Schoonmaakprobleem?
Suus beantwoordt
al je vragen
Suusmaaktschoon2022 min 2

Volg Suus ook op

schoonmaken

Is jouw keuken écht schoon? Doe de test met deze 12 checks

keuken schoon: een persoon die een rode doek schoon spoelt onder stromend water

Een schone keuken is niet alleen prettig om in te koken, maar ook belangrijk om bacteriën op afstand te houden. Denk aan salmonella of E. coli: die wil je écht niet in je eten. Maar hoe weet je of jouw keuken echt blinkt van de hygiëne? Met deze twaalf eenvoudige checks heb je snel antwoord.

Voedselvergiftiging door bacteriën

Eerst nog even dit: in de keuken kan het wemelen van de bacteriën. Van de verkeerde bacteriën kun je voedselvergiftiging krijgen. De meest voorkomende voedselvergiftigingen zijn salmonella, E. coli, listeria en staphylococcus-bacteriën. Om te voorkomen dat het zover komt, is het schoonhouden van de plek waar je kookt heel belangrijk.

Om de bacteriën aan te pakken hoef je niet meteen een chemische oorlog te voeren met behulp van giftige schoonmaakmiddelen. Er zijn veel vriendelijkere producten waarmee je je keuken brandschoon krijgt. Ga je je keuken poetsen, houd dat dan in je achterhoofd.

Checklist: hoe schoon is jouw keuken?

1. Hoe vaak was je je keukentextiel?

Vaatdoekjes, sponsjes en handdoeken… ze lijken onschuldig, maar zijn ware broedplaatsen voor bacteriën. Gebruik jij ze langer dan een dag? Stop daar meteen mee. Vervang ze dagelijks en was ze op minimaal 60 graden. Droog ze vervolgens in de zon of in de droger. Zo geef je bacteriën geen kans én werk je in een hygiënische keuken. Lees ook: 7 fouten die je maakt bij het wassen van keukentextiel (en hoe je ze voorkomt)

2. Is je aanrecht schoon genoeg?

Je aanrecht is de plek waar alles gebeurt: snijden, mengen, en misschien zet je zelfs je boodschappentassen erop neer. Houd het schoon met een natuurlijke spray. Meng bijvoorbeeld een liter water met een theelepel lavendelolie en spuit je aanrecht dagelijks in. Niet alleen bacteriën verdwijnen, maar je keuken ruikt ook heerlijk fris. Wat wil je nog meer?

3. Reinig je snijplanken op de juiste manier?

Houten snijplanken zijn fantastisch, maar als je ze niet goed schoonmaakt zijn ze wel gevoelig voor bacteriën. Spoel ze na gebruik af met afwasmiddel en water, strooi er zout op en schrob stevig. Voor een extra frisse plank wrijf je hem in met een citroen. Zet hem nooit in de vaatwasser, want daar kan je plank van gaan splijten of kromtrekken.

houten snijplank schoonmaken Houten snijplank onderhoud olie

4. Hoe schoon is jouw koelkast?

Wanneer heb jij voor het laatst je koelkast schoongemaakt? Deze vergeten plek is een magneet voor bacteriën, vooral de groentelade. Neem je koelkast wekelijks af met een doekje en natuurazijn. (Let op: gebruik nooit azijn voor de afdichtingen, die kun je beter schoonmaken met afwasmiddel). Een koelkastthermometer is ook een aanrader: houd de temperatuur onder de 5 graden om bacteriën geen kans te geven.

5. Houd je de gootsteen dagelijks bij?

De gootsteen is vaak viezer dan je denkt. Gelukkig is schoonmaken simpel: spuit wat natuurazijn op een microvezeldoek en neem de gootsteen af. Heb je last van een muffe afvoer? Strooi wat baking soda in het putje, giet er een scheut natuurazijn overheen en spoel het een half uur later door met kokend water. Probleem opgelost.

Hoe kun je het beste een gootsteen schoonmaken? Gootsteen schoonmaken met baking soda Gootsteen schoonmaken met azijn

7. Kun je van de vloer eten?

Een schone vloer is misschien niet je hoogste prioriteit, maar dat zou het wel moeten zijn. Olie, etensresten en kruimels hopen zich sneller op dan je denkt. Gebruik een mix van water en natuurazijn om de vloer schoon te houden. Heb je een houten vloer? Gebruik dan groene zeep in plaats van azijn.

keuken schoon: persoon maakt keukenvloer schoon

6. Is je voorraadkast opgeruimd?

Als je voorraadkast vol staat met oude potjes en verpakkingen, dan is het tijd voor actie. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdata en maak de planken schoon met een doekje. Een beetje lavendelolie op het doekje helpt ook om ongedierte op afstand te houden. Zo blijft je voorraadkast fris en overzichtelijk.

voorraadkast organiseren: een plank met potjes eten en schaaltjes

7. Hoe was jij af?

Of je nu met de hand afwast of de vaatwasser gebruikt, hygiëne is het sleutelwoord. Doe je het met de hand dan was je af met heet water en een beetje afwasmiddel. Gebruik je een vaatwasser? Spoel etensresten van je vaat en maak de filters wekelijks schoon. Laat de machine na afloop openstaan, zodat alles goed kan drogen.

Lees ook: Afwasmachine schoonmaken: de snelle én effectieve methode

9. Hoe vaak maak je je oven schoon?

Hier gaat het hoe dan ook bij heel veel mensen mis: de oven. Een schone oven lijkt een lastige klus, maar het valt reuze mee. Strooi baking soda in je oven, spuit er natuurazijn overheen en laat dit minstens 30 minuten intrekken. Veeg daarna het vuil eenvoudig weg. Hardnekkige resten? Gebruik een glasschraper of een prop aluminiumfolie om alles weer blinkend schoon te krijgen.

oven schoonmaken: hand met huishoudhandschoenen maakt oven schoon

10. Neem je de keukenkastjes regelmatig af?

Keukenkastjes zijn vaak vettig en vol vlekken. Pak een microvezeldoekje (behalve bij hoogglans, gebruik dan een katoenen lap) en neem ze regelmatig af met een sopje of wat lavendelolie. Dit is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil. Je zult verbaasd zijn hoeveel vuil er eigenlijk op zit.

11. Hoe schoon zijn de binnenkant van je kastjes?

Zucht je al bij het idee om de binnenkant van je kastjes schoon te maken? Maak het makkelijk voor jezelf door één kastje per dag te doen. Dit kost je slechts vijf minuten, maar zorgt er wel voor dat je keuken er altijd tiptop uitziet.

12. Hoe schoon is je kraan?

De kraan wordt vaak overgeslagen tijdens het schoonmaken, maar het is een van de meest gebruikte plekken in de keuken. Neem hem dagelijks af met natuurazijn om bacteriën en watervlekken te verwijderen. Voor hardnekkige kalk maak je een papje van baking soda en water. Laat dit even intrekken en je kraan blinkt weer als nieuw.

Lees ook: Vet uit afzuigkap verwijderen? Lees nu deze 101 gids

Gratis printable checklist

Wil je alle stappen makkelijk bijhouden? Download dan de gratis checklist en hang hem aan een keukenkastje. Zo vergeet je nooit meer wat er moet gebeuren en blijft je keuken altijd schoon. Succes!

Checklist schone keukenDownload
Checklist: hoe schoon is jouw keuken
Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bekijk

E-book: Schoon in 10 minuten

Vanaf nu is mijn boek Schoon in 10 minuten verkrijgbaar als E-book. Waar het boek over gaat? Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het E-book is verkrijgbaar bij uitgeverij Purgato en online winkels zoals bol.com.

Suus Sengers

Schoonmaak specialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Ontvang een e-mail bij
nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Subscription Form suus

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Meer schoonmaken