Keuken

Een gietijzeren pan schoonmaken, zo doen chef koks dat altijd

Koken met een gietijzeren pan heeft een heleboel voordelen: gietijzer is vrijwel onverwoestbaar, heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag en is de pan eenmaal opgewarmd dan blijft hij lekker lang heet. Een gietijzeren pan schoonmaken vraagt om een speciale aanpak. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je pan, volg dan onderstaand stappenplan om de pan te reinigen.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
gietijzeren pan schoonmaken

Is het lastig om een gietijzeren pan schoon te maken?

Een gietijzeren pan heeft dus een heleboel voordelen. Als je weet hoe je de pan moet schoonmaken heeft zo’n pan geen nadelen. Je zal er jarenlang plezier van hebben en de heerlijkste gerechten mee koken.

Als je een gietijzeren pan niet goed onderhoudt en kruidt, gaat de pan uiteindelijk roesten. Ook zullen etensresten lastiger te verwijderen zijn. Om te voorkomen dat jouw gietijzeren pan verpietert zijn er drie dingen die je moet weten:

  1. Hoe je een gietijzeren pan schoonmaakt.
  2. Hoe je je gietijzeren pan kruidt.
  3. En hoe je het beste een gietijzeren pan opbergt.


Hieronder een duidelijke uitleg. Houd je je eraan, dan zal jouw gietijzeren pan generaties lang in nieuwstaat blijven.


Hoe moet je een gietijzeren pan schoonmaken?

Benodigdheden

gietijzeren pan schoonmaken met zout

ruimte
ruimte

Gietijzeren pan schoonmaken


1. Maak de pan direct na gebruik schoon.

Wacht niet tot de volgende dag maar maak de pan meteen schoon. De pan is dan nog warm waardoor het reinigen veel makkelijker gaat.


2. Voeg heet water aan de pan toe

Je kun het beste de gietijzeren pan schoonmaken door na gebruik heet water toe te voegen. Met een spons of een stugge borstel poets je de etensresten weg. Is het water erg heet draag dan huishoudhandschoenen.


3. De gietijzeren pan schoonmaken met zout

Giet het hete water eruit en strooi wat grof zeezout in de pan. Schrob de vastzittende etensresten weg. Ook het achtergebleven vet zal door het zout verwijderd worden.


4. De pan afspoelen

Spoel de pan goed af en veeg hem erna schoon met keukenrolpapier. Zitten er toch nog wat hardnekkige etensresten? Kook dan wat water in de pan zodat de lastigere etensresten losweken.


5. De gietijzeren pan drogen

Maak de gietijzeren pan goed droog met een theedoek of droog de pan door hem op het fornuis op laag vuur te zetten.


6. Olie de pan in

Breng met wat keukenpapier een dun laagje plantaardige olie op de binnenkant van de gietijzeren pan aan.

Nu kan de pan weer opgeborgen worden, lees verderop hoe je dat het beste doet.

Let op!

Ga je je gietijzeren pan schoonmaken, maak dan nooit onderstaande fouten:

  • Laat de gietijzeren pan nooit weken in water, de pan kan dan gaan roesten.
  • Zet de pan niet in de vaatwasser, gietijzeren pannen zijn daar niet voor geschikt.
  • Maak de gietijzeren pan nooit schoon met zeep of staalwol.

Hoe moet je je gietijzeren pan kruiden?

Om ervoor te zorgen dat je gietijzeren pan niet gaat roesten en er geen etensresten in blijven kleven, moet je de pan voor het eerste gebruik kruiden. Met kruiden vul je de poriën van het metaal met ingebrande olie en creëer je een extra anti-aanbaklaag.

Benodigdheden

Hoe?

1. De pan schoonmaken

Maak de pan eerst grondig schoon met water.

2. Verwarm de oven voor 

Verwarm de oven voor op de aller heetste stand.

3. De pan inwrijven met olie

Olie de pan in met behulp van een bakkwastje en zet de gietijzeren pan een uur in de oven.

4. De pan nogmaals inwrijven met olie

Haal de pan uit de oven, laat hem iets afkoelen en wrijf hem nogmaals in met een dun laagje olie.

5. De olie uitsmeren

Wacht een paar minuten en smeer de olie uit met keukenrolpapier. Kijk uit dat je je handen niet verbrandt. Dit kun je voorkomen door een propje van het keukenrolpapier te maken en de prop vast te grijpen met een tangetje.

6. Bovenstaande stappen herhalen

Herhaal stap 2 t/m 5 zo’n vijf tot tien keer voor een sterkere anti-aanbaklaag. Het is even een gedoetje maar dan kun je wel jaar in jaar uit genieten van een goedwerkende pan.

Let op!

Deze methode is niet geschikt voor gietijzeren pannen met kunststof handvaten. Je kunt de pan dan beter op het fornuis zetten, een dun laagje olie verspreiden met een bakkwast en de olie opwarmen totdat het gaat koken. Zodra je de kleur van de pan iets ziet veranderen, laat je de pan vervolgens afkoelen. Ook deze methode moet je een aantal keer herhalen voor de beste anti-baklaag.

Hoe kun je het beste een gietijzeren pan opbergen?

Een gietijzeren pan moet je altijd kurkdroog opbergen. Er hoeft maar een klein druppeltje vocht op de pan achter te blijven of de gietijzeren pan begint te roesten.

Het beste kun je voor de zekerheid wat velletjes keukenrolpapier in de pan leggen voordat je hem in de kast zet. Heb je toch nog een druppeltje vocht over het hoofd gezien dan zal het keukenrolpapier dit absorberen.


Verroeste gietijzeren pan schoonmaken

Zit er roest op je mooie gietijzeren pan, dan kun je die heel makkelijk verwijderen door een aardappel in tweeën te snijden, een beetje baking soda over de roestvlek te strooien en erover heen te schrobben met de binnenkant van de aardappel. Nadat je de roest hebt verwijderd moet je de pan wel weer opnieuw kruiden.


Gietijzeren pan schoonmaken met een scrubmatje

Om het schoonmaken van je gietijzeren pan extra makkelijk te maken kun je ook een scrubmatje gebruiken. Door de structuur van de ingevlochten ringen, schrob je je pan makkelijk schoon zonder die te beschadigen.

Wil je meer weten over dit product, klik dan op onderstaande button.

Dat was het weer. Succes met poetsen!

Lees ook: In 4 snelle stappen een aangebrande pan schoonmaken

Meer informatie over gietijzer kun je lezen op Wikipedia.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda, 17 recepten

Wil je geld besparen en milieuvriendelijk schoonmaken? Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda met deze 18 unieke recepten. Begin vandaag nog!

De 11 echt meest vieze plekken in jouw keuken

Slecht nieuws: bepaalde plekken in je keuken bevatten meer ziektekiemen dan een toilet. Wat zijn de meest vieze plekken in jouw keuken en hoe maak je ze schoon?
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

12 huishoudelijke cadeautjes onder de €15 die iedereen te gek vindt!

Zit je ook altijd zo te tobben wat je nu weer moet kopen voor die ene vriendin? Met deze hippe, huishoudelijke cadeautjes maak je iedereen blij!

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Hoe voorkom je hoofdluis en hoe behandel je het haar als dat vol zit met neten en hoofdluizen? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN