Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Vaatwasser inruimen, 7 basis regels die je moet weten

vaatwasser inruimen
vaatwasser inruimen
Veel mensen doen maar wat tijdens het inruimen van de vaatwasser. Je hebt dat ding per slot van rekening niet voor niks, dus hup, alles erin en aanzetten die handel. Toch doe je er verstandig aan om je aan onderstaande regels te houden. Zo weet je zeker dat je vaat er weer lekker fris uitkomt.

1. Stappenplan vaatwasser inruimen

Natuurlijk wil je het liefst een lege aanrecht. Dat ziet er een stuk netter uit. Toch kun je maar beter niet de vaatwasser overladen. Dus niet een pan op een pan en nog een bord dwars ertussen en ga zo door. Hoe verleidelijk ook…

Waarom niet? Omdat het water dan niet meer overal bij kan. Hierdoor blijft de helft van je vaat vies. Die moet dan alsnog een tweede ronde draaien. Beter kun je het restant op het aanrecht laten staan en vervolgens bij de volgende ronde in de vaatwasser zetten.

2. Stop niet zomaar alles in de vaatwasser

Ga je de vaatwasser inruimen, stop dan niet alles er klakkeloos in. Niet alle materialen zijn geschikt om op deze manier te reinigen. Hartstikke zonde als je gietijzeren pan vervolgens in de milieustraat beland. 

Niet alleen gietijzer mag niet in de machine, ook acryl, geblazen glas, brons, antiek, porselein, kristal, bestek met inleg of handvat van been, plastic, hout, verguld bestek, pannen met antiaanbaklaag, tin, blik en rubber kun je maar beter niet in de vaatwasser zetten. Het is een flinke lijst… ik weet het.

gietijzeren pan schoonmaken

3. Besteklade vaatwasser inruimen

Heb je zowel verzilverd/sterling als roestvrijstalen bestek? Stop ze dan nooit samen in de bestekmand. Hierdoor kun je lelijke roestvlekken krijgen en wordt je bestek ook nog eens dof. De vaatwasser inruimen doe je met beleid.

Ook is het wijsheid om het bestekmandje niet te vol te proppen, hoe meer afstand tussen de vorken, messen en lepels, hoe schoner het wordt. Bovendien voorkom je dat er krassen op je mooie vorkjes en lepels komen.

4. Gebruik glansspoelmiddel

Om de oppervlaktespanning van het water te verlagen kun je het beste regelmatig glansspoelmiddel gebruiken. Vooral als je in een omgeving woont met hard water is dit erg belangrijk. Hier kunnen je checken of dat in jouw woonplaats het geval is.

Hard water veroorzaakt vlekken op je vaat. Door glansspoelmiddel te gebruiken voorkom je dat je servies en bestek lelijk wordt.

5. Kies de juiste cyclus

Het is niet alleen een kwestie van op de juiste manier de vaatwasser inruimen… Het juiste programma kiezen is ook belangrijk. Zitten er veel vette pannen in de vaatwasser, kies dan de warmste cyclus. Zo zal het vet beter loskomen en oplossen.

Heb je plastic in de vaatwasser, kies dan juist niet het heetste programma. Het plastic zal vervormen. In het geval van vershoudbakjes heb je dan een dekseltje dat niet meer op het bakje past. Al die verschillende programma’s op je vaatwasser zijn er niet voor niks…

Veel moderne vaatwassers hebben een eco-stand. De vaatwasser doet er dan wel langer over maar toch bespaar je een hoop energie. Er wordt namelijk minder water en kouder water gebruikt bij dit programma. Wil je meer lezen over bezuinigen in het huishouden, klik dan op onderstaande button.

Energie zuinig leven huishouden

6. Bestek ondersteboven in vaatwasser

Je hebt misschien weleens een woordenwisseling met je partner gehad over in welke richting het bestek in het bestekmandje geplaatst moet worden. Voor beide richtingen is iets te zeggen, maar ik ben er heilig van overtuigd dat de handvaten naar boven gericht moeten worden.

Waarom op deze manier de vaatwasser inruimen? Om deze drie redenen:

  • Het is veiliger om het zo te doen. Tenzij je het risico wil lopen om tijdens het uitruimen een scherp mes in je pols te krijgen.
  • Het is hygiënischer want je raakt tijdens het leeghalen van de bestekmand niet het gedeelte aan wat je even later in je mond stopt.
  • Het is op deze manier veel handiger om alles weer snel uit de bestekmand te vissen en in de la te leggen.

Welke richting je ook kiest: beide richtingen zorgen ervoor dat je bestek weer lekker schoon wordt. Mits je de bestekmand niet te vol propt.

7. Houd je vaatwasser schoon

Je vaatwasser kan alleen optimaal functioneren als je hem goed onderhoudt. Dat betekent:

  • Een keer per week het filter schoonmaken.
  • Een keer per drie maanden heel heet wassen met een goede vaatwasmachinereiniger, bijvoorbeeld deze.
  • Eens per drie maanden de rubbers goed schoonmaken met een oude tandenborstel.
  • Twee keer per jaar de sproeiarmen schoonmaken.
  • Regelmatig glansspoelmiddel gebruiken.
  • En als je in een gebied woont met hard water eveneens vier keer per jaar zout bijvullen om kalk te voorkomen.

Het ziet eruit als een enorme lijst, maar feitelijk gezien zijn het maar kleine handelingen. Die handelingen zorgen ervoor dat je lang plezier hebt van je vaatwasser. Goed onderhoudt en daardoor langer plezier geldt natuurlijk voor al je huishoudelijke apparaten, lees maar eens: Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld!

Nu je de belangrijkste regels kent, hoef je nooit meer te twijfelen of te discussiëren over de manier hoe je je vaatwasser moet inruimen. Dat scheelt weer. Uiteindelijk is het natuurlijk enorm luxe dat je zelf nooit de afwas hoeft te doen. Wil je er optimaal van genieten, houd je dan aan deze 7 regels! Succes!

reinigen in de afwasmachine

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

waterkoker ontkalken
Zo gepiept!
airfryer schoonmaken
Zo simpel is het!