Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

nadelen van wasverzachter
nadelen van wasverzachter
De ene fles wasverzachter ziet er nog verleidelijker uit dan de andere. De producenten doen er alles aan om de consument te laten geloven dat je wasgoed straks zo zacht is als een knuffelbeest of babyhuidje en ruikt naar rozen, lavendel of sinaasappel. Toch kun je maar beter geen wasverzachter gebruiken, en wel om deze 8 redenen.

8 grote nadelen van wasverzachter

1. Wasverzachters zitten vaak vol met chemicaliën

Een van de grootste nadelen van wasverzachter is dat het spul vaak vol chemicaliën zit. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Elke keer als jij wasverzachter gebruikt, eindigen er schadelijke stoffen in het riool.

2. Je handdoeken nemen geen water meer op

Gebruik je wasverzachter voor je handdoeken dan wordt het badstof bedekt met een chemische stof die ervoor zorgt dat ze geen drupje water meer opnemen. Je kunt veel beter witte azijn gebruiken. Je handdoeken worden er net zo zacht van, stinken niet en zullen wel vocht absorberen, precies waar handdoeken voor bedoeld zijn.

Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van azijn bij je wasgoed. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

azijn bij het wasgoed

3. Wasverzachters kunnen vlekken op je kleding achterlaten

Nog een van de vervelendste nadelen van wasverzachter: vlekken! Gebruik je te vaak wasverzachter dan kun je blauwachtige of grijze vlekken op je mooie shirt krijgen. Na enige tijd kunnen deze vlekken zelfs geel worden. Helaas zijn deze vlekken moeilijk te verwijderen.

4. Het is slecht voor je wasmachine

Hoe lekker je je favoriete wasverzachter ook vindt ruiken, je wasmachine kan er flink van gaan stinken. Dat komt omdat er restjes wasverzachter in je machine achterblijft waardoor er vetluis kan ontstaan. Natuurlijk ontstaat er ook vetluis door wasmiddel, maar waarom dan nog meer troep in je machine gooien?

5. Wasverzachter is ook slecht voor je droger

Een van de grotere nadelen van wasverzachter is dat het ook nog eens slecht is voor je droger. Er ontstaat namelijk een vetlaagje op je textiel waardoor de sensoren in je droger niet kunnen inschatten of je kleding nog nat is of al droog. 

Niet alleen op je textiel ontstaat een vetlaagje maar ook op de sensoren zelf. De droger zal dan niet meer goed werken.

6. Van te veel wasverzachter ga je zweten

Doordat jouw beddengoed en kleding wordt bedekt met een vettig laagje zal het textiel minder lucht doorlaten met als gevolg dat je meer gaat zweten. Daar gaat het lekkere geurtje van je wasverzachter…

7. Je microvezeldoekjes kunnen direct in de prullenbak

Bijna iedereen gebruikt microvezeldoekjes in het huishouden. Deze moet je zeker niet wassen met wasverzachter erbij. De doekjes worden te zacht en zullen geen vocht meer absorberen.

schoonmaken met microvezeldoekjes-

8. Wasverzachter is slecht voor je huid

Ten slotte is een van de grote nadelen van wasverzachter dat het niet vriendelijk is voor je huid. Je moet het al helemaal niet gebruiken als je een gevoelige huid hebt. Vanwege de chemicaliën kun je er eczeem van krijgen, of andere huidirritaties.

Lees hieronder wat goede alternatieven zijn voor wasverzachter.

nadelen van wasverzachter, alternatief

Alternatief voor wasverzachter

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om de wasverzachter te vervangen door iets wat geen nadelen heeft maar wel het gewenste resultaat levert.

1. Natuurazijn

De goedkoopste wasverzachter is natuurazijn. Doe gewoon een scheut in het bakje met het bloemetje en je was is donzig zacht. Bijkomende voordelen van azijn is dat het alle schimmeltjes doodt, dat de kleuren van je kleding mooi blijven en dat je kleren minder statisch zullen zijn.

Mis je het lekkere luchtje van je favoriete wasverzachter? Vul dan een flesje met azijn, voeg flink wat druppeltjes etherische olie toe en schud voor elk gebruik het flesje

2. Zelfgemaakte wasverzachter

Je kunt ook prima zelf wasverzachter maken. Eentje die vriendelijk is voor het milieu. Vul een leeg waterflesje met 20 ml natuurazijn, 20 ml water, een klein druppeltje glycerine en 15 druppeltjes van je favoriete etherische olie. Voor elk gebruik moet je het flesje even goed schudden en je was is zo zacht als een kuiken.

3. Drogerballen

Drogerballen van puur schapenwol verzachten je was, verkorten de droogduur, vanwege het wol hebben ze een antibacteriële werking en ze zorgen ervoor dat de haren van je schattige hond, poes, konijn of cavia zich niet aan je kleding vasthechten. 

Doe je er een paar druppels etherische olie op de drogerbal dan heeft je wasgoed na een rondje droger ook nog eens een lekker luchtje. Wil je meer informatie over drogerballen, klik dan op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:33 am

Wasverzachter Ecover

Ten slotte heb je ook nog aardig wat milieuvriendelijke wasverzachters. Bijvoorbeeld die van Ecover. Deze is biologisch afbreekbaar, bevat geen palmolie en is vriendelijk voor de huid. Deze wasverzachter is beschikbaar in twee geuren en beide geuren ruiken ontzettend lekker. Wil je meer informatie over deze wasverzachter, klik dan op onderstaande button.

1,5 L (50 wasbeurten)
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:14 am

Nu ken je alle nadelen van wasverzachter, hopelijk ben je weer wat wijzer geworden. Succes ermee, alles voor een schoon wasje!

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

spijkerbroek wassen
Goed om te weten
Review Philips kledingstomer
Review