Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld!

huishoudelijke apparaten schoonmaken
huishoudelijke apparaten schoonmaken
Ook al weten we dat we bepaalde huishoudelijke apparaten veel vaker moeten schoonmaken, toch verzinnen we allerlei smoesjes om het zo lang mogelijk uit te stellen. De waarheid is dat het je uiteindelijk juist veel tijd, gedoe en geld scheelt als je het netjes bijhoudt. Om welke apparaten gaat het?

1. De oven schoonmaken

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de oven, hoe rampzaliger deze klus zal zijn. Prehistorische etensresten krijg je nu eenmaal lastiger weg dan ‘verse’ etensresten.

Om te voorkomen dat het schoonmaken van de oven een hele dag in beslag neemt, kun je deze het beste één keer per maand reinigen.

Hoe maak je de oven schoon met baking soda?

Spuitbussen met ovenreiniger zijn niet alleen duur en giftig, maar ook slecht voor je gezondheid. Niet voor niks staat er bij de waarschuwingen dat alle ramen open moeten als je ermee aan de slag gaat. Je kunt veel beter baking soda gebruiken. Hoe ga je te werk?

 1. Stofzuig eerst de kruimels uit de oven en van de bakplaat.
 2. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in je oven (en op de bakplaat!)
 3. Spuit voor het schuimende effect natuurazijn eroverheen.
 4. Laat het minimaal 30 minuten intrekken (hoe viezer en aangekoekter, hoe langer).
 5. Spoel en veeg de substantie weg.
 6. Schraap de restanten eraf met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen zonder dat je je oven beschadigt.
Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:39 pm

2. De vaatwasmachine schoonmaken

Je denkt misschien: de vaatwasser maakt dagelijks mijn vaat schoon dus ook zichzelf. Niet dus! Door overuren van vet, zeep- en voedselresten krijg je helaas ophopingen in de vaatwasser waardoor bepaalde hoekjes en kiertjes broedplaatsen voor bacteriën zijn.

Check je weleens het filter van de vaatwasser? Het filter is bedoeld om tijdens de cyclus de voedseldeeltjes uit het waswater te verwijderen. Deze filters kunnen helaas ook verstopt raken. Eens per maand moet je het filter even met de hand schoonmaken. Dreft is een perfecte ontvetter hiervoor.

Ook de randjes langs de binnenkant van de deur kunnen met grote regelmaat even een lapje gebruiken. Is het je weleens opgevallen hoe vies die worden? En vergeet ook zeker niet glansspoelmiddel te gebruiken zodra de vaatwasser aangeeft dat dit moet gebeuren.

Als je dit netjes bijhoudt zul je veel langer met je afwasmachine doen, dat scheelt je weer een dure investering in een nieuwe.

Hoe maak je de vaatwasser schoon met azijn?

Er zijn meerdere trucjes om de vaatwasser schoon te maken, maar de meest simpele is met azijn. Doe dit eens per maand zodat de boel lekker fris en bacterieloos blijft:

 1. Plaats een bakje met witte azijn in het bovenste rek van de afwasmachine.
 2. Zet de vaatwasser aan op het heetste programma.
 3. Vuil, vet en muffe luchtjes zijn na deze ronde verleden tijd (tenzij je deze behandeling pas weer over een jaar herhaalt).

3. De magnetron schoonmaken 

De magnetron is in de meeste huishoudens niet het beste visitekaartje. En dat terwijl een magnetron schoonmaken ontzettend simpel is en ook nog eens in 10 minuten is gepiept.

Doe je na elk gebruik een lapje door de binnenkant van de magnetron, dan is er niks aan de hand, maar als dat erbij in is geschoten is er ook geen man overboord, volg onderstaand stappenplan en je magnetron is in notime weer schoon.

Hoe maak je de magnetron schoon met citroen of citroenolie?

 1. Giet een kopje azijn en een kopje water in een kommetje.
 2. Doe er een paar druppeltjes citroenolie bij (of een paar schijfjes citroen), dankzij de citroenolie wordt je magnetron ontvet (en ruikt je magnetron ook nog eens extra schoon).
 3. Zet de kom in de magnetron.
 4. Start de magnetron: vier minuten op vol vermogen (houdt het schaaltje wel in de gaten terwijl je een break houdt, het is niet de bedoeling dat de boel overkookt).
 5. Als de magnetron klaar is, laat je de deur nog even twee minuten dicht.
 6. Haal het schaaltje uit de magnetron (let op: het schaaltje is loeiheet!)
 7. Doe je rubberen handschoenen aan.
 8. Doordrenk een microvezeldoek in het azijnwater en wring de doek uit.
 9. Veeg met de natte microvezeldoek de wanden schoon. Je hoeft niet te schrobben, gewoon vegen.

Is het resultaat (met minimale inzet) nog niet honderd procent naar wens, herhaal dan bovenstaande stappen. De etensresten in je magnetron waren helaas van prehistorische aard en hebben een extra stoom-boost nodig. Gegarandeerd dat je bij sessie twee succes boekt!

In 10 dingen die je makkelijk schoonmaakt met een vaatwastablet kun je lezen hoe je de magnetron kunt schoon krijgen met een vaatwastablet.

CareScent etherische olie 10 ml
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:33 pm

4. De waterkoker ontkalken

Zie je met grote regelmaat gele vlokjes in je thee drijven? Dan moet de waterkoker vaker ontkalkt worden. Gebruik je de waterkoker dagelijks, dan kun je dat het beste eens in de twee maanden doen. En dat is een klusje van niets.

De waterkoker ontkalken met azijn

 1. Vul je waterkoker met water en doe er een flinke scheut natuurazijn bij.
 2. Heb je een kalkfilter? Haal die dan even eraf en spoel deze schoon.
 3. Laat het water met de azijn koken en laat het goedje vervolgens een halfuur intrekken.
 4. Vergeet de waterkoker niet nog een paar keer na te spoelen.
 5. Werp een blik in je waterkoker en wees verrast over hoe nieuw en stralend hij eruit ziet!

In De waterkoker ontkalken, zo simpel is het! kun je ook lezen hoe je voorkomt dat er kalk in je waterkoker komt.

5. De wasmachine schoonmaken

Ook de wasmachine is zo’n geval waarbij je misschien geneigd bent om te denken dat hij zichzelf wel reinigt. Helaas is dat niet het geval. Onderhoud je je wasmachine niet goed dan wordt het apparaat een broedplaats voor schimmels en meeldauw en gaan je gewassen kleding vreselijk stinken.

Hoe maak je de wasmachine schoon met azijn?

Natuurazijn is de goedkoopste schimmelvreter die er is, in Scandinavië gebruiken ze het zelfs in plaats van wasverzachter. Natuurazijn kan geen enkele kwaad, je wasgoed gaat er niet van stinken en mocht er nou ergens een piepklein schimmeltje groeien, dan zorgt de azijn ervoor dat dat in de kiem wordt gesmoord.

Het is eigenlijk heel simpel: spuit bij iedere 60 graden was een flinke hoeveelheid azijn in het wasmiddelbakje. De machine doet de rest.

In 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken kun je nog meer lezen over azijn bij je wasgoed.

Zo gaat je wasmachine langer mee

Een wasmachine is niet iets wat je voor de grap koopt. Meestal schaf je een nieuwe aan als de oude stuk is en negen van de tien keer komt dat ook nog eens slecht uit. Verzorg je je wasmachine goed, dan heb je er veel langer plezier van. Op welke punten moet je dan letten?

 • Plons eens in de maand een scheut natuurazijn op een microvezeldoek en maak de rubbers schoon, ook die kunnen behoorlijk bevuilt raken.
 • Vergeet het wasmiddelbakje niet, dat kan enorm smerig worden. Goed nieuws: Het wasmiddelbakje kan voor een schoonmaakbeurt gewoon in de vaatwasser! 
 • Zet de machine eens in de 4 weken op 90°C met eventueel een zak soda erbij (check in de handleiding of je machine geschikt is voor soda).

