Schoonmaakprobleem?
Suus beantwoordt
al je vragen
Suusmaaktschoon2022 min 2

Volg Suus ook op

opruimen

Dit is waarom jouw partner een sloddervos blijft (en wat je eraan doet)

Sloddervos: een man en vrouw met verwarde lijnen

Je houdt van een opgeruimd huis, maar je partner laat overal sporen achter. Kleren op de stoel, schoenen in de gang en de post blijft dagen op tafel liggen. Je hebt al talloze keren gevraagd of hij wil opruimen, maar het blijft een strijd. Hoe zorg je ervoor dat jij en jouw sloddervos beter op één lijn komen, zonder steeds ruzie te maken?

Kies het juiste moment om jouw sloddervos aan te spreken

Je ziet weer een stapel kranten op tafel of sokken op de badkamervloer. De irritatie borrelt op en voordat je het doorhebt, zeg je tegen jouw sloddervos: “Kun je nou nooit eens opruimen?” Niet de beste aanpak, want meestal leidt dat alleen maar tot tegenzin en verzet.

Een gesprek over opruimen werkt beter als jullie allebei ontspannen zijn. Tijdens een rustig koffiemoment of een wandeling, bijvoorbeeld. Leg uit dat rommel jou onrustig maakt en dat je het gevoel hebt steeds alles alleen op te ruimen. Breng het zonder verwijten, dan luistert je partner sneller en is de kans groter dat er echt iets verandert.

Voorkom opgekropte ergernis

Veel mensen ergeren zich aan de rommel van hun sloddervos, maar zeggen op een gegeven moment niets meer. Zelf alles opruimen lijkt makkelijker, maar de frustratie groeit. Uiteindelijk ontplof je en zeg je misschien dingen waar je later spijt van krijgt.

Opkroppen werkt averechts. Niet alleen raak je er zelf gefrustreerd door, maar je partner heeft waarschijnlijk niet eens door hoe vervelend jij het vindt. Spreek het uit voordat de irritatie zich opstapelt, op een moment dat je rustig bent.

rommelige hoekjes: kat in rommelade

Niet tijdens een ruzie beginnen

Tijdens een ruzie is niemand in de stemming voor een goed gesprek. Als jij begint over de rommel, krijgt het gesprek al snel een andere wending. Je sloddervos kan zich aangevallen voelen en het gesprek kan uitmonden in een opsomming van alle dingen die jij volgens hem verkeerd doet.

Als je wilt dat er iets verandert, is het belangrijk dat je er een echt gesprek over voert. Niet op een moment dat de emoties hoog oplopen, maar als jullie allebei rustig zijn.

sloddervos

Waar gaan de ruzies met jouw sloddervos echt over?

Soms lijkt het alsof de irritaties alleen over rommel gaan, maar vaak zit er meer achter.

Verschillende verwachtingen

Voor jou voelt een opgeruimd huis als rust, terwijl je partner prima functioneert tussen de spullen. Hij ziet de troep niet en begrijpt niet waarom jij je eraan stoort. Dat betekent niet dat hij geen rekening met je wil houden, maar jullie kijken hier simpelweg anders naar.

Dit kan tot frustraties leiden. Jij hebt het gevoel dat je er alleen voor staat en dat hij opruimen niet belangrijk vindt. Hij voelt zich misschien gecontroleerd of denkt dat je zeurt over iets wat voor hem geen probleem is.

Gaat het echt om rommel?

Soms zijn de ruzies over rommel eigenlijk een uitlaatklep voor iets anders. Misschien ben jij druk met werk en voelt het oneerlijk dat je ook nog eens het huishouden moet doen. Of misschien voelt hij zich onder druk gezet en heeft hij geen zin om in zijn eigen huis steeds gecorrigeerd te worden.

Als er onderliggende frustraties zijn, is het goed om die eerst te bespreken. Anders blijven de discussies over rommel zich herhalen zonder dat er echt iets verandert.

opruimmethodes: een stapel kleren waar benen uitsteken

Hoe krijg je je sloddervos aan het opruimen?

Het begint met communicatie. Niet door boos te worden of te dreigen dat je het dan wel zelf doet, maar door samen naar een oplossing te zoeken die voor jullie allebei werkt.

  1. Bespreek wat rommel is
    Wat jij als troep ziet, is voor je partner misschien geen probleem. Misschien stoort het hem niet of valt het hem niet eens op. Bespreek hoe jullie naar opruimen kijken en waar de grootste verschillen zitten.
  2. Vraag naar de reden
    Vergeet hij dingen gewoon? Vindt hij een huis met spullen gezelliger? Of heeft hij nooit geleerd om direct op te ruimen? Door te begrijpen waarom hij het doet, kun je beter inschatten wat wel en niet haalbaar is.
  3. Leg uit waarom jij het belangrijk vindt
    Je partner hoeft het niet met je eens te zijn, maar kan wel begrijpen waarom jij een opgeruimd huis prettig vindt. Vertel wat het met je doet: dat je er onrustig van wordt of dat je geen zin hebt om steeds achter andermans spullen aan te lopen. Hoe concreter, hoe beter hij het begrijpt.
  4. Bedenk een praktische oplossing
    De perfecte middenweg bestaat misschien niet, maar kleine aanpassingen helpen al. Een mand waarin je rondslingerende spullen verzamelt, kan een eenvoudige oplossing zijn. Spreek af dat hij die regelmatig opruimt. Of bepaal samen een vaste plek waar hij zijn spullen mag laten liggen, zodat het niet overal verspreid ligt. Voor sommige mensen werken duidelijke afspraken beter, zoals elke avond voor het slapengaan de woonkamer opruimen. Hoe makkelijker de oplossing, hoe groter de kans dat hij zich eraan houdt.
  5. Geef positieve feedback
    Ziet hij zelf dat er iets veranderd is? Waarschijnlijk niet. Maar als jij merkt dat hij zijn best doet, benoem het dan. Niet overdreven, maar gewoon: Fijn dat je de keukentafel hebt opgeruimd, dat maakt echt verschil. Complimenten werken beter dan verwijten. Hoe vaker je laat merken dat je zijn inzet waardeert, hoe groter de kans dat opruimen een gewoonte wordt.

Onderzoek ruzies over rommel

Volgens RTL is rommel in huis een grote bron van irritatie binnen relaties. Uit onderzoek van Ikea blijkt dat 43 procent van de Nederlandse huishoudens weleens ruzie maakt over rommel. Het probleem? We hebben allemaal een andere definitie van wat ‘rommel’ precies is. Wat de een ziet als een gezellig stapeltje boeken, is voor de ander een doorn in het oog. Goede afspraken maken kan dus een hoop discussies voorkomen.

Samen een nieuwe balans vinden

Opruimen zal waarschijnlijk nooit jullie gezamenlijke hobby worden, maar met een beetje geduld en de juiste aanpak kan het wel makkelijker worden. Het belangrijkste is dat jullie samen een manier vinden die voor jullie werkt, zonder dat het steeds tot irritaties leidt.

Met een paar kleine aanpassingen wordt opruimen minder een strijd. Zo vinden jij en je sloddervos een manier die werkt, waardoor jullie samen meer genieten van een fijn en opgeruimd huis.

rommelig huis met bank tegen muur aan en plant op het plafond

foto: iStock

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bekijk

E-book: Schoon in 10 minuten

Vanaf nu is mijn boek Schoon in 10 minuten verkrijgbaar als E-book. Waar het boek over gaat? Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het E-book is verkrijgbaar bij uitgeverij Purgato en online winkels zoals bol.com.

Suus Sengers

Schoonmaak specialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Ontvang een e-mail bij
nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Subscription Form suus

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Meer opruimen