Je huis op orde krijgen? Doe dan niet dit:
1. Meteen beginnen met categoriseren (fout!)
Veel mensen denken: hup, ik ren naar de winkel en ik koop wat opbergboxen zodat ik bij thuiskomst alles een plek kan geven. Klinkt leuk en reuze georganiseerd, maar je zit nog steeds met een enorme stapel troep die weliswaar een plek krijgt, maar die jouw huis niet leger maakt. Alles is er gewoon nog en dat veroorzaakt onrust.
De oplossing
Voordat je überhaupt begint met categoriseren en opbergen, moet je toch eerst de troep onder ogen zien en je bij alles afvragen: wil ik dit echt houden? Is dit echt belangrijk voor mij? Ga ik het ooit nog gebruiken? Meer hierover kun je lezen in: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?
Het grote voordeel
Zodra je kritisch door al je hebbedingen bent gegaan, is er een stuk minder te categoriseren. Dat scheelt je ook weer geld aan opbergdozen.
2. Geen afstand kunnen nemen van twijfelgevallen (fout!)
Veel mensen hebben minimaal vijf dozen met twijfelgevallen. Om een of andere reden kunnen ze er geen afstand van nemen. Het kan zijn omdat je nooit weet of je het misschien ooit nog eens kan gebruiken. Het kan zijn omdat er veel geld aan uitgegeven is. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom twijfelgevallen in huis rond blijven zwerven.
De oplossing
Twijfelgevallen blijven meestal twijfelgevallen. Hoe nieuw, mooi of handig ze ook zijn. Er is vast iemand die je er heel blij mee kunt maken. Voor jou is er dan weer meer ruimte en dat geeft weer overzicht in je huis.
Met andere woorden: geef weg of verkoop wat je nooit gebruikt, ook de misschien-gevallen. Je zult zien: dat lucht enorm op!
In Waar laat je al die troep als je gaat opruimen? kun je lezen waar je je spullen allemaal kwijt kunt.
Het grote voordeel
Als jij je spullen een tweede kans geeft door ze te doneren, weg te geven of te verkopen, maak je er een ander blij mee en heb jij die spullen toch niet voor niks gekocht.
3. Niet streng genoeg zijn tijdens het opruimen (fout!)
Veel mensen denken als ze eenmaal twee vuilniszakken naar de milieustraat brengen: ik ben echt goed bezig! Kijk je nog eens goed in die vuilniszakken dan zitten er vooral dingen in die of lelijk zijn geworden (verkleurd of versleten), of kapot zijn, of het niet meer doen (apparaten, snoertjes).
Al die andere dingen dan die liggen te verstoffen of die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet? Lees mijn meest gelezen artikel maar eens: Meer dan 12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet. En kijk dan nog eens kritisch rond…
De oplossing
Opruimen is een proces waar je steeds beter in wordt naarmate je het meer doet. Beginnen dus, en probeer strenger voor jezelf te worden. Bedenk anders eerst eens: hoe zou ik mijn huis willen hebben? Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken, je bekijkt het dan vanuit een frisse blik.
Het grote voordeel
Je woning gaat eruitzien alsof je net verhuisd bent, precies zoals jij het hebben wilt, en dat geeft heel veel rust aan je hoofd! Je bent dan ook trots als je bezoek krijgt, je hoeft je nergens voor te verontschuldigen.
4. Alles verkopen wat je weg wilt doen (fout!)
Veel mensen maken tijdens het opruimen een rekensommetje: dit heeft tien euro gekost, dat wel honderd euro. Om dat schuldgevoel te elimineren, besluiten ze alles op Marktplaats te verkopen. Dat is een begrijpelijk uitgangspunt en bepaalde items zijn heus de moeite waard om nog een prijsje mee te verdienen.
Maar vergis je niet: spullen verkopen is best een tijdrovend klusje: je moet er mooie foto’s van schieten, de advertentie plaatsen, reageren op berichten en biedingen waarna een flink aantal mensen vervolgens niks meer laten horen.
Ondertussen staan al die spullen nog steeds in je huis, waardoor het een troep blijft. Rigoreuzer opruimen is nog steeds de beste optie.
De oplossing
Het beste kun je accepteren dat het geld al uitgegeven is; het geld is verspild toen je het kocht! Probeer ervan te leren. Geen impulsaankopen doen en vraag je bij elke aankoop af: heb ik dit echt nodig? Ga ik hier lang plezier van hebben? Wordt mijn leven hier beter van? Blijft het lang mooi?
Het grote voordeel
Na een stevige opruimbeurt aan je huis, zie je meteen resultaat en voortaan leer je twee keer nadenken voordat je iets ‘zomaar voor de leuk’ aanschaft.
5. Opruimen om ruimte te maken voor nieuwe spullen (fout!)
Veel mensen maken een denkfout: ze willen zo graag dit of dat hebben, maar het wordt zo vol dus dan maar iets eruit. Dat het zo vol wordt betekent eigenlijk dat het al te vol ís in huis! Moet er dan echt nog meer bij zodat keuzes maken nog moeilijker wordt en je in een visuele cirkel terechtkomt?
De oplossing
Je huis leger maken is bestaat uit twee dingen: je verwijdert van alles waar je niet meer naar omkijkt én je zorgt ervoor dat er geen spullen bijkomen. Het is een mindset die je eigen kunt maken zodat je woning een prettigere omgeving is om in te leven. Doorbreek de oude gewoontes en ga voor less is more!
Het grote voordeel
Door minder spullen te kopen, houd je meer geld over om te spenderen aan waardevolle dingen (vakanties, uit eten, een ijsje, een uitje) of om te sparen voor iets wat je al heel lang wilt doen. Zo investeer je in mooie herinneringen die veel meer waard zijn dan al die spullen.
Succes met opruimen! Iedereen kan het leren…