Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Deze schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar!

schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar
schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar
Als een schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar is dan wordt het afgebroken tot natuurlijke elementen. Met andere woorden: uiteindelijk vergaan ze (bijna) volledig en veroorzaken ze geen schade aan het milieu. Waarom zou je een duur spuitflesje kopen als het beter en gezonder kan?

Groene zeep – een natuurlijk schoonmaakmiddel

Groene zeep is bijna helemaal biologisch afbreekbaar en daarom heel veilig om mee te poetsen. Er zitten geen agressieve ingrediënten in zoals zuren, chloor of ammonia wat het product zeer milieuvriendelijk maakt. Ben je gevoelig voor uitslag dan is groene zeep ook nog eens een vriendelijk product voor je huid.

Wat kun je allemaal schoonmaken met groene zeep?

 • Je kunt er vlekken mee verwijderen, zelfs verfvlekken, meer hierover kun je lezen in Hoe verwijder je verfvlekken uit kleding?
 • Je houten vloer kun je met groene zeep dweilen, je hebt maar een klein scheutje nodig, bijkomend voordeel is dat de groene zeep een beschermend laagje op je vloer achterlaat.
 • Vanwege de ontvettende werking van groene zeep kun je ook perfect de buitenkant van de frituurpan, de afzuigkap, het fornuis, de oven of barbecue mee reinigen. Zie ook: Snel de barbecue schoonmaken, 8 slimme trucjes!
 • Je kunt zelfs perfect afwassen met groene zeep. Ga je in een vakantiehuisje vertoeven dan hoef je dus eigenlijk maar één fles mee te nemen: groene zeep! Daar kun je tussendoor alles mee opfrissen én de vaat doen.
 • Je kunt je markiezen ermee schoon krijgen. Hier kun je meer over lezen in: Het zonnescherm schoonmaken, dit is de beste manier!
 • Groene zeep kun je als allesreiniger gebruiken, het woord zegt het al: alles: dus om de keukenkastjes te soppen, de koelkast op te frissen, speelgoed te reinigen, deurknoppen af te nemen, ga zo maar door. Alles waar je normaal gesproken allesreiniger voor zou gebruiken.
Vloeibaar - 725 ml
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:24 pm

Baking Soda – een milieuvriendelijke product

Baking soda kun je voor heel veel huishoudelijke klusjes gebruiken. Het is een milieuvriendelijk product dat biologisch afbreekbaar is. Volkomen veilig om te gebruiken dus en een perfecte vervanger voor al die chemische kant-en-klaar flessen.

Wat kun je allemaal schoonmaken met Baking Soda?

 • Je kunt je vloerbedekking of vloerkleed fris laten ruiken. Je strooit wat baking soda over je vloerkleed, laat het even liggen en zuigt het dan weer op. Alle nare luchtjes worden geneutraliseerd, niet alleen in je vloerkleed, maar ook nog eens in je stofzuiger!
 • In combinatie met natuurazijn kun je met baking soda je zilver poetsen. Meer hierover kun je lezen in: In 15 minuten zilver poetsen zonder zilverpoets, iedereen kan het!
 • De badkamer kan goed schoongemaakt worden met baking soda, denk aan vettige aanslag uit je bad verwijderen, schimmelvlekken van het douchegordijn krijgen, de tegels en donkere voegen reinigen, kalkaanslag verwijderen. Zie 10 slimme schoonmaaktips voor in de badkamer met baking soda.
 • Heb je een verstopte gootsteen? Doe er een scheut baking soda in en giet er een halve kop natuurazijn bij. De boel gaat sissen en bruisen en na een half uurtje spoel je alles door met heet water. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om je gootsteen te ontstoppen.
 • Kalkaanslag kun je verwijderen met baking soda. Je strooit wat baking soda op een spons en vervolgens poets je de kalkaanslag er makkelijk af.
 • Het is een beetje gemeen maar word je moordlustig van al die mieren in je huis, dan kun je ze uitmoorden door een mengsel te maken van 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel baking soda. Strooi dit mengels op plekken waar ze je huis binnensluipen, suiker vinden ze heerlijk, baking soda juist niet, met als gevolg dat de mieren niet weten wat ze moeten kiezen… en dat kan fataal voor ze aflopen. Wil je nog meer (vriendelijkere) manieren weten om de mierenplaag aan te pakken? Lees dan: 10 manieren om definitief van de mierenplaag af te komen.
 • Heb je geknoeid op je matras, dan kun je dat ook weer reinigen met baking soda. Pak een van je microvezeldoeken erbij, maak die nat met koud water en deppen maar (nooit wrijven of schrobben want dan trekt de vloeistof nog dieper in het matras.) Om overtollig vloeistof uit het textiel te laten absorberen, strooi je erna een flinke hoeveelheid baking soda over je matras en laat je het zuiveringszout op z’n minst een uur intrekken. Ten slotte zuig je de baking soda op met een schoongemaakte opzetstuk met brede borstel. Is je matras aan een opfrisbeurt toe, lees dan: In 5 simpele stappen een matras grondig schoonmaken.
 • Ook zijn er een heleboel vlekken die je kunt verwijderen met baking soda. Waaronder bloed- zweet- en fruitvlekken en nog meer. Voor meer informatie zie: 10 vlekken uit kleding met baking soda, begin direct!
Arm & Hammer 454gr
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

Osssengalzeep – een biologisch afbreekbaar product

Ossengalzeep is super goedkoop en je doet jaaaaaaren met een blokje. Al meer dan 150 jaar geleden ontdekte een apotheker de kracht van ossengal. In een lichaam breekt gal vetten af waardoor voedsel beter verteert. De gal in zeepvorm heeft precies dezelfde uitwerking bij vlekken in textiel. Ossengalzeep is ook nog eens een natuurlijk product én biologisch afbreekbaar.

De volgende vlekken kun je met ossengalzeep verwijderen: bloedvlekken, chocoladevlekken, deodorantvlekken, eiervlekken, fruitvlekken, grasvlekken, inktvlekken, ketchupvlekken, koffievlekken, make up vlekken, mayonaisevlekken, melkvlekken, moddervlekken, olievlekken, rode wijn vlekken, roestvlekken (op kleding hè!), tomatensausvlekken, vlekken van verf op waterbasis, vetvlekken en zweetvlekken.

Hoe je op andere manieren vlekken verwijdert kun je lezen in mijn artikelen over vlekken.

Om vlekken met ossengalzeep te verwijderen maak je de ossengalzeep een beetje nat, je bestrijkt de vlek met de zeep, wrijft de zeep in met je vingers en wast het textiel direct (niet hoger dan 30 of 40°C, boven de 50°C werkt de gal niet meer.)

Dr. Beckmann - 100g
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Ecover – schoonmaakmiddelen die goed zijn voor het milieu

Alle schoonmaakmiddelen van Ecover zijn biologisch afbreekbaar. Wil je liever verschillende flessen voor verschillende doeleinden of wil je net als met de flessen uit de winkel een lekker luchtje verspreiden tijdens het poetsen, maar wil je toch rekening houden met het milieu, dan is Ecover iets voor jou!

Welke natuurlijke schoonmaakmiddelen heeft Ecover?

Vloerreiniger van Ecover: Deze vloerzeep is geschikt voor steen, ongeglazuurde tegels en terrassen. Je vloeren gaan er mooi van glanzen dankzij de combinatie van lijnzaadolie en plantaardige bestanddelen.

Voor alle onbehandelde vloeren
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

Ruitenreiniger van Ecover: Deze ruitenreiniger is sneldrogend en zorgt voor streeploze ramen, zonder dat je tijdens het poetsen bedwelmd wordt door chemische luchtjes.

Geur: groene thee en grapefruit
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

Badkamerreiniger van Ecover: Deze badkamerreiniger heeft een fris luchtje en je verwijdert er met gemak zeepresten en vuil mee. Ook kalkaanslag kun je ermee aanpakken en voorkomen.

Mint & Komkommer
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:29 pm

Ecover heeft nog veel meer milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: milieuvriendelijke vaatwastabletten, wasmiddel, allesreiniger en ga zo maar door. Klik hier voor alle producten.

En zo zijn er nog meerdere schoonmaakproducten die 100% veilig, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn, denk aan de schoonmaakmiddelen van hygeniq. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: gootsteenontstopper, grillreiniger, nare geurtjes verwijderaar en ga zo maar door, allemaal biologisch afbreekbaar.

Zelf grijp ik, als het echt niet anders kan, ook weleens naar een giftig flesje, maar uiteindelijk willen we allemaal de ozonlaag sparen voor onze kinderen en alle kinderen die daar weer uit voortkomen en dan zijn dit de schoonmaakmiddelen die je in huis moet hebben… Succes ermee!

schoonmaken met microvezeldoekjes-

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

beste groene aanslagreiniger
Getest door Suus
zelf schoonmaakmiddel maken met baking soda
DIY