Tip 1
Wat kan weg?
Je wordt vast af en toe gek rommel, altijd maar weer die kinderkamer opruimen. Dat is helemaal niet nodig. Maak er een gewoonte van om wekelijks rond te kijken in de kinderkamer en te denken: wat kan weg? Doe dit bijvoorbeeld tijdens het bedden verschonen. Je zult zien dat er altijd iets rondslingert wat weg kan; een onafgemaakte knutsel, een folder, het overschot aan voetbalplaatjes terwijl de actie allang is verlopen, ga zo maar door.
Tip 2
Zorg voor genoeg opbergruimte
De kinderkamer opruimen begint bij genoeg bergruimte. Heb je genoeg kasten, opbergmandjes, curverbakken en kratjes, dan weet je ook waar je al dat speelgoed kwijt moet.
Sorteer al het speelgoed, dus Lego bij Lego, poppenkleertjes bij poppenkleertjes, Playmobil bij Playmobil etcetera.
Sorteren is het beste wat je kunt doen; voor je kinderen is het dan compleet duidelijk waar alles hoort en dat maakt het opruimen voor je kinderen zelf een stuk makkelijker.
Lees ook: LEGO® sorteren als een echte LEGO® master, de ultieme tips!
Tip 3
Een vaste plek voor alles
Wil je de kinderkamer opruimen op een makkelijke manier, zorg dan dat alles een vaste plek heeft, zodat je kind precies weet waar alles moet liggen. Zorg er vooral voor dat er logica in zit, dus geen speelgoed mixen; niet de poppen bij de knuffelbeesten, of de Fisher Price bij de Little Pets etcetera. Sorteer zo secuur mogelijk!
Tip 4
Speelgoed wegdoen
Als je zeker weet dat bepaald speelgoed nooit meer aangekeken wordt omdat je kind het simpelweg is ontgroeit, breng het dan naar de Kringloopwinkel, verkoop het op Marktplaats of maak iemand anders er blij mee. Waar je speelgoed en andere spullen kwijt kunt, kun je lezen in: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?
Een paar highlights kun je best bewaren, maar wees hier streng in, want voordat je het weet slipt je huis dicht. Je kunt ook foto’s maken van het speelgoed dat je wegdoet, de herinnering is vaak mooier dan het object zelf en dan heb je het toch voor eeuwig vastgelegd.
Vind je het lastig om te bepalen wat je wel of niet weg moet gooien, lees dan: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?
Tip 5
Leer je kind het bed opmaken
Leer je kind van jongs af aan het bed op te maken zodra hij of zij is opgestaan. Hele jonge kinderen vinden het nog leuk om te doen ook en vervolgens behoort dit voor de rest van zijn of haar leven tot het ochtendritueel. Een opgemaakt bed ziet er meteen een stuk opgeruimder uit!
Tip 6
De kinderkamer opruimen zónder kinderen
Stel dat je bovenstaande punten nog niet hebt toegepast en dus eerst in de kinderkamer een grote opruimbeurt moet houden (waarbij je dus meteen alles netjes gaat sorteren!) zorg er dan voor dat je kinderen er niet bij zijn!
Een grote opruimbeurt met kinderen erbij zorgt voor een enorme vertraging. Bovendien hebben kinderen grote moeite met dingen weg doen; zelfs dat ene snoeppapiertje of een kapot vogelkooitje kan al een probleem zijn, terwijl ze het niet eens missen als het er niet meer is.
Succes met opruimen! Je zult zien: je kinderen gaan meteen veel meer spelen met alles wat ze hebben, dat zorgt er uiteindelijk voor dat jij weer even je handen vrij hebt!
Schoon in 10 minuten
Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.