Als je je aan bovenstaande punten houdt, zul je zien dat je wasmachine veel langer meegaat dan de vorige en scheelt het je veel geld aan monteurskosten en een nieuwe machine!

6. De droger onderhouden

Wil je zo lang mogelijk plezier van je droger hebben dan zal je die ook goed moeten onderhouden. Doe je dat niet en wemelt het van de pluisjes dan zal de droger meer energie verbruiken, minder goed drogen en minder lang meegaan.

Hoe maak je de droger schoon?

De pluisjes die tijdens het drogen vrijkomen worden opgevangen in de filters. Deze pluizenfilters moet je na elke droogbeurt legen en schoonmaken. Doe je dat niet dan komen de pluisjes op plekken terecht waar ze niet horen te zijn en raakt je droger beschadigt. In het ergste geval kan er zelfs brand ontstaan.

Na iedere droogbeurt kun je de pluisjes met de hand verwijderen. Eens in de week spoel je het pluizenfilter goed na zodat aangekoekte pluisjes ook loskomen van het filter.

Met een magnetische plumeau kun je wekelijks perfect in de machine zelf de overige, verdwaalde pluisjes verwijderen. Het handige is dat je met een magnetische plumeau overal bij en tussen kan, zodat je ook echt alles verwijdert wat niet in de droger thuishoort.

7. De airfryer schoonmaken

Geef maar toe! Je hebt een prachtige airfryer in huis, maar schoonmaken: ho maar! Ja het is waar, dit apparaat wordt een stuk minder vies dan een friteuse. Maar ook de airfryer heeft regelmatig een goede poetsbeurt nodig anders braakt hij binnen de kortste keren rookpluimen uit, en dat kan niet de bedoeling zijn.

In feite moet je de airfryer na elk gebruik schoonmaken. Heb je een afwasmachine dan kunnen alle onderdelen van de airfryer hoogstwaarschijnlijk in de vaatwasser (check voor de zekerheid wel even de handleiding!) 

Kan het niet dan maak je een sopje met een scheutje Dreft en was je het mandje, de lekbak en de pan met de hand af. Laat de onderdelen aan de lucht drogen voordat je de airfryer weer in elkaar zet.

Controleer regelmatig het verwarmingselement. Zit er wat vet op, laat de airfryer dan eerst afkoelen en neem het ten slotte af met een vochtige microvezeldoek.

Hoe maak je de airfryer schoon?

Het verwarmingselement, het lastigste onderdeel van de airfryer, heeft zo nu en dan een grondigere poetsbeurt nodig. Bijvoorbeeld met baking soda. Hier kun je meer over lezen in onderstaand artikel.

airfryer schoonmaken

8. Het strijkijzer schoonmaken

Veel mensen vergeten de zool van het strijkijzer schoon te houden terwijl een strijkijzer toch echt eens per maand gereinigd moet worden. Doe je dat niet dan is dat hartstikke zonde voor je mooie outfits want de zool kan op een gegeven ogenblik afgeven waardoor je je kleding verpest tijdens het strijken. Gelukkig is het vrij simpel om de zool weer brandschoon te krijgen.

Hoe maak je een stoomstrijkijzer schoon met azijn?

Heb je een stoomstrijkijzer dan kun je in het waterreservoir een mengsel gieten van half gedestilleerd water en half witte azijn. Pak een oude handdoek en strijk en stoom deze. Terwijl je stoomt, worden de stoomopeningen van het strijkijzer ontkalkt en is je strijkijzer na afloop weer lekker schoon.

Hoe maak je het strijkijzer schoon met nagellakremover?

De zool van je strijkijzer kun je perfect schoon krijgen met nagellakremover. Dat gaat als volgt:

 1. Dompel een watje in de nagellakremover.
 2. Trek een ovenhandschoen aan.
 3. Veeg het watje over de zool van het hete strijkijzer.
 4. De zool wordt brandschoon en is weer klaar voor gebruik.

Let op!

Voer bovenstaande methode het liefst buiten uit zodat de vrijgekomen giftige dampen niet ingeademd wordt door jou of je huisgenoten.

Bonustruc voor een schoon strijkijzer

De onderkant van het strijkijzer krijg je ook schoon door het strijkijzer op de laagste stand te zetten en ermee over een schoon droogtrommeldoekje te strijken. Stof en viezigheid blijven aan het wonderdoekje kleven en je strijkijzer is weer klaar voor gebruik.

Heb je een hekel aan strijken, dan kun je in Strijken zonder strijkijzer, hier de 8 beste manieren! lezen hoe je je kleding kreukvrij krijgt zonder te strijken.

9. De koelkast schoonmaken en schoon houden

De koelkast is vaak een plek die over het hoofd wordt gezien. Allereerst is het verstandig om een koelkastthermometer in de koelkast te plaatsen, zodat je zeker weet dat de temperatuur altijd onder de 5 °C blijft. Zo krijgen bacteriën minder vrij spel.

Verder is het verstandig om wekelijks een (schoon!) lapje door de koelkast te halen. Dat klinkt als een enorme opgave, maar als je het bijhoudt, valt dat reuze mee. Maak er een gewoonte van, bijvoorbeeld vlak voordat je boodschappen gaat doen.

Om schimmels en bacteriën in de kiem te smoren, kun je het beste wat witte natuurazijn op het schoonmaakdoekje spuiten.

De groentela schoonmaken

De groentelade is volgens de NSF International de smerigste plek in de koelkast. Volgens testjes bleken er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten.

Het regelmatig schoonmaken van de groentela is dan ook erg belangrijk. Gelukkig passen de meeste groentelades prima in het onderste rek van de afwasmachine en worden ze zo ook weer lekker schoon.

Energie zuinig leven huishouden

10. De stofzuiger schoonmaken

Neemt de zuigkracht van je stofzuiger af? Dat kan zomaar te maken hebben met het feit dat er stofophopingen zijn die in de weg zitten. Daarom, en vanwege de levensduur van je stofzuiger, is het ook belangrijk om je stofzuiger schoon te houden. Die heeft namelijk best wat te verduren met alle viezigheid die hij regelmatig opzuigt.

Hier een checklist voor onderhoud van de stofzuiger:

 • Vervang de stofzuigerzak, check eens in de maand of dit nodig is.
 • Maak de opzetstukken eens in de twee maanden schoon, goed nieuws: de meeste mond- en opzetstukken kunnen gewoon in de vaatwasser.
 • Is het filter verstopt dan wordt de zuigkracht minder, daarom is het belangrijk om op tijd het filter te vervangen, check eens in de maand de staat van je filter, ziet hij er nogal dicht geslibd uit dan is het tijd voor een nieuwe.
 • Vergeet ook niet eens in de twee maanden de stofzuiger af te nemen met een lapje, anders verspreid je tijdens het zuigen allemaal vieze stofdeeltjes in de rondte, zonde van je werk.
 • Rolt je stofzuiger niet meer soepel over de grond, dan kan het zijn dat er om de as van de wieltjes haren en ander viezigheid zit. Knip en punnik alles los en spuit wat siliconenspray op de as zodat je huishoudvriend weer soepel met je mee beweegt.

Zie je, het zijn allemaal klusjes van niks (behalve dan de zwaar aangekoekte oven.) Houd je al die klusjes netjes bij dan scheelt dat uiteindelijk veel geld en tijd. Als reminder een handige printable, print hem uit en hang hem aan een van je apparaten, zodat je zeker weet dat je het niet vergeet! Succes ermee!

Checklist apparaten schoonmakenDownload
printable checklist huishoudelijke apparaten schoonmaken

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

cursus vaatwasser inruimen
Bestek ondersteboven?
magnetron schoonmaken
Schoon koken