, zelfs voor je bomen en het gras. Heeft je kamerplant meeldauw gehad dan kun je met dit goedje voorkomen dat de witte schimmel terugkeert.

Organifer Leaf Diseases is 100% veilig voor mens, dier en milieu en makkelijk toepasbaar. Je schudt het flesje voor gebruik, voegt bij een halve liter water 10 millimeter Organifer Leaf Diseases toe, spuit het blad van boven en onder flink nat en laat de plant drogen aan de lucht. Doe je het binnen, leg dan wel een oude handdoek onder de plantenpot. Wil je het buiten doen, kies dan een bewolkte en niet al te warme dag.

Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 12:08 am

Succes met het opkalefateren van je plant!

verwijderen van schimmel-

Ps. Nu je toch bezig bent: heb je weleens gecheckt of je planten wel schoon zijn? Een laag stof op de bladeren blokkeert het zonlicht en dat hebben planten nu juist nodig om voedingstoffen te produceren. Hoe je je planten het beste schoonmaakt kun je lezen in: Kamerplanten schoonmaken, 5 simpele basis tips!

Meer informatie over meeldauw kun je lezen op Wikipedia.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

stuifmeel uit kleding verwijderen
Geen paniek!
kamerplanten schoonmaken
Plant-aardig!