Vlekken

10 vlekken uit kleding met baking soda, begin direct!

Ja, je leest het goed: je kunt vlekken met Baking Soda verwijderen! Baking Soda neutraliseert zowel de waterhardheid als het zuur en daarom is het een geweldig reinigingsmiddel. Bovendien heeft Baking Soda ook nog eens een absorberend vermogen waardoor de vlek (en de geur) door het wonderlijke poeder uit het textiel wordt getrokken.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
vlekken uit kleding met baking soda

Vlekken behandelen met Baking Soda

Vlekken behandelen met Baking Soda

De meest hardnekkige vlekken kun je verwijderen met een papje van Baking Soda. Vlekken uit kleding met Baking Soda is heel simpel; je hebt alleen water en natuurlijk Baking Soda nodig. Zo maak je het:

  • Schep twee eetlepels Baking Soda in een kom
  • Doe er een eetlepel warm water bij
  • Meng dit door elkaar totdat het een papje wordt

Uiteraard kun je, indien nodig, een grotere hoeveelheid maken. Let er in ieder geval op dat de verhouding twee delen Baking Soda met een deel water is.

Zo krijg je vlekken uit kleding met Baking Soda

Zo krijg je vlekken uit kleding met Baking Soda

Je hebt dus het Baking-Soda-papje gemaakt, nu moet je het papje gaan aanbrengen op de kleding. Zo doe je dat:

  • Breng het papje aan op de vlek
  • Laat het papje drogen, de Baking Soda doet nu het werk en trekt de vlek uit de stof
  • Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift

Let op!

Check voordat je deze methode gebruikt wel de kleurechtheid van het textiel. Gaat het om een geverfde stof dan kun je beter een andere methode gebruiken anders wordt de kleur uit de stof getrokken en heb je een ander soort lelijke vlek. Met ossengalzeep kun je ook veel vlekken verwijderen, zie: 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep

10 soorten vlekken uit kleding met Baking Soda

Bloedvlekken uit kleding krijgen

1. Bloedvlekken uit kleding krijgen

Bloedvlekken krijg je goed weg met Baking Soda. Je wrijft het papje van de zuiveringszout op de vochtige bloedvlek en laat het maximaal een uur zitten. Schudt het papje van het textiel af en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Er zijn ook nog andere methodes om bloedvlekken te verwijderen. Hier kun je meer over lezen in: Hoe verwijder je bloedvlekken uit kleding?

Zweetvlekken verwijderen

2. Zweetvlekken verwijderen

Wil je twee vliegen in een klap vangen? Gebruik dan Baking Soda om zweetvlekken te verwijderen, Baking Soda verwijdert ook meteen de zweetlucht. Je wrijft het papje op de vlek. Is de vlek hardnekkig dan laat je het goedje zo’n twee uur zitten. Verwijder het papje en was het kledingstuk in de machine.

In De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen kun je nog meer trucs lezen om zweetvlekken te verwijderen.

Fruitvlekken behandelen

3. Fruitvlekken behandelen

Ook krijg je fruitvlekken uit kleding met Baking Soda. Wacht niet te lang met de behandeling. Voor opgedroogde fruitvlekken verwijs ik je naar tip 3 uit Hoe verwijder je fruitvlekken uit kleding?

Heb je te maken met een vochtige fruitvlek, smeer dan het papje op de vlek en laat heet water door de achterkant van de stof lopen. Nu kun je het kledingstuk in de machine gooien en weg is de vlek!

Baking soda tegen wijnvlekken

4. Baking soda tegen wijnvlekken

Voor wijnvlekken geldt hetzelfde als voor de fruitvlekken; het papje van Baking Soda kun je perfect gebruiken als de vlek nog nat is! Nadat je het papje op de vlek hebt gesmeerd laat je door de achterkant van de vlek heet water lopen en daarna werp je vliegensvlug het kledingstuk in de wasmachine.

Er zijn ook nog drie andere methodes om rode wijnvlekken te verwijderen, zie: Hoe verwijder je rode wijnvlekken uit kleding?

Braaksel uit kleding verwijderen

5. Braaksel uit kleding verwijderen

Heb je een buikgriep opgelopen, ben je te laat bij de pot en spuug je over je kleding? Doe dan niet ingewikkeld met een papje maar strooi tussen de buikkrampen door zo snel mogelijk Baking Soda over het kledingstuk. Ga vervolgens eerst goed uitzieken, de Baking Soda doet het echte werk.

Ben je weer beter dan heeft de Baking Soda ondertussen de vlek eruit getrokken en de zure lucht geabsorbeerd. Vergeet het kledingstuk niet nog even goed te wassen in de machine.

Deodorant vlekken uit kleding krijgen

6. Deodorant vlekken uit kleding krijgen

Je krijgt zelfs deo vlekken uit kleding met Baking Soda. Heb je lelijke deodorant vlekken onder de oksels van je blouse, wrijf het papje op de vlekken, laat het kledingstuk twee uurtjes liggen en was het daarna in de machine.

Baking soda tegen olievlekken

7. Baking soda tegen olievlekken

Heb je op je kleding gemorst met olijfolie, zonnebloemolie of slaolie dan kun je Baking Soda inzetten om die lelijke vlek te verwijderen. Dep eerst met keukenpapier de olievlek, strooi er dan Baking Soda overheen, laat het een half uur intrekken, schraap met een lepel de Baking Soda van het textiel, spoel het kledingstuk onder de kraan, doe enkele druppels Dreft op de vlek, schrob de vlek met een oude tandenborstel, spoel de vlek nogmaals uit met water en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Let op!

Een olievlek wordt groter als je eroverheen wrijft, nooit doen dus! 

Inktvlekken verwijderen met Baking Soda

8. Inktvlekken verwijderen met Baking Soda

Inktvlekken uit kleding verwijderen met Baking Soda kan heel goed, als je maar niet te lang wacht, een opgedroogde inktvlek krijg je een stuk lastiger weg.

Maakt het papje, dep in het papje met een wattenbolletje, breng het papje aan op de inktvlek en laat het tien minuten intrekken. Met een doekje veeg je voorzichtig het papje van de inktvlek en ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Deze truc én ook nog drie andere trucjes kun je lezen in: Hoe verwijder je inktvlekken uit kleding?

Urinevlekken behandelen

9. Urinevlekken behandelen

Je krijgt zelfs urinevlekken uit kleding met Baking Soda. Doe het kledingstuk in een teiltje met koud water en voeg twee eetlepels Baking soda toe. Laat het een nachtje weken, houd de vlek onder de koude kraan en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift. Weg is de urinevlek!

Grauw wasgoed wit maken

10. Grauw wasgoed wit maken

Zitten er grauwe of gele vlekken op je witte wasgoed dan verricht Baking Soda ook wonderen. Baking Soda dringt diep in de stof door waardoor vlekken verdwijnen. Het is dan ook een perfect middel om je grauwe was weer wit te krijgen. 

Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje Baking Soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.

Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje Baking Soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Andere trucjes om wasgoed wit krijgen kun je lezen in: 10 huismiddeltjes waarmee je je wasgoed spierwit krijgt

Meer weten over Baking Soda?

Je kunt vlekken verwijderen met Baking Soda, maar er zijn nog veel meer dingen die je ermee kunt doen. Bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken, je matras reinigen, zilverpoetsen, kattenpis verwijderen en nog veel meer. Altijd handig om een pak in huis te hebben.

Wil je meer informatie over Baking Soda? Op de site van Laura’s Bakery kun je alles lezen over wat Baking Soda precies is. Er wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen Baking Soda en bakpoeder.

Succes met vlekken verwijderen!

CONTROL-VLEK-DELETE

Ontvang het gratis e-book over vlekken

Heb je een koffievlek, chocoladevlek, theevlek, vetvlek of andere rampzalige consumptievlek? Voor bijna iedere vlek is er wel een middeltje dat je uit de brand helpt. Je moet alleen net weten welke truc je bij welke vlek moet uithalen voor een vlekkeloos resultaat. In Control-Vlek-Delete Consumptievlekken staan meer dan 50+ methodes om de meest voorkomende consumptievlekken te verwijderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book (t.w.v. €2,49) met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen

Oké, het ziet er niet al te elegant uit: natte plekken onder je oksels. Gelukkig zijn er 4 geweldige manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen!

Hoe verwijder je babypoep uit kleding?

Babypoep op textiel moet je zo snel mogelijk schoonmaken! Hier 2 beste tips waarmee je de baby ontlasting met gemak uit de babykleertjes verwijdert.
product advies suus
Actueel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Hoe voorkom je hoofdluis en hoe behandel je het haar als dat vol zit met neten en hoofdluizen? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

12 gouden basis tips voor een opgeruimd huis met kinderen

Zelfs met kinderen om je heen kun je je huis altijd op orde hebben. Deze 12 kleine veranderingen zorgen ervoor dat je voortaan in een opgeruimd huis leeft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN