8 grote nadelen van wasverzachter
1. Wasverzachters zitten vaak vol met chemicaliën
Een van de grootste nadelen van wasverzachter is dat het spul vaak vol chemicaliën zit. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Elke keer als jij wasverzachter gebruikt, eindigen er schadelijke stoffen in het riool.
2. Je handdoeken nemen geen water meer op
Gebruik je wasverzachter voor je handdoeken dan wordt het badstof bedekt met een chemische stof die ervoor zorgt dat ze geen drupje water meer opnemen. Je kunt veel beter witte azijn gebruiken. Je handdoeken worden er net zo zacht van, stinken niet en zullen wel vocht absorberen, precies waar handdoeken voor bedoeld zijn.
Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van azijn bij je wasgoed. Klik voor meer informatie op onderstaande button.
3. Wasverzachters kunnen vlekken op je kleding achterlaten
Nog een van de vervelendste nadelen van wasverzachter: vlekken! Gebruik je te vaak wasverzachter dan kun je blauwachtige of grijze vlekken op je mooie shirt krijgen. Na enige tijd kunnen deze vlekken zelfs geel worden. Helaas zijn deze vlekken moeilijk te verwijderen.
4. Het is slecht voor je wasmachine
Hoe lekker je je favoriete wasverzachter ook vindt ruiken, je wasmachine kan er flink van gaan stinken. Dat komt omdat er restjes wasverzachter in je machine achterblijft waardoor er vetluis kan ontstaan. Natuurlijk ontstaat er ook vetluis door wasmiddel, maar waarom dan nog meer troep in je machine gooien?
5. Wasverzachter is ook slecht voor je droger
Een van de grotere nadelen van wasverzachter is dat het ook nog eens slecht is voor je droger. Er ontstaat namelijk een vetlaagje op je textiel waardoor de sensoren in je droger niet kunnen inschatten of je kleding nog nat is of al droog.
Niet alleen op je textiel ontstaat een vetlaagje maar ook op de sensoren zelf. De droger zal dan niet meer goed werken.
6. Van te veel wasverzachter ga je zweten
Doordat jouw beddengoed en kleding wordt bedekt met een vettig laagje zal het textiel minder lucht doorlaten met als gevolg dat je meer gaat zweten. Daar gaat het lekkere geurtje van je wasverzachter…
7. Je microvezeldoekjes kunnen direct in de prullenbak
Bijna iedereen gebruikt microvezeldoekjes in het huishouden. Deze moet je zeker niet wassen met wasverzachter erbij. De doekjes worden te zacht en zullen geen vocht meer absorberen.
8. Wasverzachter is slecht voor je huid
Ten slotte is een van de grote nadelen van wasverzachter dat het niet vriendelijk is voor je huid. Je moet het al helemaal niet gebruiken als je een gevoelige huid hebt. Vanwege de chemicaliën kun je er eczeem van krijgen, of andere huidirritaties.
Lees hieronder wat goede alternatieven zijn voor wasverzachter.

Alternatief voor wasverzachter
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om de wasverzachter te vervangen door iets wat geen nadelen heeft maar wel het gewenste resultaat levert.
1. Natuurazijn
De goedkoopste wasverzachter is natuurazijn. Doe gewoon een scheut in het bakje met het bloemetje en je was is donzig zacht. Bijkomende voordelen van azijn is dat het alle schimmeltjes doodt, dat de kleuren van je kleding mooi blijven en dat je kleren minder statisch zullen zijn.
Mis je het lekkere luchtje van je favoriete wasverzachter? Vul dan een flesje met azijn, voeg flink wat druppeltjes etherische olie toe en schud voor elk gebruik het flesje
2. Zelfgemaakte wasverzachter
Je kunt ook prima zelf wasverzachter maken. Eentje die vriendelijk is voor het milieu. Vul een leeg waterflesje met 20 ml natuurazijn, 20 ml water, een klein druppeltje glycerine en 15 druppeltjes van je favoriete etherische olie. Voor elk gebruik moet je het flesje even goed schudden en je was is zo zacht als een kuiken.
3. Drogerballen
Drogerballen van puur schapenwol verzachten je was, verkorten de droogduur, vanwege het wol hebben ze een antibacteriële werking en ze zorgen ervoor dat de haren van je schattige hond, poes, konijn of cavia zich niet aan je kleding vasthechten.
Doe je er een paar druppels etherische olie op de drogerbal dan heeft je wasgoed na een rondje droger ook nog eens een lekker luchtje. Wil je meer informatie over drogerballen, klik dan op onderstaande button.
Wasverzachter Ecover
Ten slotte heb je ook nog aardig wat milieuvriendelijke wasverzachters. Bijvoorbeeld die van Ecover. Deze is biologisch afbreekbaar, bevat geen palmolie en is vriendelijk voor de huid. Deze wasverzachter is beschikbaar in twee geuren en beide geuren ruiken ontzettend lekker. Wil je meer informatie over deze wasverzachter, klik dan op onderstaande button.
Nu ken je alle nadelen van wasverzachter, hopelijk ben je weer wat wijzer geworden. Succes ermee, alles voor een schoon wasje!
Schoon in 10 minuten
Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.