Algemeen

Het zonnescherm schoonmaken, dit is de beste manier!

Het zonnescherm schoonmaken, hoe kun je dat het beste doen? Er wordt over het algemeen rond deze tijd flink gepoetst vanwege de voorjaarsschoonmaak, maar veel mensen vergeten hetgeen waar je je de hele zomer aan kunt ergeren: de markiezen die er verwaarloosd uitzien. Het lijkt een hels karwei, maar dat valt reuze mee. Volg onderstaand stappenplan en het klusje is zo gepiept!.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
zonnescherm schoonmaken

Benodigdheden zonnescherm schoonmaken

Het zonnescherm schoonmaken, hoe doe je dat?

Let op: doe dit met droog weer! En nog belangrijker: maak je gehele scherm schoon: zo voorkom je kleurverschillen. Doe het ook niet volop in de zon, maar kies een bewolkte dag of een moment waarop jouw markies nog niet wordt beschenen door de zon.

Stap 1

Klap het zonnescherm helemaal uit. Logisch hè, anders valt er weinig schoon te maken.

Stap 2

Stofzuig voorzichtig de binnenkant en de buitenkant van je zonnescherm.

Stap 3

Veeg nu met een zachte borstel voorzichtig het hardnekkige vuil weg. Liever wat langer borstelen dan dat je te veel kracht zet. Een gat is nog erger dan bevuilde markiezen.

Stap 4

Maak een sopje met een minuscuul scheutje groene zeep (gebruik absoluut geen agressief schoonmaakmiddel!) Doordrenk een microvezeldoek in het sopje en wring de microvezeldoek goed uit. Poets zachtjes de vlekken weg.

Stap 5

Lukt het niet om bepaalde vlekken weg te krijgen? Voeg dan een druppeltje Dreft aan het sopje toe en poets zachtjes verder.

Stap 6

Laat de boel een halfuurtje intrekken (bij warm weer niet langer dan 10 minuten anders krijg je vlekken) en spoel dan al het zeep eraf met een tuinslang. Gebruik absoluut geen hogedrukspuit! Dat kunnen de meeste zonneweringen niet aan.

Stap 7

Je zonnescherm moet nu volledig drogen voordat je eventueel verder gaat. Neem dus lekker een pauze met een bakje koffie en je telefoon of tijdschrift, je kunt even niets anders doen dan wachten 😉

Stap 8

Nu ga je de de markies impregneren met bijvoorbeeld Wme. Dat is een heel krachtig impregneermiddel dat je makkelijk aanbrengt. Het middel wordt ook gebruikt voor tenten, bootkappen, cabriodakken enzovoort.

Het voordeel van impregneren is dat je voorlopig geen last hebt van vuil, groene aanslag, of nog erger: schimmel! Impregneren klinkt heel ingewikkeld, maar in feite spuit je het spul gelijkmatig over je zonnescherm en daarna laat je de markies weer helemaal drogen, voor dat laatste hoef je zelf niets te doen, gewoon weer achterover leunen en wachten maar.

Stap 10

Als alles droog is haal je nog een microvezeldoekje over het scherm (zonder schoonmaakmiddel!) en klaar is Kees! Nu nog de aluminium profielen schoonmaken. Ga verder met stap 11.

Stap 11

Maak een schoon, lauw sopje met ook weer groene zeep. Met een spons (geen schuurspons!) poets je nu de profielen schoon. Dit is de kers op de taart!

Stap 12

Nu je toch bezig bent, druppel dan wat olie op de scharnierende delen zodat je markies weer soepel in- en uitklapt. Kijk uit dat je niet morst op het doek, want dan moet je weer terug naar stap 4.

Zeker weten dat je trots bent op de aanblik van je huis wanneer je zonneschermen er uitzien als nieuw! Succes ermee!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN