Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

15 beste redenen om minder spullen in huis te hebben

minder spullen in huis
minder spullen in huis
Je kunt met tegenzin besluiten afscheid te nemen van dingen die je niet meer gebruikt, niet meer leuk vindt, niet nodig hebt of die te veel ruimte in beslag nemen. Maar die tegenzin verdwijnt als jouw houding tegenover al die bezittingen verandert. Hier 15 goede redenen om minder spullen in huis te hebben.

Met minder spullen leven

Als je minder spullen in huis hebt, zal na verloop van tijd de manier waarop je over bezittingen denkt veranderen. Bijna iedereen heeft veel te veel spullen. Een kast vol kleding, een boekenkast vol boeken, een kinderkamer vol speelgoed, een garage vol gereedschap, een zolder vol met dozen en ga zo maar door.

Ben je een echte boekenwurm dan is er niks mis mee om veel boeken te bezitten. Ben je een fotograaf pur sang dan is er ook niks mis mee om dozen en boeken vol foto’s te hebben. Maar let op: weinig mensen hebben al deze dingen tegelijk nodig!

Om al die spullen in huis te hebben, heb je opslag, tijd en energie nodig. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat alles netjes en schoon blijft, anders komt het na verloedering alsnog in de milieustraat terecht.

De voordelen van minder spullen in huis

Er zijn veel meer voordelen aan het bezitten van minder spullen dan je waarschijnlijk denkt. Zie je de voordelen in dan ga je vervolgens niet zo snel meer je geld uitgeven aan nutteloze dingen waar je vervolgens spijt van krijgt.

Hier 15 redenen om minder spullen in huis te hebben en daardoor een gelukkiger leven te leiden met minder fysieke dingen!

1. Minder spullen in huis, minder stress

Te veel rommel veroorzaakt stress. Je bent continu dingen kwijt omdat er geen duidelijk systeem in je huishouden is, je wordt continu geconfronteerd met dat er nog heel veel moet gebeuren en je komt door de chaos nooit echt tot rust.

Weet je niet goed hoe je moet beginnen met rommel weggooien? In Opruimwoede? Gooi deze 15 dingen als eerste weg! word je verder geholpen om een flitsende start te maken. Lees ook: Opruim-dillemma: wat gooi je weg en wat niet?

2. Minder spullen, meer ruimte

Bezit je minder spullen, dan ontstaat er meer fysieke ruimte. Je hebt alleen wat je nodig hebt en waar je van houdt. Nooit meer stoelen die niet meer gebruikt worden als stoelen, maar als opslag voor foldertjes, tijdschriften en ongeopende post. Nooit meer volgepropte vensterbanken vol spullen die je nergens meer kwijt kan. Nooit meer een tafel die eerst leeggeruimd moet worden voordat je die kan dekken.

Ben je door alle spullen om je heen een beetje rommelblind geworden, lees dan 8 signalen dat je te veel spullen in huis hebt, zodat je de rommel beter onder ogen ziet.

3. Minder spullen meer rust

Heb je minder spullen in huis dan wordt je huis een oase van rust waar je echt even kan bijkomen na een dag hard werken. Het is niet voor niks dat je bij die ene buurvrouw naar binnen tuurt en denkt: o hadden wij ons huis maar zo goed op orde. We snakken naar een gezonde balans in ons leven, er gebeuren al genoeg chaotische dingen om ons heen. Creëer je die gezonde balans in je huis dan heeft dat enorme invloed op hoe jij je voelt.

Ook voor je nachtrust is het beter om niet omgeven te worden door spullen. Hierover kun je meer lezen in: 16 Feng Shui regels voor een opgeruimde slaapkamer.

feng shui regels slaapkamer

4. Nooit meer dingen kwijt

Met minder spullen in huis zal je veel gemakkelijker kunnen vinden wat je nodig hebt. Nooit meer gegraaf in lades, dozen of kasten. Er zit een duidelijk systeem in waardoor je niet zo snel dingen kwijt bent; alles heeft een vaste plek. Zelfs als je niet de meest nette en georganiseerde persoon bent, zul je dingen toch sneller kunnen vinden.

5. Minder spullen verhoogt de productiviteit

Veel mensen werken nu vanwege het coronavirus thuis. Word je omringd door spullen dan ben je ten eerste tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste documenten of iets anders wat je nodig hebt om een bepaalde handeling te verrichten. Ten tweede leiden al die spullen enorm af. Het is onrustig en daardoor ben je veel sneller geneigd om toch even op te springen en iets weg te zetten of juist iets anders te gaan doen dan de bedoeling is.

6. Een schoner huis met minder spullen

Heb je een opgeruimd huis dat niet volgestouwd staat met spullen dan is het veel makkelijker om je huis te onderhouden. Je huis wordt minder stoffig, je kunt overal goed bij en je hebt het veel sneller aan kant.

7. Visiteproof dankzij minder spullen in huis

Je kent het vast wel: je krijgt onverwachts iemand over de vloer en het eerste wat je zegt is: ‘Let niet op de troep.’ Is je huis op orde dan hoef je dat nooit meer te zeggen. Heb je geen overdaad aan spullen, dan is je huis altijd aan kant. 

Denk je nu: O jee, ik moet nog beginnen, maar morgen komen mijn schoonouders! Dan zijn er gelukkig genoeg trucjes om je huis ogenschijnlijk netjes te krijgen. Hier kun je meer over lezen in: Wil je een schoon huis voor je gasten? Doe dan dit!

8. Minder spullen kopen, meer geld overhouden

Raak je eraan gewend om met minder spullen in huis te leven dan zul je er minder toe geneigd zijn om nieuwe spullen te kopen. En als je wel nieuwe spullen koopt dan denk je daar van te voren meer over na. Je zult je dingen afvragen als: Heb ik dit echt nodig? Heeft dit toegevoegde waarde aan mijn interieur? Kan ik zonder?

9. De focus ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit

In het verlengde van nummer 8 ligt kwaliteit. Je gaat namelijk beter nadenken voordat je iets koopt en vraagt je vervolgens af: koop ik iets waar ik lang plezier van heb of neem ik genoegen met iets wat geen lange levensduur heeft? Koop je dat spotgoedkope krukje van de Action dat er in eerste instantie prima uitziet, of koop je een vergelijkbaar krukje waarvan je zeker weet dat het van duurzaam materiaal is gemaakt?

10. Meer tijd met minder spullen

Is je huis opgeruimd en overzichtelijk ingericht en ingedeeld dan is het makkelijker om je huis te onderhouden, daardoor houd je veel meer tijd over voor leuke dingen, zoals tijd vrijmaken voor je vrienden, je kinderen of kleinkinderen, een hobby, een uitje, een duik in de zee, een wandeling ga zo maar door.

minder spullen in huis meer geluk

11. Minder spullen in huis, meer vrijheid

In het verlengde van meer tijd ligt meer vrijheid. De vrijheid om te kiezen wat je met die extra tijd kunt gaan doen. Je bent minder gebonden aan het zorgen voor je spullen, het onderhouden van je huis, het kopen van spullen en het continu maar achter de feiten aanlopen omdat er zoveel chaos in je leven is.

12. Met minder spullen leef je meer in het heden

Staat je huis vol met spullen uit vervlogen tijden dan leef je meer in het verleden dan in het heden. Je huis en je leven zijn er om nú in te wonen. Wat maakt je nú blij? 

Ik zeg niet dat je alles zomaar weg moet doen, natuurlijk is het leuk om de eerste schoentjes van je kinderen te bewaren, en fotoalbums en je diploma’s. Maar zorg voor een overzichtelijke methode om je verleden te herinneren zonder de rommel te vergroten. Bijvoorbeeld door je foto’s overzichtelijk op te ruimen. Hier kun je meer over lezen in: Wil je digitale foto’s ordenen? Lees dan deze 8 basis tips!

13. Minder spullen kopen is beter voor het milieu

Koop je minder spullen dan is dat beter voor het milieu. Je hebt dan namelijk minder verpakking en minder productie. Is het je weleens opgevallen hoeveel plastic en karton je bijvoorbeeld verzamelt na een verjaardag of een pakjesavond? Dat is vaak buiten proporties!

Kom je tijdens het opruimen spullen tegen die je kwijt wil, dan kan dat ook op een milieuvriendelijke manier. Hier kun je meer over lezen in: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen? 

14. Minder spullen meer geluk

Kies je ervoor om minder te bezitten, dan wordt hetgeen je met alle bewustzijn koopt waardevoller, het is een weloverwogen keuze waar je oprecht blij mee bent. Je koopt nooit meer dingen waar je achteraf weinig mee doet. Je kunt gelukkig zijn zonder dat je daar onnodige dingen voor in huis haalt. 

Je zult ontdekken wat een verschil het maakt om niet altijd maar het gevoel te hebben dat je moet opruimen en hoe rustig en overzichtelijk het is om minder dingen te bezitten.

15. Zonder gedoe kleiner wonen

Komt er ooit een punt in je even dat je kleiner gaat wonen dan kom je niet voor de grote twijfel te staan: wat te houden en wat niet? Je bent al gewend om met minder spullen te leven, dus met nog iets minder maakt dan ook niet uit. Zo wordt je uiteindelijk omringd door items die echt waardevol voor je zijn.

Minder spullen maakt gelukkig

Ten slotte: als je minder waarde hecht aan je bezittingen en meer focust op andere aspecten van een intenser leven dan zul je daar uiteindelijk veel gelukkiger van worden. Je leeft het leven bewuster en begrijpt de voordelen om minder te bezitten. Door jouw relatie met bezittingen te veranderen, creëer je een heleboel andere mogelijkheden: meer geld en meer tijd om dingen te doen waar je blij van wordt.

rommel in huis negatieve effecten

Vaarwel spullen

Wil je je nog meer verdiepen in het minimaliseren van je spullen dan is Vaarwel spullen van Fumio Sasaki een super interessant boek om te lezen. Fumio Sasaki realiseerde zich op een dag dat al zijn spullen hem eerder ongelukkig maakte dan blij. Hij besloot veel van zijn bezittingen weg te doen. In het boek geeft hij een paar simpele regels die je helpen een eenvoudiger en waardevoller leven te leiden.

Fumio Sasaki woont zelf in een superklein appartementje in Tokyo met heel weinig spullen. Dit boek spoort je aan om je leven om te gooien en een beter zicht te krijgen op wat al die spullen voor jouw leven waard zijn.

Het is heel toegankelijk geschreven waardoor het boek iedereen wel zal aanspreken en je direct na het lezen ervan zin hebt om zelf ook je leven om te gooien en eens kritisch door je huis te gaan spitten om uiteindelijk minimalistischer te wonen en voller te leven!

Op youtube vertelt Fumio Sasaki het een en ander over minimalisme. Zo kun je alvast een beeld krijgen van wie hij is en hoe hij leeft met zijn minimale hoeveelheid aan spullen.

Succes met minimaliseren!

Fumio Sasaki
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:50 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel
te veel spullen in huis
Opruimwoede