Ongedierte

Fruitvliegjes in huis? Met deze 5 tips ben je er snel van af!

De temperaturen hoeven maar iets te stijgen of je fruit begint te verpieteren. Feest voor de fruitvliegjes, want zij zijn dol op alles wat gist en rot. Je mooie fruitschaal wordt bestormd en binnen de kortste ziet het zwart van deze onuitgenodigde gasten. Gelukkig ben je er met een paar huishoudelijke aanpassingen en benodigdheden snel weer van af.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
fruitvliegjes in huis .

Wat veroorzaakt fruitvliegjes in huis?

Eerst zijn ze er niet, en dan ineens met een heel troepenmacht! Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijp, rottend fruit of andere rottende producten. Ook zoete drankjes, bier, sterke drank en wijn zorgen ervoor dat ze de weg naar jouw huis weten te vinden. Zelfs je vuilnisbak is voor een fruitvliegje het walhalla op aarde.

Hoe kan het dat het er ineens zo veel zijn? De vrouwelijke fruitvliegjes leggen om en nabij 500 eieren per keer en die eieren komen in slechts 24 uur uit. Vandaar ineens die enorme vermenigvuldiging.

Zo voorkom je fruitvliegjes in huis

Allereerst wil je natuurlijk voorkomen dat er fruitvliegjes rondom jouw appels en bananen vliegen. Waar moet je op letten?

 • Gooi overrijpe producten weg
 • Bewaar fruit en groente in de koelkast. Op de site van het voedingscentrum kun je precies zien welk fruit en welke groente in de koelkast bewaard mogen worden
 • Kom je thuis van boodschappen doen, was dan meteen al het fruit en groente. Zo verwijder je eventuele eieren en larven
 • Vervang regelmatig de vuilniszak of het pedaalemmerzakje in je keuken
 • Ruim gemorste drankjes zo snel mogelijk op

Nu nog een mooie fruitvliegjes val, hier 5 effectieve tips!

fruitvliegjes bestrijden

Tip 1 Fruitvliegjes in huis bestrijden met appelazijn

Fruitvliegjes bestrijden met appelazijn is heel simpel. Volg onderstaande stappen en je bent snel van de fruitvliegjes af.

 1. Giet een beetje appelazijn in een glas
 2. Bedek het glas met vershoudfolie
 3. Doe een elastiekje om het glas om de vershoudfolie op zijn plaats te houden
 4. Prik met een satéprikker kleine gaatjes in de folie

De fruitvliegjes vinden de lucht van appelazijn onweerstaanbaar. Ze zullen zich door de gaatjes heen wurmen. Eenmaal binnen, dan kunnen ze niet meer naar buiten. Einde oefening dus voor de fruitvliegjes in huis.

Tip 2 Fruitvliegjes vangen in een azijnbadje

Zijn de fruitvliegjes in huis niet al te snugger of volgroeit en gaan ze niet door de gaatjes van de folie uit tip 1? Dan kun je ook heel goed een schaaltje neerzetten met azijn. Je hoeft het schaaltje niet af te dekken. Voeg alleen drie druppeltjes Dreft toe.

Het afwasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van de azijn, waardoor de fruitvliegjes zullen zinken. Zo klinkt het wel een beetje cru, maar met de overige tips zullen ze het er ook niet levend van af brengen.

fruitvliegjes in huis bestrijden

Tip 3 Fruitvliegjes in huis bestrijden met azijn en oud fruit

Zoals je inmiddels weet, zijn fruitvliegjes dol op rijp fruit. Met behulp van azijn en rijp fruit kun je fruitvliegjes perfect vangen. Hoe doe je dat?

 1. Spoel een lege jampot of andere pot goed schoon
 2. Giet een beetje azijn in de pot
 3. Doe er een paar stukjes zeer rijp fruit bij
 4. Rol een A-4’tje op tot een trechter
 5. Steek het smalle gedeelte in de pot

De geur van azijn en rottend fruit lokt de fruitvliegjes in het ranzige drabje. Vervolgens zal het ze veel moeite kosten om er nog uit te komen.

Zijn alle fruitvliegjes gevangen? En heb je een composthoop in je tuin? Dan kun je deze drab gerust daaraan toevoegen. Denk je nu? Huh, een composthoop in mijn tuin? Yep, dat kan! Daar kun je meer over lezen in: Gft weggooien? Composteren voor beginners

Tip 4 Fruitvliegjes vangen met wijn of bier

Heb je een bijna lege fles wijn of bier? Zet de fles naast de fruitschaal en doe er ook weer drie druppeltjes Dreft bij. Deze combinatie zorgt ervoor dat de fruitvliegjes instinctief denken: daar moeten we zijn, daar is het feest!

Door de slanke hals van de fles zullen de fruitvliegjes niet zo makkelijk meer uit de fles komen. En mocht er eentje toch weet te ontsnappen, dan is hij zo tipsy dat hij waarschijnlijk niet meer de weg naar de fruitschaal weet te vinden 😉

Tip 5 Dag fruitvliegjes! Dankzij de HG fruitvliegjesval

Heb je geen zin om te knutselen of extra benodigdheden in huis te halen, dan kun je ook de makkelijke weg kiezen met de fruitvliegjes val van HG. Gegarandeerd dat de fruitvliegjes in huis naar het rijk der hemelen verhuizen!

In de val zit een vloeistof waar de fruitvliegjes direct op af komen. Zitten ze eenmaal in de vanger, dan kunnen ze zich niet meer voortplanten. Dat scheelt weer een grotere groep fruitvliegjes die jouw lekkere fruitmand aanvalt.

Het grote voordeel is dat je niet elke keer een nieuwe fruitvliegjes val hoeft te kopen want deze val kun je onbeperkt navullen met HG fruitvliegjesval navulling. Voor meer informatie hoe deze val werkt, klik onderstaande button.

Nu dit probleem (bijna) is getackeld, kun je ongestoord genieten van het mooie, zomerse weer, zonder ergernissen over fruitvliegjes. Succes ermee!

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals muizen, mieren, spinnen, muggen, maden en zilvervisjes? Zie mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN