Textiel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

De ene fles wasverzachter ziet er nog verleidelijker uit dan de andere. Er worden bloemen, troetelbeertjes, honinggraten en baby’s op afgebeeld. Alles om de consument te laten geloven dat je wasgoed straks zo zacht is als een knuffelbeest of babyhuidje en ruikt naar rozen, lavendel of sinaasappel. Toch kun je maar beter geen wasverzachter gebruiken, en wel om deze 8 redenen.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
nadelen van wasverzachter

8 grote nadelen van wasverzachter

1. Wasverzachters zitten vaak vol met chemicaliën

Een van de grootste nadelen van wasverzachter is dat het spul vaak vol chemicaliën zit. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Elke keer als jij wasverzachter gebruikt, eindigen er schadelijke stoffen in het riool.


2. Je handdoeken nemen geen water meer op

Gebruik je wasverzachter voor je handdoeken dan wordt het badstof bedekt met een chemische stof die ervoor zorgt dat ze geen drupje water meer opnemen. Je kunt veel beter witte azijn gebruiken. Je handdoeken worden er net zo zacht van, stinken niet en zullen wel vocht absorberen, precies waar handdoeken voor bedoeld zijn.

Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van azijn bij je wasgoed. Lees meer in: 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken

3. Wasverzachters kunnen vlekken op je kleding achterlaten

Nog een van de vervelendste nadelen van wasverzachter: vlekken! Gebruik je te vaak wasverzachter dan kun je blauwachtige of grijze vlekken op je mooie shirt krijgen. Na enige tijd kunnen deze vlekken zelfs geel worden. Helaas zijn deze vlekken moeilijk te verwijderen.


4. Het is slecht voor je wasmachine

Hoe lekker je je favoriete wasverzachter ook vindt ruiken, je wasmachine kan er flink van gaan stinken. Dat komt omdat er restjes wasverzachter in je machine achterblijft waardoor er vetluis kan ontstaan. Natuurlijk ontstaat er ook vetluis door wasmiddel, maar waarom dan nog meer troep in je machine gooien?


5. Wasverzachter is ook slecht voor je droger

Een van de grotere nadelen van wasverzachter is dat het ook nog eens slecht is voor je droger. Er ontstaat namelijk een vetlaagje op je textiel waardoor de sensoren in je droger niet kunnen inschatten of je kleding nog nat is of al droog. 

Niet alleen op je textiel ontstaat een vetlaagje maar ook op de sensoren zelf. De droger zal dan niet meer goed werken.


6. Van te veel wasverzachter ga je zweten

Doordat jouw beddengoed en kleding wordt bedekt met een vettig laagje zal het textiel minder lucht doorlaten met als gevolg dat je meer gaat zweten. Daar gaat het lekkere geurtje van je wasverzachter…


7. Je microvezeldoekjes kunnen direct in de prullenbak

Bijna iedereen gebruikt microvezeldoekjes in het huishouden. Deze moet je zeker niet wassen met wasverzachter erbij. De doekjes worden te zacht en zullen geen vocht meer absorberen. Hoe je microvezeldoekjes wel wast kun je lezen in: Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

8. Wasverzachter is slecht voor je huid

Ten slotte is een van de grote nadelen van wasverzachter dat het niet vriendelijk is voor je huid. Je moet het al helemaal niet gebruiken als je een gevoelige huid hebt. Vanwege de chemicaliën kun je er eczeem van krijgen, of andere huidirritaties.

Lees hieronder wat goede alternatieven zijn voor wasverzachter.

alternatief voor wasverzachter - nadelen van wasverzachter

Alternatief voor wasverzachter

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om de wasverzachter te vervangen door iets wat geen nadelen heeft maar wel het gewenste resultaat levert.

1. Natuurazijn

De goedkoopste wasverzachter is natuurazijn. Doe gewoon een scheut in het bakje met het bloemetje en je was is donzig zacht. Bijkomende voordelen van azijn is dat het alle schimmeltjes doodt, dat de kleuren van je kleding mooi blijven en dat je kleren minder statisch zullen zijn.

Mis je het lekkere luchtje van je favoriete wasverzachter? Vul dan een flesje met azijn, voeg flink wat druppeltjes etherische olie toe en schud voor elk gebruik het flesje


2. Zelfgemaakte wasverzachter

Je kunt ook prima zelf wasverzachter maken. Eentje die vriendelijk is voor het milieu. Vul een leeg waterflesje met 20 ml natuurazijn, 20 ml water, een klein druppeltje glycerine en 15 druppeltjes van je favoriete etherische olie. Voor elk gebruik moet je het flesje even goed schudden en je was is zo zacht als een kuiken.


3. Drogerballen

Drogerballen van puur schapenwol verzachten je was, verkorten de droogduur, vanwege het wol hebben ze een antibacteriële werking en ze zorgen ervoor dat de haren van je schattige hond, poes, konijn of cavia zich niet aan je kleding vasthechten. 

Doe je er een paar druppels etherische olie op de drogerbal dan heeft je wasgoed na een rondje droger ook nog eens een lekker luchtje. Wil je meer informatie over drogerballen, klik dan op onderstaande button.

Wasverzachter Ecover

Ten slotte heb je ook nog aardig wat milieuvriendelijke wasverzachters. Bijvoorbeeld die van Ecover. Deze is biologisch afbreekbaar, bevat geen palmolie en is vriendelijk voor de huid. Deze wasverzachter is beschikbaar in twee geuren en beide geuren ruiken ontzettend lekker. Wil je meer informatie over deze wasverzachter, klik dan op onderstaande button.

Nu ken je alle nadelen van wasverzachter, hopelijk ben je weer wat wijzer geworden. Succes ermee, alles voor een schoon wasje!


Meer informatie over uit welke stoffen wasverzachter bestaat kun je lezen op Wikipedia.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Cursus kaasfonduepan schoonmaken, 3 beste manieren!

Een kaasfonduepan schoonmaken lastig? Welnee! Hier de beste tips en trucs om de kaasfonduepan weer schoon te krijgen en aangekoekte resten te verwijderen.

3 voordelige tips voor fris en donzig zacht wasgoed

Stop met het gebruiken van wasverzachter. Met deze 3 natuurlijke tips krijg je je wasgoed donzig zacht en ben je ook nog eens veel goedkoper uit.
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

12 huishoudelijke cadeautjes onder de €15 die iedereen te gek vindt!

Zit je ook altijd zo te tobben wat je nu weer moet kopen voor die ene vriendin? Met deze hippe, huishoudelijke cadeautjes maak je iedereen blij!

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Hoe voorkom je hoofdluis en hoe behandel je het haar als dat vol zit met neten en hoofdluizen? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN