Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Kledingkast indelen, vermijd deze 5 meest gemaakte fouten

kledingkast indelen
kledingkast indelen
Heb je ook altijd moeite om je kledingkast overzichtelijk te houden? Voorkom dan deze 5 fouten bij het indelen van je kledingkast. Zo houd je je kast lekker opgeruimd en hoef je nooit lang te twijfelen over wat je vandaag aandoet.

1. Kledingkast indelen zonder systeem

Hangen bij jou in de kast al je kledingstukken door elkaar? Dat als je door je kast ‘bladert’ je een dikke wollen wintertrui naast een zomerjurkje hebt hangen en daarnaast een spijkerbroek? Dan zit er geen systeem in je kledingkast. Wil je op een dag die mooie broek aan met bijpassend topje? Dan is het een enorme uitdaging om het setje bij elkaar te sprokkelen.

Ga je opnieuw je kledingkast indelen? Zorg er dan voor dat alle broeken bij elkaar hangen, alle rokjes bij elkaar, alle shirts bij elkaar en ga zo door. Dat is lekker overzichtelijk. Afhankelijk van hoe groot je kledingkast is kun je alle zomerkleding helemaal rechts hangen en alle winterkleding links. Of andersom. Heb je niet genoeg ruimte om alles overzichtelijk op te hangen, bewaar zomer- of winterkleding dan in een koffer of andere opbergplek, en wissel het om zodra het tijd wordt voor je zomer- of wintercollectie.

2. De helft van je kleding bewaren voor het geval dat

Je bent misschien wel een paar kilo zwaarder dan twee jaar geleden. Die overtollige kilo’s raak je heus op een dag wel weer kwijt. Om die reden hangt die gave, leren rok nog in je kast. Ook liggen er nog wat truien en shirts die misschien ooit weer in de mode raken. En jurkjes uit langvervolgen tijden en waar je mooie herinneringen aan hebt. Ondertussen puilt je kledingkast uit waardoor het steeds lastiger wordt om je kledingkast netjes in te delen. 

Wellicht is het leuker om jezelf te trakteren op een nieuw kledingstuk als het lukt om die kilo’s weer kwijt te raken. En ach, raakt die trui weer in de mode… dan is het vaak toch net anders waardoor je de trui alsnog niet draagt. Én maak een foto van die jurkjes met een mooie herinnering. Zo kun je er nog altijd met weemoed aan terug denken.

kledingkast indelen na shoppen

3. Niet opnieuw kledingkast indelen bij nieuw kledingstuk

Je hebt lekker geshopt, komt voldaan thuis met tassen vol nieuwe kleding, je knipt de kaartjes ervan af en hangt (of propt!) het in je kledingkast. Je weet nu al wat je de volgende dag aandoet. Dat is het probleem niet. Maar dit is wel het moment om even kritisch naar je collectie te kijken. Heb je bij alles zo’n yes-gevoel als bij je nieuwe aanwinsten?

Misschien wordt het nu echt eens tijd om die aftandse trui vol pluisjes uit je kast te verwijderen. Wil je die echt nog aandoen? Of wat dacht je van die broek waarvan de zoom los ligt? Nu je toch bezig bent: check gewoon even alle kledingstukken die in je kast hangen en doe het een en ander weg. Is het nog mooi dan kun je het verkopen op Vinted of Marktplaats. Je kunt het ook doneren of in het ergste geval naar de milieustraat brengen.

troep opruimen

4. Kast indeling maken zonder overzicht

Je hebt misschien te weinig ruimte in je kast of te veel kleding. Er ontstaat een stapel truien achter een stapel truien, een stapel topjes achter een stapel topjes. Het overzicht van wat je hebt is compleet verdwenen. Soms wordt het daardoor een enorme chaos in je kledingkast, omdat je letterlijk gaat graven, op zoek naar het juiste item.

Probeer het overzichtelijk te houden, dat als je je kledingkast opent, je precies ziet wat je hebt. Dat zorgt voor minder stress bij het aankleden, voor minder onnodige uitgaven en het is een stuk leuker om te zien. Heb je te weinig ruimte in je kast, overweeg dan eens om een ladekastje aan te schaffen. Marie Kondo heeft een heleboel vouwtechnieken waardoor je zo’n kastje heel overzichtelijk kunt indelen. Lees maar eens het boek: Opgeruimd!

5. Bodem van kledingkast gebruiken als schoenopslag

Je opent je kledingkast en wat ligt er helemaal onderin? Je hele schoenencollectie? En heel veel stof! Want tja, al die schoenen zijn perfecte stofmagneten. Niet echt handig als je eerst de Swiffer erbij moet pakken voordat je je pumps aan kunt trekken.

Er zijn genoeg handige opbergsystemen voor schoenen. Zo heb je schoenenzakken die je aan een deur kunt hangen en waar je 24 paar schoenen in kwijt kan. Je hebt schoenenrekken die je in een kast zou kunnen zetten. Je kunt ook overwegen om een schoenenkast in de gang te zetten, die neemt weinig ruimte in beslag en daar kun je je schoenen netjes in opbergen. Wil je je schoenen graag in je kledingkast bewaren dan heb je transparante schoenendozen. Zo blijven je schoenen stofvrij en kun je je schoenen perfect in je kledingkast indelen.

Laatst bijgewerkt op: maart 25, 2023 - 12:04 am

Zo zie je, met een paar ingrepen heb je je kledingkast veel beter ingedeeld. Zo ontstaan er vaak ook nog leuke combinaties waar je anders niet op was gekomen, want in één oogopslag zie je wat je hebt en wat er allemaal gecombineerd kan worden. Succes!

kleding vouwen of hangen

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden