Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken

azijn bij het wasgoed
azijn bij het wasgoed
Door te wassen met azijn vang je heel veel vliegen in een klap! Azijn verwijdert vieze luchtjes uit je textiel, houdt kleding mooier, verwijdert vlekken en nog veel meer! Lees hieronder waar je azijn voor kunt inzetten en hoe je kleding en je wasmachine langer goed blijven!

1. Vieze geur uit kleding verwijderen met azijn

Om vieze luchtjes uit je kleding te verwijderen doe je een kopje azijn bij het wasgoed. De zure bestanddelen uit de azijn neutraliseert de stank.

Bij een zeer sterke of muffe lucht heb je een rigoureuzere aanpak nodig. Doe twee kopjes natuurazijn in een emmer, vul de emmer met water en laat het kledingstuk een nachtje weken.

De volgende dag was je op de gebruikelijke manier het kledingstuk in de wasmachine. Zeker weten dat de nare geurtjes zijn verdwenen!

2. Azijn bij het wasgoed als wasverzachter

Door een kopje natuurazijn in het bakje te gieten waar je normaal gesproken wasverzachter in doet (het kleinste bakje met het bloemetje) heb je hetzelfde effect als met wasverzachter. Doordat azijn het kalk uit water verwijdert, wordt je was zachter.

Voor het resultaat maakt het niet uit of je schoonmaakazijn of natuurazijn gebruikt, voor het milieu is natuurazijn uiteraard beter!

3. Kleding mooi houden met azijn

Om te voorkomen dat je kleding vervaagt, verricht azijn ook wonderen. Je kunt azijn perfect inzetten voor de bonte was! Maar ook spijkerbroeken en zwarte kleren blijven veel mooier van kleur als je azijn gebruikt.

Is je zwarte kleding al vaal geworden, dan kun je in De meest eenvoudige manier om kleding weer diep zwart te krijgen lezen hoe je je zwarte kleren weer mooi zwart krijgt.

4. Vlekken verwijderen met azijn

Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.

Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje. Bereik je niet het gewenste resultaat, herhaal dan de behandeling net zo lang tot de theevlek is verdwenen.

Andere vlekken kun je perfect verwijderen met ossengalzeep. Meer lezen, zie 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep.

5. Honden- en kattenharen van kleding verwijderen

Zitten er veel honden- of kattenharen op je kleding of op het kleedje waar je hond of kat graag neerstrijkt? Je raadt de oplossing al: doe een flinke scheut natuurazijn in het kleine wasmiddelbakje.

Witte natuurazijn vermindert de statische hechting van honden- en kattenharen waardoor ze makkelijker loslaten van je kleding.

Bijkomend voordeel voor de hondenbezitters: alle ranzige hondenluchtjes (die je zelf niet meer ruikt… maar een hondloze vriend helaas wel!) worden in de kiem gesmoord.

dierenharen van kleding

6. Azijn bij het wasgoed om kleur te behouden van nieuwe kleding

Superleuk dat nieuwe knalrode shirtje of gitzwarte truitje, maar je wilt natuurlijk dat het zo mooi blijft! Dit krijg je voor elkaar door het nieuwe kledingstuk een nachtje te weken in pure azijn!

De kleuren worden hierdoor gefixeerd waardoor het textiel minder snel vervaagt.

zwarte kleding wassen

7. Eczeem en andere huidirritatie voorkomen met azijn

Azijn verwijdert zeepresten uit kleding, en het zijn juist de wasmiddelen waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Doe een flinke kop azijn in het bakje met het bloemetje zodat de zeep geen kans krijgt om je huid van slag te maken!

8. Vergeelde kleding weer wit maken

Is je witte kleding groezelig geworden, dan krijg je ze weer spierwit door een kopje azijn met vijf kopjes water in een pannetje aan de kook te brengen. Doe je witte kledingstuk erbij en laat het een nachtje weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens de wasvoorschriften.

Is het wit van je kleding zo vergeeld dat zelfs een fles bleek er niet tegenop kan (nooit doen hoor! ;-)), dan kun je het ook onderdompelen in pure azijn of bij wijze van uitzondering schoonmaakazijn.

Meer trucjes om je kleding mooi wit te krijgen kun je lezen in: 10 huismiddeltjes waarmee je je wasgoed spierwit krijgt.

9. Kleding minder statisch maken met azijn bij het wasgoed

Je kent het wel: je trekt je mooie trui over je hoofd en je haren staan rechtovereind en plakken deels aan je gezicht vast. Vanwege het zure bestanddeel voorkomt een scheut azijn bij het wasgoed dat je kleding statisch wordt.

10. Azijn voorkomt dat kleding gaat rafelen

Zo balen, heb je een leuk truitje gekocht, gaat de stof na een aantal wasbeurten rafelen. Azijn voorkomt dat dit gebeurt. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Ten slotte: het wondermiddel azijn verlengt de levensduur van je wasmachine! Azijn doodt schimmels, het rubber van je wasmachine blijft in goede conditie, vieze luchtjes worden verdreven en bacteriën worden gedood.

In feite is azijn onmisbaar bij je dagelijkse wasjes. Persoonlijk doe ik bij iedere wasbeurt een scheut azijn in de wasmachine. Sinds ik dat doe heb ik nooit meer last van stinkende wasjes, schimmels en wasgoed dat van kwaliteit verandert. Er gaat bij mij een fles natuurazijn per week doorheen en gelukkig is het voor een appel en een ei te koop bij alle supermarkten. Succes met wassen allemaal!

wasverzachter-nadelen

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

spijkerbroek wassen
Goed om te weten
Review Philips kledingstomer
Review