Opruimen

12 gouden basis tips voor een opgeruimd huis met kinderen

Heb je nooit genoeg ruimte om de groeiende hoeveelheid spullen en speelgoed op te bergen? Dan wordt het tijd om onderstaande tips eens goed door te lezen. Je kunt namelijk heel makkelijk je huis altijd op orde hebben, zelfs met kinderen om je heen. Deze 12 kleine veranderingen zorgen ervoor dat je voortaan in een opgeruimd huis leeft.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

1. Geef het goede voorbeeld

Mijn man klaagt regelmatig dat het halve serviesgoed in mijn dochters kamer staat. Kijk je echter in zijn werkkamer dan tref ik vaak ook aardig wat borden, bestek en koffiemokken aan. Ook vindt hij het heel irritant als een van mijn kinderen spullen laat rondslingeren. Kom ik in de tuin dan zie ik een schep, snoeischaar en zaag van die keer dat het begon te plenzen toen hij een struik aan het verwijderen was.

Je voelt hem al aan, ik zeg weleens: ‘Geef het goede voorbeeld!’ We ergeren ons natuurlijk het meest aan de dingen die je zelf ook doet… Als je je daar bewust van bent dan kun je het doorbreken en zullen je kinderen eerder in je voetsporen treden waardoor je lekker in een opgeruimd huis woont.


2. Een opgeruimd huis met de timer

Met jongere kinderen kun je er heel goed dagelijks een spel van maken. Je zet einde middag de timer op 5 minuten en laat ze binnen die tijd zo veel mogelijk opruimen. Heeft alles een vaste plek (zie punt 3) dan zul je versteld staan hoe snel alles aan kant is.

Onderaan de pagina vind je een gratis printable die je kunt gebruiken om af te vinken. Je kunt dan zelf de beloning bedenken en zo wordt opruimen vanzelf een leuk gebeuren thuis. Waak er wel voor dat je kind niet alleen nog maar wilt opruimen als er iets tegenover staat. Las dus wel tussendoor vaste opruimmomenten in (zie punt 8).


3. Minimaliseren voor een opgeruimd huis

Hoe minder spullen je bezit, hoe minder je hoeft op te ruimen. Natuurlijk mag je je kinderen zo nu en dan best verwennen, maar probeer je bij elke aankoop toch even af te vragen of ze er over 6 maanden ook nog naar omkijken. Soms hebben kinderen zo veel speelgoed dat ze door de bomen het bos niet meer zien en daardoor eerder naar de iPad grijpen.

Het te veel aan speelgoed en spullen maakt je huis enorm rommelig en onoverzichtelijk. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Begin dus vandaag nog met minimaliseren. Weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken, lees dan eens: Vaarwel spullen van Fumio Sasaki. Bij het lezen van dit boek krijg je echt zin om je huis eindelijk een stuk leger te maken.

4. Vaste opbergplekken

Opruimen is simpel gezegd dingen terug zetten waar ze horen. Het is heel lastig om op te ruimen als je geen idee hebt waar alles moet liggen. Zorg je voor vaste opbergplekken dan is het voor je kinderen veel makkelijker om op te ruimen.

Heeft de Lego® een vaste opbergbox, de barbies een vaste opbergmand, het papier een vaste la, de stiften een vaste plek… dan is het opbergen zo gepiept en heb jij lekker snel een opgeruimd huis. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor spullen van je kinderen, maar ook voor jouw eigen spullen.


5. Knutsels en tekeningen wel of niet bewaren?

Bewaar je elke tekening en knutsel? Of enkel je favorieten? De beste methode om alle kunstwerkjes van je kinderen te bewaren is door er een foto van te maken. Je kunt ook the best of in een mapje bewaren voor later.

De allermooiste tekening kun je heel goed in een leuke lijst doen en ophangen ergens aan de muur. Je kind zal extra trots zijn dat zijn tekening zo officieel aan de muur komt te hangen met lijst en al. Van de foto’s die je hebt gemaakt kun je overigens van alles laten drukken: een rugtas, een koektrommel, een wenskaart en nog veel meer, kijk maar eens op fotocadeau bij Hema.nl.

6. Schoolwerk bewaren?

De eerste jaren dat mijn dochter op de basisschool zat bewaarde ik alle stencils en werkboekjes die ze mee naar huis nam. Na een aantal jaar dacht ik: dit loopt helemaal uit de hand. Helemaal toen kind twee ook naar de basisschool ging en met dezelfde stencils en werkboekjes thuiskwam.

Het is best leuk om iets te bewaren maar bewaar je alles dan heb je een flinke archiefkast nodig. Ook nu geldt weer: maak van alles waarvan je denkt dat het leuk is om er nog eens een blik op te werpen een foto en gooi het erna weg. Tegenwoordig pak ik het zo aan: toets klaar, weg ermee! Dat ruimt lekker op.


7. Vereenvoudig je leven

Je kunt je leven zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt. Minder spullen bezitten is een perfect begin om je leven simpeler te maken. Heb je weinig spullen dan heb je sneller een opgeruimd huis. Dan hoef je enkel de spullen even terug te leggen waar ze horen.

Zo houd je meer tijd over om leuke dingen met je kinderen te doen. Dat is goud waard want dan creëer je herinneringen die jouw kinderen zich de rest van hun leven herinneren. En jij ook!

Lees ook eens: 15 beste redenen om minder spullen in huis te hebben, dan krijg je vanzelf zin om minimalistischer te leven.

8. Leer kinderen wat opruimen is

Hoe jonger je kinderen zijn, hoe simpeler je het houdt. Maar leer ze van jongs af aan wel wat opruimen is. Dat is heel simpel: gewoon dingen terug zetten waar ze horen. Dat lukt natuurlijk alleen als je (zoals in punt 3 beschreven) ervoor zorgt dat alles een vaste opbergplek heeft.


9. Vaste opruimmomenten voor een opgeruimd huis

Heb je alleen een opruimmoment aan het einde van de dag dan kan je huis er in de loop van de dag uitzien alsof er een orkaan heeft plaatsgevonden. Het beste kun je meerdere opruimmomenten inlassen.

Je kunt dit doen op vaste momenten, maar nog beter is het om je kind te leren dat als hij klaar is met tekenen hij direct de tekenspullen opbergt. Is hij klaar met Lego® dan doet hij de Lego®steentjes weer terug in de opbergmand. En ga zo door…

Over Lego® gesproken: lees ook eens: LEGO® sorteren als een echte LEGO® master, de ultieme tips!

10. Help je kinderen met opruimen

Het ene kind is rommeliger aangelegd dan het andere kind. Het ene kind heeft daarom net meer hulp nodig. 

Heb je jonge kinderen dan hebben wij ouders de neiging om het zelf te doen omdat dat veel sneller gaat. Laat je het toch je kind doen, met een beetje hulp van jou, dan heb je daar jarenlang profijt van! Dan ben je niet als ze straks 18 zijn nog steeds vieze sokken van de vloer aan het rapen.


11. Wees duidelijk tegen de allerkleinste kinderen

Zeg je tegen een peuter: ‘Nu ga je al je speelgoed even lekker opruimen,’ dan kijkt hij of zij je waarschijnlijk schaapachtig aan. Dat is niet gek want ‘opruimen’ is een veel te algemeen begrip voor hele jonge kinderen.

Je kunt beter duidelijke instructies geven, zoals:

  • Stop de Duplo in de opbergmand.
  • Leg je poppen weer terug in de kast.
  • Doe de stiften in de la.

Voor kleine kinderen is deze manier van communiceren beter te bevatten.


12. Zet leuke muziek op voor je kind

Maak van het opruimen een feestje door een playlist aan te maken met vrolijke ‘opruimmuziek’. Zodra je de playlist afspeelt weet je kind: mama of papa wil een opgeruimd huis. Zo wordt opruimen leuk want je kind wordt opgezweept door de muziek en zingt misschien zelfs tijdens het opruimen uit volle borst mee.

Voor jonge kinderen heb je op YouTube een opruimlied met een timer, superleuk als je binnen een bepaalde tijd de boel aan kant wilt hebben.


Ten slotte: maak je er een spel of een wedstrijd van dan is het natuurlijk handig om een leuke kaart te hebben waar je stickertjes op kan plakken of een krulletje of kruisje op kan zetten.

Met onderstaande printable kun je elke keer een kruisje zetten op de kaart als je kind binnen 5 minuten goed heeft opgeruimd. Zodra de kaart vol is krijgt je kind een beloning, bijvoorbeeld iets lekkers of een leuk uitje, ik noem maar iets. Succes met opruimen!


gratis printable opgeruimd huis met kinderen

Lees ook: De kinderkamer opruimen en voortaan altijd netjes houden

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

LEGO® sorteren als een echte LEGO® master, de ultieme tips!

Een heleboel gouden tips voor het sorteren en opruimen van LEGO®. Zo vergroot je het bouwplezier en de LEGO®-steentjes zijn na afloop weer snel opgeruimd!

Wil je digitale foto’s ordenen? Lees dan deze 8 basis tips!

Digitale foto's ordenen is heel simpel en het zorgt ervoor dat je die ene foto snel terugvindt. Hier 8 beste tips om je foto's voor altijd veilig te bewaren.

Het geheim van een perfect ingedeelde voorraadkast

Puilt jouw voorraadkast ook uit? Hier een heleboel gouden tips om de voorraadkast perfect te ordenen.
product advies suus
Actueel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen

Oké, het ziet er niet al te elegant uit: natte plekken onder je oksels. Gelukkig zijn er 4 geweldige manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN