Opruimen

LEGO® sorteren als een echte LEGO® master, de ultieme tips!

Is je (klein)zoon of (klein)dochter een echte LEGO®-fanaat en heeft hij of zij inmiddels zoveel bouwpakketten verzameld dat je niet meer goed weet hoe je al die LEGO®-steentjes overzichtelijk moet opbergen? Slim LEGO® sorteren vergroot uiteindelijk het bouwplezier en zorgt er ook voor dat al die LEGO®-steentjes weer snel zijn opgeruimd.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
lego sorteren lego opruimen

LEGO® sorteren op kleur?

De minst goede manier om LEGO® op te bergen is op kleur. Het is heel veel werk en in het begin ziet het er geweldig uit, maar na een paar keer spelen landt er een rood steentje bij wit, een blauw steentje bij geel en voordat je het weet heb je allemaal vakjes met allemaal kleuren door elkaar en ben jij voor niets een hele middag bezig geweest met sorteren.

Zweer je erbij en wil je je (klein)kinderen toch aanleren om de juiste kleur in het juiste vakje terug te leggen? Dan heb je een opbergsysteem nodig met veel vakjes. Bijvoorbeeld een sorteerbox, sorteerkoffer of ladekast met kleine vakjes. In het laatste geval kun je er etiketten op plakken met de kleuren die in het laatje zit.

Voor de minifiguurtjes, die je niet bij een bepaalde kleur kunt indelen, heb je ook nog in verschillende maten en kleuren superleuke opbergboxen. Een soort ultramoderne vitrinekast.

LEGO® sorteren per set

In eerste instantie krijgt je (klein)kind meestal een bouwpakket. Dat ruimteschip of dat winkelcentrum wil hij in eerste instantie eindeloos in elkaar zetten en uit elkaar halen. Je kunt de setjes in hersluitbare zakjes doen en al die zakjes bij elkaar in een grotere bak bewaren of in opbergboxjes, zodat alle onderdelen bij elkaar blijven.

Zorg altijd dat je het plaatje van het bouwpakket uit de doos knipt en bij de onderdelen stopt of op de opbergbox plakt zodat je meteen ziet om welk bouwpakket het gaat.

LEGO® heeft superleuke opbergboxen waarmee je zelf ook weer grote bouwwerken kunt maken. Er zijn een heleboel varianten in verschillende kleuren, met lades of deksel. Met deze megagrote bouwstenen wordt opbergen een feest op zich!

LEGO® boekjes opruimen

Echte LEGO® masters hebben na verloop van tijd een flinke stapel boekjes, als je die niet netjes opbergt dan slingeren ze na verloop van tijd overal rond met ontbrekende pagina’s en lelijke scheuren. Zijn sommige boekjes inmiddels echt gesneuveld dan kun je bij lego.com gelukkig de instructies opnieuw als PDF aanvragen.

De meest goedkope manier om de boekjes op te bergen is in een grote ordner (of bij een kleinere hoeveelheid: een multomap) met insteekhoezen erin. Zo houd je alles netjes bij elkaar en vindt je (klein)kind snel dat ene boekje om mee aan de slag te gaan.

Je hebt ook speciale bewaarbundels voor al die boekjes, altijd leuk om eens cadeau te doen. In de instructieboekjes prik je met een perforator de gaatjes en zo heb je een leuke verzameling van al die bouwinstructies.

Grote hoeveelheid LEGO® opruimen

Op een gegeven ogenblik komt er bij veel kinderen een punt dat al die leuke bouwpakketten door elkaar raken. Logisch ook, want kinderen willen ook weleens zelf iets bedenken in plaats van alles uit instructieboekjes. Er raken ook weleens onderdelen kwijt waardoor het hoe dan ook niet meer lukt om die leuke camper te bouwen.

Probeer nieuwere bouwpakketten zoveel mogelijk compleet te houden en de rest kan op verschillende manieren opgeborgen worden. Zo heb je een superhandig 2 in 1 speelkleed/opbergzak waarbij je in één beweging alle steentjes op het kleed stort en in één beweging weer opbergt in de zak.

De goedkoopste manier om LEGO® op te bergen is in een grote opbergbox. Gaat je (klein)kind ermee spelen dan leeg je de box op een kleed en na afloop stort je alles weer terug in de bak.

Hoe beter het systeem, hoe vaker kinderen ermee zullen spelen. LEGO® is dan eigenlijk een soort grote snoepwinkel waar kinderen eindeloos van mogen genieten. Laat je het ze zo ook ervaren dan zullen ze eerder met de LEGO® gaan spelen dan naar de iPad staren. Succes ermee!

Vergeet de LEGO® ook niet eens in de zoveel tijd schoon te maken, hoe je dat doet kun je lezen in: In 8 handige, kleine stappen vieze LEGO® schoonmaken

LEGO Masters © 2020 The LEGO Group. LEGO, the LEGO logo, LEGO Masters, the Minifigure figurine, and the Brick and Knob configurations are trademarks of the LEGO Group.
Dit artikel is niet gesponsord of ondersteund door de LEGO® Group.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN