Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

30 dingen die je kunt reinigen in de afwasmachine

reinigen in de afwasmachine
reinigen in de afwasmachine
Zie je jezelf in je toch al drukke bestaan wekelijks de groentela schoon schrobben? Daar hebben we over het algemeen helemaal geen tijd voor, toch? Gelukkig kunnen heel veel dingen gewoon in de vaatwasser en worden ze daar ook nog eens brandschoon.

Wat kan allemaal in de afwasmachine?

1. Playmobil en Fisher Price schoonmaken

Zitten er geen batterijen in, dan kan Playmobil en Fisher Price gewoon in de vaatwasmachine. De kleinere items kun je in een waszakje doen zodat deze niet in het afvoerputje verdwijnen.

Laat alles op een schone theedoek aan de lucht drogen totdat alle druppeltjes ook uit de gaatjes en kiertjes zijn opgedroogd.

LEGO® kun je beter niet in de vaatwasser doen, hoe je LEGO® schoonmaakt kun je lezen in: In 8 handige, kleine stappen vieze LEGO® schoonmaken.

2. Overig speelgoed reinigen

Bijna al het speelgoed zonder batterijen kan in de vaatwasser. Denk aan blokken, speelgoed serviesjes, strandspeeltjes, al het speelgoed dat van plastic is en ga zo maar door. Ook hiervoor geldt: gebruik een waszakje voor de kleinere items.

3. Badspeeltjes schoon houden

Als je de badspeeltjes bijhoudt (in de afwasmachine!) dan blijven ze lekker schoon. Knijp wel eerst al het water eruit voordat je ze in de machine doet.

Is het kwaad al geschied en zitten de badspeeltjes onder de schimmel (bleh!)? Vul dan een emmer met natuurazijn, doe de badspeeltjes erin, leg er iets zwaars op zodat ze ondergedompeld zijn en laat ze een paar uur weken. Ten slotte knijp je de speeltjes goed schoon en schrob je met een oude tandenborstel alles goed na.

Het azijnbadje ziet er na afloop erg ranzig uit dus neem je bij deze voor om het nooit meer zover te laten komen door de vaatwasser regelmatig in te zetten…

4. Dierenbenodigdheden en speeltjes in de vaatwasser

Een verrassend aantal benodigdheden en speeltjes van huisdieren kan hup… gewoon in de vaatwasser. Denk aan voer- en waterbakken, synthetische halsbanden en riemen, plastic speelgoed.

Volgens onderzoek van de National Sanitation Foundation staat de voerbak van een hond of kat op de vierde plek van vuilste spullen in huis. Er blijven veel bacteriën, schimmels en zelfs soms parasieten in het voederbakje achter. Je zou de voer- en waterbakjes daarom elke dag schoon moeten maken. Waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan?

5. Een vaas goed schoonmaken

Je kunt in je vaas gaan lopen prutsen met een schuursponsje maar een relaxed klusje is het niet. Veel makkelijker is het om de vaatwasser te gebruiken. De vaas wordt op deze manier tot en met de bodem brandschoon.

Doe je er wat glansspoelmiddel bij dan glanst de vaas ook nog mooi. Gaat het om een grote, zware vaas, zet hem dan in het onderste rek, dunne, lichte vaasjes kunnen in het bovenste rek.

Je kunt een vaas ook goed schoon krijgen met een kunstgebit tablet. Hier lees je meer over in: 20 dingen die je kunt schoonmaken met een kunstgebit tablet.

6. De groentelades schoon krijgen

De groentelade is volgens de NSF International de smerigste plek in de koelkast. Volgens testjes bleken er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten.

Het regelmatig schoonmaken van de groentela is dan ook erg belangrijk. Gelukkig passen de meeste groentelades prima in het onderste rek van de afwasmachine en worden ze zo ook weer lekker schoon.

7. Haarborstels en kammen kunnen heel goed in de afwasmachine

Ook in haarborstels komen schimmels en bacteriën voor. Dat komt door alle dode huidcellen en styling producten die op je borstel achter blijven.

Is je borstel of kam niet van hout, dan kunnen ze heel goed in de vaatwasser. Pluk wel eerst alle haren eruit voordat je ze in de afwasmachine zet.

8. Tuingereedschap reinigen

Nadat je alle klonten aarde eraf hebt geborsteld, kan tuingereedschap ook heel goed in de vaatwasmachine. Geen harken natuurlijk, maar wel snoeischaren, tuinschepjes en ander klein gereedschap. Droog het erna nog even goed af met een schone theedoek om roest te voorkomen en berg het gereedschap weer netjes op.

Wil je een handige truc weten hoe je voorkomt dat er roest op je tuingereedschap komt? Lees dan: Waarom WD-40 een geweldig middel is voor het huishouden.

9. Een schoonmaakbeurt voor je slippers

Als je je slippers niet regelmatig schoonmaakt, dan zien ze er na enige tijd een beetje sjofel uit. Je kunt teenslippers laten weken in een teiltje met chloor, maar je kunt ook de makkelijke weg kiezen en ze in de vaatwasser zetten.

slippers schoonmaken

10. Zijden bloemen een opfrisbeurt geven

Zijden bloemen zijn helemaal in, vooral als ze heel echt lijken! Zo heb je altijd de lente in huis. Helaas daalt er heel wat stof op die prachtige bloemblaadjes neer.

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zijden bloemen: ze kunnen in de vaatwasmachine! Komt dat even goed uit! En niet alleen zijden bloemen, ook plastic planten kunnen prima in de afwasmachine.

11. Vaatdoekjes wassen in de afwasmachine

Vaatdoekjes kunnen natuurlijk in de wasmachine op 60°C, maar heb je net die 60°C-was gedraaid en wil je voorkomen dat het vieze vaatdoekje een etmaal in je wasmand ligt te stinken, dan kun je het ook net zo goed in de afwasmachine doen.

Om de bacteriën te doden moet de vaatwasser wel op minimaal 60°C staan. En vergeet niet het doekje vast te zetten met een wasknijper, anders zwemt het vaatdoekje alle richtingen uit, met alle gevolgen van dien.

12. Een glazen lampenkap schoonmaken

Net als een vaas kan een glazen lampenkap (zonder opdruk!) ook prima in de afwasmachine. Wordt hij van alle kanten brandschoon. Vette aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!

13. Opzetstukken van je stofzuiger reinigen

Je kunt moeilijk doen met doekjes en borsteltjes, maar je opzetstukken van de stofzuiger worden het aller schoonst in de vaatwasser. Zit er stoffering op een van de opzetstukjes, leg dat opzetstukje dan na afloop op de verwarming of op de droger om hem extra goed te laten drogen.

14. Baseballpetten wassen

Niet alle baseballpetten zijn afwasmachine-proof, maar de meeste wel! Het grappige is dat de petjes na een ritje afwasmachine er doorgaans heelhuids uit komen. Zet het baseballpetje in het bovenste rek vast met een wasknijper en weg vet (tenzij je er vette pannen bij zet.)

15. De filters van de afzuigkap vetvrij maken

Als je de filters van je afzuigkap niet regelmatig schoonpoetst dan kun je brand krijgen. Los daarvan is het vet dat zich daar ophoopt, en bij sommige huishoudens zelfs als druppels boven je kookkunsten hangt, hartstikke smerig. Gelukkig kunnen de filters gewoon lekker in de afwasmachine. Dat scheelt weer geboen, geschrob en vieze handen.

Nog meer tips voor een schone afzuigkap kun je lezen in: Afzuigkap schoonmaken, hier 3 super snelle methodes.

16. Het wasmiddelbakje van de wasmachine schoon krijgen

Het afwasmiddlbakje wordt van binnen en buiten schoon als je hem in de afwasmachine zet. Doe dit regelmatig want voordat je het weet zit het bakje vol met bruinige aanslag waarvan een deel naar je ‘schone’ was wordt gespoeld.

17. De afwasborstel schoon houden

Ook al heb je een vaatwasser, de afwasborstel wordt ook nog weleens uit de kast gehaald. Bij de meeste huishoudens zo weinig dat de bacteriën die erop achterblijven wekenlang liggen te broeien tussen de nylon borstelhaartjes.

Het beste kun je er een gewoonte van maken om de afwasborstel na gebruik direct in de afwasmachine te zetten. Zo ben je er altijd zeker van dat hij schoon is!

18. De bekerhouder uit de auto een poetsbeurt geven

Een poetsbeurt geven klinkt heel arbeidsintensief, tenzij… je de bekerhouder in de vaatwasmachine zet. Zo makkelijk! En als je dan toch bezig bent: andere plastic of kunststof onderdelen uit de auto kun je er ook meteen bij zetten.

19. Sieraden weer laten glanzen

Sieraden verliezen na intensief dragen hun glans. Die glans krijg je weer terug als je je sieraden in een waszakje (!) in de afwasmachine doet. Doe dit alleen niet met zilveren sieraden want dan slaan ze zwart uit.

20. De tandenborstels tussendoor reinigen

Tandenborstels en opzetstukjes van elektrische tandenborstels moeten hoe dan ook eens in de drie maanden vervangen worden.

Wil je ze tussendoor een keertje extra schoonmaken, stop ze dan in het bestekbakje van de vaatwasser en je borsteltje is weer fris voor gebruik.

21. De velgen van je auto weer laten glimmen

Je hoeft niet een uur op je knieën te zitten om de velgen van je auto schoon te schrobben. Maak de velgen los en zet ze in de afwasmachine.

Lukt dit niet dan kun je ook de hogedrukspuit erop zetten, helaas geeft dit wel vaak weer veel andere troep waar je niet op zit te wachten.

22. De pedaalemmer of de deksel van je vuilnisbak schoonmaken

Is de pedaalemmer of de deksel van je vuilnisbak niet al te groot dan kunnen deze bacterie-verzamelende objecten heel goed in de afwasmachine.

23. De knoppen van het fornuis ontvetten

De knoppen van het fornuis zijn ook van die objecten die vol met bacteriën zitten. Niet zo gek als je bedenkt dat deze dagelijks worden aangeraakt door handen die aan het kokkerellen zijn.

De meeste knoppen kunnen in de vaatwasser, voor de zekerheid kun je dit het beste dubbelchecken in de gebruiksaanwijzing.

24. Lenzenbakjes en beugelbakjes schoon krijgen

Lenzenbakjes en beugelbakjes kunnen prima in de afwasmachine. Zeker beugelbakjes kunnen vol met bacteriën komen te zitten, terwijl het juist niet de bedoeling is dat die in je mond terecht komen wat natuurlijk wel gebeurt als je ze niet schoon houdt.

Doe dit soort kleinere items wel in het bestekbakje zodat ze niet op de verkeerde plek terechtkomen.

25. Frituurmand van al het vet ontdoen

Frituren kan zo nu en dan heerlijk zijn, maar het vet dat zich in het mandje verzameld is niet misselijk. Doe niet moeilijk en zet het mandje gewoon direct na gebruik in de vaatwasmachine.

Hoe je de frituurpan goed schoon krijgt kun je lezen in: Het stappenplan om de frituurpan stralend schoon te krijgen.

26. Het ovenrooster en de bakplaat bijhouden

Als je het ovenrooster en de bakplaat na gebruik direct in de vaatwasser zet, is er niks aan de hand en houd je het goed bij.

Is het kwaad al geschied dan kun je in In 7 stappen de frituurpan schoonmaken met baking soda lezen hoe je deze items goed schoon krijgt, waarna je uiteraard in het vervolg de boel direct na het roosteren en braden in de afwasmachine zet.

27. Losse onderdelen van het koffiezetapparaat reinigen

Alle losse onderdelen kunnen… je raadt het al… in de afwasmachine! Het leven is wat dat betreft een stuk gemakkelijker dan honderd jaar geleden…

28. De douchekop een schoonmaakbeurt geven

Zit je douchekop onder het kalk, dan kun je het beste een maatbeker vullen met azijn en de douchekop er een nachtje in laten weken. Maar gewoon even tussendoor schoonmaken kun je doen met behulp van de vaatwasser.

Het is heel simpel: draai de douchekop los en leg hem in het bovenste rekje. Vergeet na afloop niet het water er goed uit te schudden, voordat je ermee naar de badkamer loopt anders kun je meteen gaan dweilen…

29. Siliconen ovenhandschoenen poetsen

Poetsen is een groot woord, want alles wat van silicone is kan in de vaatwasmachine! Zo makkelijk!

30. De glazen draaiplateau van de magnetron schoonmaken

Het is geen verrassing meer: huppetee in de afwasmachine ermee! In het onderste rek want zware items moeten onderin… en lichtere items bovenin en kleine item in het bestekbakje en nog kleinere items in een waszakje.

Gelukkig is de lijst wat wél in de vaatwasser kan veel langer, lekker makkelijk schoonmaken dus. Veel succes ermee!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

schoonmaken met waterstofperoxide
Eco-friendly
meest vieze plekken badkamer
Handig om te weten!