Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Je houten snijplank schoonmaken kost je echt max 1 minuut

houten snijplank schoonmaken
houten snijplank schoonmaken
Iedere professionele kok weet dat het niet bij afwassen blijft als het om je houten snijplank gaat. De plank moet ook gedesinfecteerd en geolied worden. Gelukkig is het onderhoud van een houten snijplank helemaal niet moeilijk. Volg je onderstaande tips op dan zal jouw snijplank jaren meegaan.

Na elk gebruik je houten snijplank schoonmaken

Iedereen doet weleens dingen waarvan je later denkt: Ik had het kunnen weten! Je zet een gloeiendhete pan op een kunststof snijplank… en de snijplank smelt. Je gooit je nieuwe, rode shirt bij de bonte was. En je wasgoed is roze. Je denkt dat die goedkope beker van de Action wel in de vaatwasser kan. Niet dus: die komt er compleet misvormd uit.

Over vaatwassers gesproken… Ja hoor, ook ik heb weleens een houten snijplank in de vaatwasser gezet. Lang geleden. Het resultaat: een kromgetrokken snijplank met barsten erin. Die verdween dus in de kliko. Sindsdien weet ik: houten snijplanken mogen nooit in de vaatwasser.

Kies je voor een houten snijplank dan zul je je handen uit je mouwen moeten steken. Je kunt hem het beste na elk gebruik schoonmaken met een beetje afwasmiddel en lauw water. Gewoon schrobben met de afwasborstel en de plank laten drogen aan de lucht. Gelukkig kost dit klusje je niet meer dan 1 minuut.

Houten snijplank desinfecteren

Enkel je houten snijplank schoonmaken met afwasmiddel is niet genoeg. Je zal hem ook eens in de week moeten vrijmaken van bacteriën. Zo voorkom je vervelende dingen als kruisbesmetting. Van kruisbesmetting kun je voedselvergiftiging krijgen, zoals salmonella, E. coli, listeria en staphylococcus-bacteriën. Om te voorkomen dat het zover komt, is het desinfecteren van je snijplank (en de plek waar je kookt!) heel belangrijk. 

Benodigdheden

Zo doe je dat

1. Citroen snijden

Snijd een citroen in tweeën.

2. Snijplank met citroen inwrijven

Wrijf de snijplank in met de binnenkant van de citroen. De meest afschuwelijke luchtjes worden geabsorbeerd. En de snijplank is ook nog eens gedesinfecteerd.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt schoonmaken met een citroen. Lees maar eens: 12 spotgoedkope schoonmaak trucjes die fantastisch werken

Vlekken uit houten snijplank verwijderen

Zitten er hardnekkige vlekken in de snijplank? Dan kun je je houten snijplank schoonmaken met zout of baking soda om de vlekken te verwijderen.

Benodigdheden

Zo doe je dat

1. Zout of baking soda over de vlekken schrobben

Wrijf de plank in met zout of baking soda. Dompel een borstel in heet water en schrob over de vlekken.

2. Met citroen over de plank wrijven.

Snijd daarna een citroen doormidden. Strooi wat zout of baking soda op de platte kant van de citroen en wrijf ermee over de plank. Net zo lang tot de vlekken zijn verdwenen.

Houten snijplank onderhoud olie

Om je houten snijplank nog langer mooi te houden is het verstandig om hem eens in de maand te oliën. Zo creëer een waterafstotende laag. Je kunt speciale snijplankolie gebruiken, bijvoorbeeld deze. Maar je kunt je snijplank ook in de olie zetten met lijnzaadolie of kokosolie.

Je wrijft met een schone lap je snijplank in met de olie, brengt nog een extra laag olie aan en laat de olie een nachtje intrekken. Veeg de volgende dag met een droge doek de plank droog zodat er geen olie meer op het oppervlak zit. Je snijplank is weer klaar voor gebruik!

Lees ook: De 11 echt meest vieze plekken in jouw keuken

Snijplanken van betere kwaliteit

Wil je dat je houten snijplank lang meegaat? Koop een wat dikkere plank van betere kwaliteit. Die worden vaak door echte vakmensen gemaakt. Verzorg je de plank goed, dan heb je er tientallen jaren plezier van. In goedkopere houten snijplanken zullen eerder barsten ontstaan.

Nog makkelijker je houten snijplank schoonmaken

Je kunt er ook voor kiezen om een dikke bamboe snijplank aan te schaffen. Het voordeel van bamboe is dat het nauwelijks vocht opneemt. Daardoor zal de plank minder snel verkleuren. Bovendien zijn bamboe snijplanken heel onderhoudsvriendelijk.

Zelf gebruik ik al jaren de Budu snijplank. Deze heb je in 5 verschillende maten en is ook nog eens betaalbaar. De sapgoten in de plank voorkomen dat er vocht op je aanrecht sijpelt.

Op bol.com zijn de reviews erg enthousiast:
“Goede en natuurlijke snijplanken. Ik smeer ze af en toe een beetje in met olie, werkt prima.”
“Hele fijne snijplank! De snijplank is van goede kwaliteit, wast makkelijk af en ziet er na meerder keren gebruiken nog prachtig uit. Een goede aankoop!! Zeker voor dit geld.”
“Hele mooie snijplanken. Geven echt een gevoel van kwaliteit. Een plezier om op te werken, om te zien en te voelen.”

Wil je meer informatie over de Budu snijplank? Klik onderstaande button.

100% duurzaam Bamboe
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:04 pm

Rest mij alleen nog te zeggen: ga snel je houten snijplank schoonmaken en desinfecteren. Gelukkig is het een klusje van niks. Succes!

cursus vaatwasser inruimen
100% duurzaam Bamboe
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:04 pm

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel: