Opruimen

De kinderkamer opruimen en voortaan altijd netjes houden

Je kunt zelf nog zo netjes zijn, maar of je kinderen deze gewoonte van je hebben geërfd is een tweede. Met het juiste opruimsysteem is het nooit meer een rommel en is de kinderkamer opruimen een peulenschil! Hier de beste tips om de kinderkamer netjes te houden, zodat je maar niet blijft opruimen en daar niet over blijft zeuren…
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
kinderkamer opruimen

Tip 1

Wat kan weg?

Je wordt vast af en toe gek rommel, altijd maar weer die kinderkamer opruimen. Dat is helemaal niet nodig. Maak er een gewoonte van om wekelijks rond te kijken in de kinderkamer en te denken: wat kan weg? Doe dit bijvoorbeeld tijdens het bedden verschonen. Je zult zien dat er altijd iets rondslingert wat weg kan; een onafgemaakte knutsel, een folder, het overschot aan voetbalplaatjes terwijl de actie allang is verlopen, ga zo maar door.


Tip 2

Zorg voor genoeg opbergruimte

De kinderkamer opruimen begint bij genoeg bergruimte. Heb je genoeg kasten, opbergmandjes, curverbakken en kratjes, dan weet je ook waar je al dat speelgoed kwijt moet.

Sorteer al het speelgoed, dus Lego bij Lego, poppenkleertjes bij poppenkleertjes, Playmobil bij Playmobil etcetera.

Sorteren is het beste wat je kunt doen; voor je kinderen is het dan compleet duidelijk waar alles hoort en dat maakt het opruimen voor je kinderen zelf een stuk makkelijker.

Tip 3

Een vaste plek voor alles

Wil je de kinderkamer opruimen op een makkelijke manier, zorg dan dat alles een vaste plek heeft, zodat je kind precies weet waar alles moet liggen. Zorg er vooral voor dat er logica in zit, dus geen speelgoed mixen; niet de poppen bij de knuffelbeesten, of de Fisher Price bij de Little Pets etcetera. Sorteer zo secuur mogelijk!


Tip 4

Speelgoed wegdoen

Als je zeker weet dat bepaald speelgoed nooit meer aangekeken wordt omdat je kind het simpelweg is ontgroeit, breng het dan naar de Kringloopwinkel, verkoop het op Marktplaats of maak iemand anders er blij mee. Waar je speelgoed en andere spullen kwijt kunt, kun je lezen in: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

Een paar highlights kun je best bewaren, maar wees hier streng in, want voordat je het weet slipt je huis dicht. Je kunt ook foto’s maken van het speelgoed dat je wegdoet, de herinnering is vaak mooier dan het object zelf en dan heb je het toch voor eeuwig vastgelegd.

Vind je het lastig om te bepalen wat je wel of niet weg moet gooien, lees dan: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?

Tip 5

Leer je kind het bed opmaken

Leer je kind van jongs af aan het bed op te maken zodra hij of zij is opgestaan. Hele jonge kinderen vinden het nog leuk om te doen ook en vervolgens behoort dit voor de rest van zijn of haar leven tot het ochtendritueel. Een opgemaakt bed ziet er meteen een stuk opgeruimder uit!


Tip 6

De kinderkamer opruimen zónder kinderen

Stel dat je bovenstaande punten nog niet hebt toegepast en dus eerst in de kinderkamer een grote opruimbeurt moet houden (waarbij je dus meteen alles netjes gaat sorteren!) zorg er dan voor dat je kinderen er niet bij zijn!

Een grote opruimbeurt met kinderen erbij zorgt voor een enorme vertraging. Bovendien hebben kinderen grote moeite met dingen weg doen; zelfs dat ene snoeppapiertje of een kapot vogelkooitje kan al een probleem zijn, terwijl ze het niet eens missen als het er niet meer is.

Succes met opruimen! Je zult zien: je kinderen gaan meteen veel meer spelen met alles wat ze hebben, dat zorgt er uiteindelijk voor dat jij weer even je handen vrij hebt!

Lees ook: 12 gouden basis tips voor een opgeruimd huis met kinderen

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN