Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Vochtproblemen in huis? Zo krijg je je huis 100% vochtvrij

vochtproblemen in huis
vochtproblemen in huis
Vanwege de hoge energieprijzen hebben veel mensen de verwarming laag of zelfs uit. Dat is zeker gunstig voor je energierekening, maar wat een hoop vocht heb je ineens in huis. Nog een probleem: blijft het vocht op je ramen of muren zitten dan krijg je vroeg of laat te maken met schimmel. Hoe pak je het beste vochtproblemen in huis aan?

Wat veroorzaakt vochtproblemen in huis?

Niet alleen vochtig weer veroorzaakt extra vocht in huis. Ook douchen, koken en zelfs ademen zorgen voor extra vocht. En natuurlijk ook vochtige kelders en kruipruimtes, opgeslagen brandhout, luchtbevochtigers… het zijn allemaal vochtbronnen die bij elkaar opgeteld vochtproblemen kunnen veroorzaken.

Al die vochtbronnen in combinatie met een slechte ventilatie van je huis veroorzaakt een nog groter vochtprobleem. Heb je in je ramen ventilatieopeningen en lucht je je huis elke dag goed door dan gaat het al een stuk beter met de luchtvochtigheid. Door de kou in de winter hebben veel mensen echter de neiging om alle ramen potdicht te houden.

Hoe herken je vochtproblemen in huis?

Het feit dat je dit leest betekent dat je waarschijnlijk wel weet of je vochtproblemen in huis hebt. Toch even een lijstje voor een dubbele check. Als je vochtproblemen hebt dan…

 • … merk je vooral in de winter dat de binnenkant van je ramen onder de condensatie zitten. Is het ’s nachts erg vochtig geweest dan zijn de ramen zo nat dat het lijkt alsof het in huis geregend heeft.
 • … zie je op allerlei plekken in huis schimmel ontstaan; in de raamkozijnen, in je badkamer, op muren.
 • … bladdert er verf af van je houten raamkozijnen.
 • … ruik je nadat je een tijdje weg van huis bent geweest de muffe geur van schimmel. En je ruikt het niet alleen, je ziet het natuurlijk ook.
 • … voelen muren, en/of vloeren, en/of planken vochtig aan.
 • … zie je donkere vochtvlekken of verkleuringen op je muren of plafonds.
 • … gaan bepaalde planten in huis of de aarde in de plantenbakken schimmelen. Lees ook: Eerste hulp bij witte schimmel op kamerplanten.
 • … heb je meer last van zilvervisjes en pissebedden.

Vochtproblemen voorkomen door ventilatie

Een van de belangrijkste dingen om vochtproblemen in huis te voorkomen is dus ventilatie. Een goede ventilatie verlaagt de luchtvochtigheid. Een goed ventilatiesysteem op de plekken waar veel vocht is biedt een goede uitkomst. En dan niet alleen in het toilet en in de badkamer. Maar ook in de keuken en indien nodig op andere plekken.

Elke dag alle ramen open en alles goed door laten luchten zorgt ervoor dat het vochtprobleem aanzienlijk vermindert. Ook al is het koud in de winter, toch even kiezen op elkaar en de boel laten luchten. Nog beter is het als je in ieder raam een ventilatieopening hebt. Zet je die 24 uur per dag open dan is er altijd ventilatie.

In je woonkamer kun je het beste ‘s nachts de gordijnen en luxaflex openhouden, anders blijft het vocht tussen het raam en de gordijnen of luxaflex hangen. Heb je geen ventilatieopeningen in je raam dan is dit een goede oplossing om het probleem te minimaliseren.

Vocht in huis oplossen door luchtontvochtigers

Heb je een goede luchtontvochtiger, of meerdere zelfs, dan zal het vochtgehalte in huis enorm afnemen. Een goede luchtontvochtiger verwijdert namelijk overtollig vocht uit de lucht. Je hebt voor allerlei verschillende ruimtes luchtontvochtigers.

Voor kleine ruimtes tot 10 m² is de Trotec Peltier luchtontvochtiger erg goed. Je zou deze luchtontvochtiger perfect in een inloopkast, voorraadkast of badkamer kunnen zetten. Het vermogen van dit apparaat is 70 Watt, wat met de huidige energieprijs neerkomt op zo’n 3 cent per uur aan energiekosten. Voor meer informatie klik top onderstaande button.

Ruimtes tot 10 m²
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:48 am

Voor ruimtes tot 20 m² heb je de compacte LifeGoods Luchtontvochtiger. Ik heb er zelf eentje in mijn vensterbank staan. Ik ben elke keer weer perplex over hoeveel vocht hij in een nacht uit de lucht haalt. Het vermogen is 40 Watt. Ik betaal momenteel gemiddeld €0,44 per kWh. 1000 watt = 1 kWh = 1 uur. Korte rekensom: mij kost deze luchtontvochtiger per uur aan stroom €0,017. Meer weten over de luchtontvochtiger, klik op onderstaande button.

Ruimtes tot 20 m²
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:04 am

Voor grotere ruimtes tot 50 m² is de Trotec Luchtontvochtiger TTK 66 E perfect. Deze kan wel tot 24 liter per dag aan vocht uit je huis halen. Hij is wel iets minder energiezuinig. Met zijn 440 watt kun je ongeveer aan stroomkosten rekenen op €0,19 per uur.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:05 am

Voor nog grotere ruimtes tot 70m² heb je de Clean Air Optima Smart. Superhandig voor als je in een penthouse woont, of een grote woonkamer hebt of een klein huisje waarbij het apparaat je gehele woning ontvochtigt. Deze luchtontvochtiger is voorzien van een ingebouwde hygrostaat voor het meten, controleren en automatisch regelen van de relatieve luchtvochtigheid. Het vermogen van dit apparaat is 320 watt, wat neerkomt op gemiddeld zo’n €0,14 per uur qua stroomkosten.

Ruimtes tot 70 m²
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:04 am

Vochtproblemen oplossen met planten

Er is ook nog een natuurlijke manier om de vochtproblemen in huis te verminderen. Zet je huis vol met Epifyten planten. Die groeien tegen andere planten aan. Zij halen het water uit de lucht, in plaats van uit de wortels. Denk aan orchideeën, Guzmania en Vriesea. Verwacht geen wonderen, maar alle beetjes helpen.

Diy vochtproblemen bestrijden in huis

Naast bovenstaande oplossingen kun je ook nog simpele oplossingen toepassen tegen vochtproblemen in huis. Denk aan vochtvreters in elk raam. Zelf heb ik goede ervaringen met de vochtvreters van Bison. Let er wel op dat je de vochtmagneten elke maand vervangt door nieuwe.

Je kunt ook zelf een vochtvreter ‘maken’. Je vult een kommetje met baking soda of zout. Het kommetje zet je op een plek waar veel vocht is. Let op: dit werkt alleen voor kleine ruimtes. Is de baking soda of het zout hard geworden dan is het tijd om de baking soda of het zout te vervangen voor nieuwe.

Bij sommige producten zitten van die kleine zakjes met silicagel. Silicagel zijn vochtabsorberende kristallen. Gooi ze niet weg maar spaar ze op. Doe ze in een potje met deksel, boor wat gaatjes in het deksel en zet het potje op de vensterbank.

ernstige vochtproblemen in huis

Ernstige vochtproblemen in huis voorkomen

Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan de hoeveelheid vocht in je woning. Om vochtproblemen in huis te voorkomen zijn dit extra aandachtspunten:

 • Vloerkleden en vloerbedekking houden vocht vast. Wil je echt goed bezig zijn dan kun je je vloerbedekking beter vervangen door een houten vloer, of nog beter: door tegels. Het is een prijzige aanpassing van je huis, maar toch het vermelden waard.
 • Om condensatie te elimineren kun je je ramen bekleden met anti-condens glasfolie. Dat scheelt ook weer een extra poetsbeurt want je ramen blijven lekker fris.
 • Leidingen kun je het beste isoleren. Zo voorkom je dat vocht gaat zweten en condensatie zich verspreidt naar andere gedeeltes van je huis.
 • Ook kruipruimtes kun je maar het beste goed isoleren. Dit voorkomt onnodig vocht in huis.
 • Je muren kun je beter verven in plaats van behangen. Behang absorbeert vocht, waardoor de muren kunnen gaan schimmelen. Je hebt speciale schimmelwerende muurverf. Zo voorkom je een hoop ellende.
 • Douche korter en ventileer de ruimte na het douchen. Heb je geen raam in je badkamer? Zet de deur dan na afloop wagenwijd open. En vergeet niet de afzuigventilatoren aan te zetten.

Hoeveel vocht in huis is normaal?

Wil je er zeker van zijn dat de luchtvochtigheid in je woning perfect is? Dan adviseer ik je om een hygrometer aan te schaffen. Gelukkig kost een hygrometer niet veel geld. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 60% kunnen er vochtproblemen in huis ontstaan.

De perfecte luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. De hygrometer van Yuconn meet naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur. Met de 3 kleurenindicaties kun je in één oogopslag zien of de luchtvochtigheid te hoog, te laag of comfortabel is. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Yuconn
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:04 am

Hopelijk ben je wijzer geworden en win je de strijd tegen vocht. Heb je last van schimmel in huis? Klik op onderstaande button. Succes!

verwijderen van schimmel-

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

Ruimtes tot 70 m²
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:04 am

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

witte schimmel op kamerplanten
Plantenleed
natte schoenen drogen
Nattigheid voelen