Vlekken

De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen

Oké, het ziet er niet al te elegant uit: natte plekken onder je oksels. Maar weet: iedereen zweet! De een wat meer dan de ander, maar hier het goede nieuws: er zijn geweldige manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen, en ook om ze te voorkomen. Dankzij onderstaande tips kun je gerust weer een rondje om het bos rennen, zonder je zorgen te maken over die lelijke vlekken.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
zweetvlekken uit kleding

Zweetvlekken uit kleding

Zweetvlekken zijn goed te behandelen. Wel is het zo dat als de zweetvlekken eenmaal zijn opgedroogd en dus in de stof zijn getrokken, je meer moeite moet doen om ze te verwijderen. 

Heb je na een avondje dansen of na het sporten flink gezweet en zijn de oksels van je blouse nog nat? Dan kun je het beste de stof onder de koude kraan houden. Vervolgens wrijf je zacht over de vlek om de viezigheid los te maken en ten slotte spoel je het grondig uit. Zodra je kledingstuk droog is, kan het in de wasmachine.

Ontdek je de zweetvlekken pas als ze helemaal zijn opgedroogd, lees dan onderstaande geweldige tips om de vlekken te verwijderen.


Tip 1: Zweetvlekken uit kleding verwijderen met azijn

Benodigdheden

Wat te doen?

 1. Meng een kopje natuurazijn met twee kopjes warm water.
 2. Laat het gedeelte met de zweetvlek 30 minuten in het mengsel weken.
 3. Zie je nog steeds de zweetvlek? Giet dan waterstofperoxide over de vlek. Het voordeel van waterstofperoxide is dat het bleekt zonder dat de kleur wordt aangetast. Wacht nog even 30 minuten.
 4. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

In 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken kun je nog een andere methode lezen om zweetvlekken uit kleding te verwijderen met azijn.

zweetvlekken uit kleding met baking soda

Tip 2: Zweetvlekken verwijderen met baking soda

Benodigdheden

Wat te doen?

 1. Maak een pasta van Baking soda met wat water.
 2. Wrijf de Baking soda-pasta over de vlek.
 3. Laat de pasta twee uur intrekken.
 4. Smeer wat Dreft op de zweetvlek.
 5. Wrijf de Dreft goed in.
 6. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Er zijn nog meer vlekken die je kunt verwijderen met baking soda. Hier kun je meer over lezen in: 10 vlekken uit kleding met Baking Soda, begin direct!

Tip 3: Zweetvlekken uit witte kleding verwijderen

Benodigdheden 

Wat te doen?

 1. Doe een kopje azijn en 2 kopjes warm water in een kom.
 2. Leg de zweetvlek in de kom.
 3. Laat de boel 30 minuten weken.
 4. Doe 1 eetlepel waterstofperoxide, een haf kopje baking soda en een eetlepel zout in de andere kom.
 5. Roer de ingrediënten uit stap 4 tot een gladde massa.
 6. Leg de handdoek op tafel of op het aanrecht.
 7. Haal het kledingstuk uit het azijnbadje en wring het vocht eruit.
 8. Leg het kledingstuk op de handdoek en smeer met de lepel het mengsel uit stap 4 en 5 op de zweetvlekken.
 9. Laat de boel 20 minuten intrekken.
 10. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.


Tip 4: Gele zweetvlekken uit kleding verwijderen

Dit zijn de meest gênante zweetvlekken en ook de meest lastige om te verwijderen. Toch heb je hier ook een truc voor die negen van de tien keer succes boekt.

Benodigdheden

Wat te doen?

 1. Keer je kledingstuk binnenstebuiten en leg het op tafel of op het aanrecht.
 2. Doe een eetlepel Dreft, baking soda en waterstofperoxide in de kom. Voor gekleurde kleding vervang je de waterstofperoxide door koud water.
 3. Roer het goedje goed door elkaar.
 4. Verdeel het mengsel over de zweetvlekken.
 5. Schrob met een oude tandenborstel het mengsel in de vlek.
 6. Laat je kledingstuk een uur liggen.
 7. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.


Zweetvlekken uit kleding door de stomerij

Staat er in je blouse of overhemd ‘Alleen stomen’ dan kun je beter niet zelf aan de slag met vlekken verwijderen. Let er wel op dat je aan de stomerij meldt dat je graag de zweetvlekken wilt laten verwijderen. De vlekken worden namelijk niet verwijderd tijdens het normale stoomproces, Zo weet de stomerij dat jouw kledingstuk voorbehandeld moet worden.


Kant-en klare middelen tegen zweetvlekken

Gebruik je liever geen zelfgemaakte goedjes, dan zijn er een paar hele goede kant- en klare middelen te koop om zweetvlekken uit kleding te krijgen:

Ossengalzeep: In 20 vlekken die je perfect kunt verwijderen met ossengalzeep kun je lezen hoe je een heleboel vlekken, en dus ook zweetvlekken, verwijdert met ossengalzeep. Het voordeel is dat je jaren met een blokje doet en je het kunt gebruiken voor zeer uiteenlopende vlekken.

Dr. Beckmann Vlekkenspray: Dr. Beckmann Vlekkenspray is geschikt voor zowel witte als bonte was. Ook de vieze zweetluchtjes worden geëlimineerd. Je kunt het middel zelfs preventief gebruiken, dan weet je zeker dat je kledingstuk ongedeerd blijft.

HG Zweetvlekken Verwijderaar: Hardnekkige zweet- en deodorantvlekken krijg je ook weg met HG Zweetvlekken Verwijderaar. Ook deze reiniger is zowel geschikt voor gekleurd als wit textiel. Bovendien, als je deze vlekverwijderaar voor elke wasbeurt gebruikt dan voorkom je gele vlekken.

Ten slotte kun je in 20 dingen die je kunt schoonmaken met een kunstgebit tablet lezen hoe je zweetvlekken verwijdert met Steradent. En in 10 dingen die je kunt schoonmaken met een vaatwastablet lees je hoe je de vlekken verwijdert met een vaatwastablet. Mogelijkheden te over dus!


Hoe voorkom je zweetvlekken in kleding?

In feite is zweet kleurloos. De vlekken worden veroorzaakt door een combinatie van zweet, bacteriën op je huid en deodorant. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je van die lelijke vlekken onder je oksels krijgt.

 • Gebruik niet te veel deodorant. Hoe meer deodorant je gebruikt, hoe ernstiger de vlekken. Nog beter is het om alleen ’s avonds deodorant te gebruiken.

 • Drink minder of geen koffie. Door cafeïne gaat je lichaamstemperatuur en bloeddruk omhoog met als gevolg dat je meer gaat zweten.

 • Let op wat je eet. Verwerkte voedingsmiddelen, rood vlees, fastfood en zoetigheden zorgen ervoor dat je meer zweet omdat je lichaam harder moet werken om die voedingsmiddelen te verwerken. Beter kun je veel water drinken, fruit en calciumrijk voedsel eten en ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D en B binnenkrijgt. Meer informatie over gezonde voeding vind je op de website van het voedingscentrum.

 • Weet je van jezelf dat je snel zweet, draag dan liever katoenen of linnen kleding. Door synthetische stoffen ga je veel sneller zweten omdat je huid niet kan ademen. Ook kun je beter wat ruimere kleding dragen zodat er wat lucht bij komt, want ook van strakke kleding ga je eerder zweten.


Rest mij alleen nog te zeggen: succes met zweetvlekken verwijderen en voorkomen!

CONTROL-VLEK-DELETE

Ontvang het gratis e-book over vlekken

Heb je een koffievlek, chocoladevlek, theevlek, vetvlek of andere rampzalige consumptievlek? Voor bijna iedere vlek is er wel een middeltje dat je uit de brand helpt. Je moet alleen net weten welke truc je bij welke vlek moet uithalen voor een vlekkeloos resultaat. In Control-Vlek-Delete Consumptievlekken staan meer dan 50+ methodes om de meest voorkomende consumptievlekken te verwijderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book (t.w.v. €2,49) met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Hoe verwijder je babypoep uit kleding?

Babypoep op textiel moet je zo snel mogelijk schoonmaken! Hier 2 beste tips waarmee je de baby ontlasting met gemak uit de babykleertjes verwijdert.

Foundation verwijderen uit kleding, 2 beste tips!

Vloeibare foundation nestelt zich tot diep in de vezels. Begin direct met foundation verwijderen uit kleding voordat het te laat is met behulp van deze 2 tips!

Hoe verwijder je mascara vlekken uit kleding?

Met deze 3 methodes is het heel simpel om mascara vlekken uit kleding te krijgen. Ga aan de slag en je ziet niets meer van die vieze zwarte of bruine klodder.
product advies suus
Actueel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

Cursus kaasfonduepan schoonmaken, 3 beste manieren!

Een kaasfonduepan schoonmaken lastig? Welnee! Hier de beste tips en trucs om de kaasfonduepan weer schoon te krijgen en aangekoekte resten te verwijderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN