Waarom opruimmethodes werken?
Het geheim achter het succes van opruimmethodes zit ‘m niet alleen in een magische formule of een eenmalige opruimwoede, maar in de manier waarop het ons gedrag en onze gewoonten verandert. Wanneer we kiezen voor een specifieke methode, zetten we een systeem op dat ons helpt de chaos te beheren. Het transformeert niet alleen onze leefruimte, maar ook onze manier van denken over spullen die we wel of niet waardevol vinden.
5 (realistische!) opruimmethodes
Waarom vijf opruimmethodes noemen? Omdat de ene persoon de andere niet is. Misschien denk je bij de eerste methode: niks voor mij. Terwijl methode drie wellicht op jouw hart is geschreven, of in ieder geval jou enthousiast maakt. Bij het lezen of uitproberen van de methodes kom je er vanzelf achter welke manier voor jou het beste werkt.
1. De vijf-minuten-regel
Begin klein. Echt klein. Neem elke dag vijf minuten de tijd om een specifieke plek in je huis aan te pakken. Dit kan een lade zijn, een deel van je kledingkast, of je bureau. Door dagelijks een micro-opruimactie te ondernemen, vermijd je die overweldiging (waardoor je misschien geblokkeerd raakt) en bouw je gestaag aan een opgeruimd huis. Bovendien: wie kan er nu niet vijf minuten van een dag missen?
2. Eén voor één categorie
Deze methode is een eerbetoon aan de beroemde Marie Kondo, maar dan iets aangepast. Focus op één categorie spullen per keer, zoals kleding, boeken of elektronica. Haal alles uit je huis dat onder deze categorie valt en leg het op één hoop. Zo zie je pas echt hoeveel je van iets hebt. Het doel is niet alleen om te minimaliseren maar ook om bewustzijn te creëren van wat je echt nodig hebt en gebruikt.
3. De opruimdoos-methode
Plaats in elke kamer een doos of bak waar je alles in gooit wat niet in die kamer thuis hoort. Eens per dag (of week, afhankelijk van je schema) leeg je de dozen en zet je alles terug op zijn plek. Deze methode helpt om je huis opgeruimd te houden zonder dat je constant heen en weer loopt.
4. Het 12-12-12 spel
Een leuke en effectieve manier om op te ruimen en te ontspullen. Vind 12 items om weg te gooien, 12 om te doneren en 12 om terug op hun plaats te leggen. Dit spel kan je alleen doen, maar is ook leuk en productief met huisgenoten, kinderen of familieleden. Het maakt opruimen interactief en het geeft direct resultaat. Vind je 12 te veel? Maak er gerust het 6-6-6 spel van. Alle beetje helpen.
5. De 4-dozen-methode
Als je dacht dat opruimen een eindeloze strijd is tegen de chaos, dan heb je nog niet kennisgemaakt met de 4-dozen methode. Dit is een verrassend eenvoudige strategie die orde schept in de chaos. Het principe is eenvoudig: je pakt vier dozen en labelt deze met ‘Weggooien’, ‘Doneren’, ‘Bewaren’, en ‘Twijfel’. Vervolgens ga je systematisch door je huis en elke item dat je tegenkomt, wijs je toe aan een van deze dozen. Daarna is het een zaak van afhandelen, hierover lees je meer in onderstaand artikel.
Opruimen hoeft niet overweldigend of tijdrovend te zijn. Met deze vijf realistische methodes kun je stap voor stap werken aan een opgeruimder huis en leven. Het gaat niet om perfectie, maar om verbetering. Dus pak een methode die bij je past en begin vandaag nog. Je zult versteld staan hoeveel ruimte je zowel fysiek als mentaal kunt creëren.
Foto: iStock