Keuken

De waterkoker ontkalken, zo simpel is het!

Jakkes, er drijven weer vieze, gele vlokjes in je thee. De waterkoker ontkalken, het moet weer gebeuren. Gelukkig is het een klusje van niets. Hoe doe je dat snel, simpel maar toch grondig? En bovenal: hoe voorkom je dat je waterkoker weer binnen de kortste keren onder de kalk zit?
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
waterkoker ontkalken

De waterkoker ontkalken, wat heb je nodig?

Laat je niet verleiden door dure antikalk-producten, want het kan veel goedkoper! Het enige wat je nodig hebt is: witte natuurazijn en water. Kies een juist moment uit om de waterkoker te ontkalken (niet vlak voordat je schoonmoeder op de thee komt!) en ga aan de slag! Het is zo gepiept dus je hebt geen enkele reden om het uit te stellen…

De waterkoker ontkalken met azijn

  • Vul je waterkoker met water en doe er een flinke scheut natuurazijn bij.
  • Heb je een kalkfilter? Haal die dan even eraf en spoel deze schoon.
  • Laat het water met de azijn koken en laat het goedje vervolgens een halfuur intrekken.
  • Vergeet de waterkoker niet nog een paar keer na te spoelen.
  • Werp een blik in je waterkoker en wees verrast over hoe nieuw en stralend hij eruit ziet!

Nooit meer de waterkoker ontkalken

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dat geldt natuurlijk voor alles. Om geen kalk in de waterkoker te krijgen kun je overwegen de waterkoker alleen met kalkvrij water te vullen of de waterkoker kalkvrij te houden. Hier een aantal tips (van goedkoop tot duur) om het water kalkvrij te houden:

  • Dit is verreweg de goedkoopste en meest verrassende manier om je snelkoker kalkvrij te houden: Kalk hecht zich vast aan schelpen dus gooi een paar schone (!) schelpen in je waterkoker en laat ze daar ook lekker zitten. Je waterkoker wordt continu ontkalkt en tegelijkertijd komt er geen kalk bij. Eens in de drie maanden stop je er dan weer nieuwe schelpen in. Zo simpel is het eigenlijk!

  • Je kunt ook enkel kalkvrij water in de waterkoker gieten. De goedkoopste oplossing is om een waterfilterkan te gebruiken. Die van Brita is superfijn. Je vult de kan en het water wordt gefilterd waardoor het ten eerste veel zachter smaakt en ten tweede ook veel beter is voor je apparaten. De indicator op de kan geeft aan wanneer het filterpatroon vervangen moet worden en je hebt er vervolgens weer weken plezier van.
  • Je kunt om kalk te voorkomen ook een waterfilter systeem aanleggen. Dit is een prijzige aanpak, maar je bent dan wel voor altijd van het kalk af. En niet alleen van het kalk, ook van roest, chloor, pesticiden en andere achtergebleven deeltjes die het water bevuilen. Je kunt zo’n systeem zelf aanleggen of dit door een loodgieter laten doen. Het systeem wordt aangesloten op de hoofd waterleiding en het filterpatroon moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Die van Aquaphor is fantastisch, maar er zijn ook andere systemen. Let op! Er worden ook goedkopere systemen aangeboden, die niet doen wat ze beloven en dan wordt goedkoop al snel duurkoop! Verdiep je er goed in voordat je eraan begint!

Succes ermee en laat het niet meer zover komen dat er vlokjes in je thee drijven. Op tijd de waterkoker ontkalken dus!

Heb je nog andere apparaten die wel een poetsbeurt kunnen gebruiken, lees dan:

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN