Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

16 Feng Shui regels voor een opgeruimde slaapkamer

feng shui regels slaapkamer
feng shui regels slaapkamer
Je hebt vast weleens van Feng Shui gehoord. Wist je dat als je volgens de Feng Shui regels je slaapkamer opruimt, je de juiste energie en harmonie creëert voor een geweldige nachtrust? Dezelfde rust die je ervaart als je in een wat luxere hotelkamer vertoeft. Lees snel verder hoe jij je slaapkamer Feng Shui opruimt!

Wat is Feng Shui?

Feng Shui betekent letterlijk wind en water. Feng Shui is een oude Oosterse leer die gericht is op het harmoniseren van energie. Zowel wind als water bepalen de stroming van energie, en een vergelijkbare stroming kun jij gebruiken om je slaapkamer (of zelfs je hele huis) op een positieve manier in balans te brengen.

Ruim jij je slaapkamer op volgens de Feng Shui regels, dan zal dat jouw nachtrust ten goede komen. Rommel in huis is namelijk ook rommel in je hoofd; het geeft je een onrustig gevoel waardoor met name je nachtrust flink verstoord kan worden.

Waarom is rommel totaal niet Feng Shui?

Rommel kun je onderverdelen in vier categorieën:

 1. Dingen die je niet gebruikt of waar je niet van houdt.
 2. Dingen die slordig zijn of niet georganiseerd.
 3. Te veel aan dingen die niet in een ruimte passen.
 4. Onafgemaakte dingen.

Veel rommel betekent volgens de Feng Shui leer meer vastzittende energie in een ruimte. Bovendien kan rommel een weerspiegeling zijn van wat er in je leven aan de hand is. Hoe meer stress, hoe groter die stapel kleren op je stoel. Je bent het overzicht kwijt en dus ook de controle.

Een rommelvrije slaapkamer (en een rommelvrij interieur) met enkel dingen die regelmatig gebruikt worden en dingen waar je van houdt, geeft jou positieve energie die niet alleen door de ruimte beweegt, maar ook door jou heen!

minder spullen in huis

Volgens de Feng Shui regels zijn deze 8 dingen not done

Voordat je je slaapkamer Feng Shui opruimt, is het handig om te weten wat absoluut not done is. Hier een lijstje van dingen die volgens de Feng Shui regels echt niet door de beugel kunnen.

 1. Laat die lekkende kraan van de wasbak in je slaapkamer snel repareren. Volgens Feng Shui staat een lekkende kraan symbool voor geld dat wegvloeit. Oké, letterlijk is dat juist zo als je vervolgens de loodgieter belt, maar laten we eerlijk zijn: dat irritante gedrup is niet echt bevordelijk voor de nachtrust.
 2. Plaats nooit twee spiegels tegenover elkaar. De spiegels weerkaatsen de energie, ze blokkeren elkaars pad en ze verbuigen verouderde energie.
 3. Zorg ervoor dat een spiegel niet jouw bed weerspiegelt. Een spiegel veroorzaakt te veel energie en verstoort je relatie, helemaal als er al onenigheden zijn.
 4. Zet je bed nooit ergens in een hoek of onder een raam. Volgens Feng Shui geeft een hoofdeinde of een muur achter het bed een veilig gevoel.
 5. Hang geen drukke schilderijen in je slaapkamer. Houd het rustig. Een schilderij met te veel beweging verstoort de energie in je slaapkamer.
 6. Zet je slaapkamer niet vol met fotolijstjes, los van het stof dat zich op de lijstjes ophoopt, geeft het volgens de Feng Shui leer ook het idee dat jouw kinderen of ouders mee gluren wat jij daar allemaal uitspookt.
 7. Zet de vensterbank en kastjes niet vol met gadgets, ook dat veroorzaakt stof en onrust.
 8. Leg je bed niet vol met sierkussentjes, los van het feit dat die meestal ergens op een stoel belanden omdat je geen zin hebt om ze elke keer weer van je bed af te halen, ziet het er erg rommelig en onrustig uit.

16 Feng Shui regels voor een opgeruimde slaapkamer

Uiteraard zijn er ook een heleboel dingen die wel mogen voor een fris en opgeruimde slaapkamer zodat de ruimte de juiste rust en energie uitstraalt.

 1. Zorg altijd voor frisse lucht in de slaapkamer. Een muffe slaapkamer is geen goede basis voor de nachtrust. Een goede luchtstroom prikkelt bovendien je zintuigen, volgens de leer van Feng Shui.
 2. Je slaapkamer moet opgeruimd zijn. Door onnodige dingen uit je slaapkamer te verwijderen, komt er meer positieve energie naar binnen vloeien die je kamer in balans brengt waardoor de sfeer verbetert. Rommel is een uitnodiging tot negatieve energie.
 3. Zorg ervoor dat je een paar planten in je slaapkamer hebt staan. Planten maken zuurstof aan en nemen CO2 op en dat maakt de energiestroom makkelijker.
 4. Voor een goede balans in je slaapkamer heb je een stevig hoofdeinde nodig dat niet helemaal tegen de muur aan staat. Een stevig hoofdeinde geeft volgens de Feng Shui leer positieve energie, zorgt voor een goede nachtrust en biedt het gevoel van welzijn.
 5. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk meubels in je slaapkamer hebt staan. Houd het zo leeg mogelijk. Zet alleen neer wat nodig is en wat positiviteit uitstraalt.
 6. Laat de meubels goed bij elkaar passen, zo creëer je een mooi evenwicht waar de energie natuurlijk doorheen kan stromen.
 7. Zoek een andere plek in huis voor boekenkasten en bureaus. Deze meubels veroorzaken stof en rommel en het zet je brein op actief omdat je het associeert met werk.
 8. Ook wandkasten rondom het bed of losse plankjes die aan de muur hangen om dingen op te zetten zijn totaal niet Feng Shui en verstoren de harmonie.
 9. Heb je een tweepersoonsbed, creëer dan symmetrie door aan weerszijde een identiek nachtkastje neer te zetten.
 10. Punt 9 geldt ook voor andere items; zet op ieder nachtkastje hetzelfde lampje, gebruik dezelfde (kleur) kussenslopen als je twee kussens naast elkaar hebt liggen etcetera.
 11. Leg schone kleding direct in de kledingkast en bewaar gedragen kleding op een andere plek, kleding die al gedragen is neemt de energie van andere mensen mee je slaapkamer in.
 12. Maak er een vast ritueel van om je bed op te maken zodra je opstaat, doe ook meteen de gordijnen open zodat je slaapkamer goed geventileerd kan worden middels het openstaande raam.
 13. Heb je in de lampen 60 watt zitten, vervang die dan onmiddellijk door 15 watt softone of installeer een dimmer op je lampen of nog beter: investeer in HUE lampen zodat je het licht kunt aanpassen aan het moment van de dag. Zorg ervoor dat het licht zo min mogelijk energie uitstraalt. Je kunt de HUE lampen ook combineren met de slimme verlichting van Ikea, deze lampen zijn compatibel met de HUE lampen en een stuk goedkoper.
 14. Om de rust te bevorderen kun je met geur spelen door bijvoorbeeld lavendelolie te gebruiken. De geur van lavendel bevordert je nachtrust en houdt bovendien bedwantsen op afstand. Hoe je lavendelolie kunt toepassen op je textiel, kun je lezen in: 3 voordelige tips voor fris en donzig zacht wasgoed.
 15. Ipads, laptops en telefoons zijn uit den boze, die zouden eigenlijk automatisch moeten uitschakelen zodra je een stap in de slaapkamer zet. Let ook op snoeren, ook daar loopt de verkeerde energie doorheen. Zijn er vanwege de belichting toch verlengsnoeren nodig, werk ze dan netjes weg met kabelbinders.
 16. Ook fitness apparaten kun je volgens de Feng Shui regels beter niet in je slaapkamer plaatsen. Hoe goed de voornemens ook zijn, je slaapkamer is niet de plek om daarmee geconfronteerd te worden.
feng shui regels kleuren slaapkamer

Wat zijn de beste Feng Shui kleuren voor in de slaapkamer?

Nu vraag je je misschien ook af welke kleuren je het beste kunt gebruiken om echt goed bezig te zijn volgens de Feng Shui regels. Vijf elementen bepalen welke kleur je kunt gebruiken voor je slaapkamer: vuur, aarde, metaal, water en hout.

Vuur

Bij vuur horen de kleuren rood, rood-oranje, rood-geel of een combinatie van warme kleuren. Gebruik je deze kleuren in je slaapkamer dan voelt dat volgens de Feng Shui leer als dynamisch, uitgestrekt, helder en liefdevol aan. Door wat vuurelementen in je slaapkamer te brengen, fleur je je slaapkamer romantisch op.

Aarde

Hier horen aardeteinten, beige en crème bij. De persoonlijkheidskenmerken van dit element zijn betrouwbaar en zorgzaam. Deze kleuren zijn perfect als je een rustgevende slaapkamer wilt creëren.

Metaal

Bij metaal horen zilver, goud, brons, metallic, grijs of wit. De ruimte voelt georganiseerd, verfijnd en gestructureerd aan. Metalen omgevingen kunnen ook het vertrouwen stimuleren om te zeggen wat je wilt.

Water

Blauw, blauwgroen en zwart horen bij water. Net als de vloeibaarheid van water zelf, moet een ruimte met deze kenmerken zo worden ingericht dat je er gemakkelijk doorheen kunt. Er is ook een gevoel van spirituele verbinding. Dit kan zich vertalen in een diepere band tussen jou en je partner.

Hout

Bij hout horen de kleuren groen, blauwgroen en bruin. Omringd door deze kleuren is het makkelijker om persoonlijk en professioneel te groeien. Persoonlijkheidskenmerken die bij dit element horen zijn flexibiliteit en daadkracht. Voeg je het element hout toe aan je slaapkamer dan nodigt dat bovendien uit tot een ondersteunende relatie met jezelf en je partner.

Voor het gebruik van een of meerdere van deze kleuren is er niet één juiste manier om dit te doen. Je kunt je hele slaapkamer opnieuw schilderen (dat maakt het opruimen erna een stuk gemakkelijker). Maar je kunt ook wat details toevoegen van een bepaalde kleur. Welke kleur iemand kiest is uniek voor elke persoon. Het hangt af van jouw persoonlijke smaak en de combinatie van de Feng Shui-principes die je wilt bevorderen.

Nog meer weten over Feng Shui opruimen?

Er valt nog veel meer te vertellen over Feng Shui regels en opruimen. Wil je er meer over weten dan is Huis & Ziel – De spirit van het opruimen echt iets voor jou. Nina Elshof, de schrijfster van het boek, is binnenhuisadviseur en gerenommeerd Feng-Shui-specialist. Zij beschrijft in haar boek hoe je je huis kunt analyseren en daardoor ook jezelf.

Abel de Vries, haar partner zegt: “Huis en Ziel maakt door middel van het werkwoord ‘opruimen’ en de onderliggende mechanismen duidelijk welke impact de disbalans in bestaande huizen op de kwaliteit van wonen (dus: leven) kan hebben.” De boodschap is: Verander je je huis dan verander je tegelijkertijd jezelf.

Dit boek is voor iedereen geschikt omdat het goed en eenvoudig wordt uitgelegd. Na het lezen van het boek weet je precies wat je te doen staat om je huis weer in balans te krijgen en begrijp je beter wat Feng Shui precies inhoudt. Worstel je met een te vol huis met te veel spullen dan is dit boek echt een aanrader!

Nina Elshof heeft ook een website: ninaelshoffengshui.nl.

Wil je meer weten over dit boek, klik dan op onderstaande button.

Nina Elshof
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:56 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

luxaflex schoonmaken
Snel en simpel
bed opmaken
Review dekbed zonder hoes