Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Last van vlooien in huis? Doe dan snel dit!

vlooien in huis
vlooien in huis
Vlooien zijn dol op hoge temperaturen. Daarom is de kans groter dat je in de zomer last hebt van vlooien in huis. Vlooien zijn parasieten. Ze hebben een gastheer nodig om te overleven. Dat kan jouw kat of hond zijn, maar ook jij. Nu de prangende vraag: Hoe kom je van ze af?

Vlooien in huis zonder huisdier

Vlooien zijn dol op huisdieren. Je kat of hond voorziet ze niet alleen van warmte, maar ook van voedsel. Toch kunnen vlooien ook prima los van de gastheer leven. Ze verblijven dan bijvoorbeeld in jouw hoogpolig tapijt.

Omdat vlooien heel hoog kunnen springen, kunnen ze vanuit jouw tapijt op jouw lichaam landen. Ze zuigen dan al het bloed op dat ze die dag nodig hebben. Daarna keren ze weer terug naar het tapijt. Jij als mens kan dus ook prima de gastheer zijn.

Vlooienplaag in huis

Een vlooienplaag begint met één vlo, en een eitje niet te vergeten. De vlooieneitjes zijn meestal plakkerig en piepklein. Drogen de vlooien eitjes eenmaal op dan kunnen ze alle kanten op rollen. En zo verdwijnt er voordat je het weet een eitje tussen de kieren van je houten vloer.

Je spreekt pas van een vlooienplaag in huis als jij de vlooien met het blote oog kan zien. Helaas zijn er dan vaak al duizenden vlooien in huis. Zo heb ik ooit dankzij mijn kat zo’n plaag gehad. Tussen de kieren van mijn houten vloer lagen duizenden eitjes. Als ik op de vloer stampte, sprongen er honderden eitjes tegelijkertijd open.

Let op!

Doe altijd latex handschoenen aan wanneer je je hond, kat of huis controleert op vlooien. Zo voorkom je dat de vlooien naar jouw lichaam verhuizen!

Vlooien in huis herkennen

Vlooien zijn roodbruin van kleur, ze zijn dun en ze hebben grote achterpoten. Volwassen vlooien zijn maximaal 3 mm lang. Je kunt ze zien kruipen door de vacht van je hond of kat. Een vrouwtjesvlo kan wel elf tot 46 eitjes per dag leggen. (Bron: Wikipedia).

Twijfel je of je hond of kat vlooien heeft? Check dan deze signalen:

 • Krabben: Een vlooienbeet kan enorm irriteren. Om die reden gaan honden of katten overmatig krabben.
 • Haaruitval: Verliest je hond of kat meer haar dan gebruikelijk? Dan kan het zijn dat je hond vlooien heeft. Haaruitval is het gevolg van al het krabben.
 • Bultjes: Bij honden en katten veroorzaken vlooien soms een allergische reactie in de vorm van bultjes. Vooral bij de oksels en de liesstreek kan deze reactie goed zichtbaar zijn.
 • Bleek tandvlees: Omdat vlooien zich voeden met bloed, kan jouw hond of kat (en ook jijzelf overigens) bloedarmoede krijgen. Constateer je bleek tandvlees bij jouw huisdier, bezoek dan je dierenarts.

Andere signalen van vlooien in huis:

 • Beetjes op je enkels: Heb je een vlooienplaag in huis dan kan jouw lichaam ook een maaltijd zijn voor deze onderkruipsels. Met name je enkels. Deze vlooienbeetjes kunnen flink gaan jeuken.
 • Witte sokken: Om te testen of er vlooien in huis zijn kun je witte sokken aantrekken. Vervolgens loop je tien minuten door je huis en vooral over je tapijt. Kies wel hoge sokken want anders zit je straks onder de beten. Zijn er vlooien dan springen ze op. Trek na afloop je sokken uit (met latex handschoenen!) en bestudeer ze. Zitten er platgedrukte vlooien op dan weet je hoe laat het is.
 • Vlooieneieren: Heb je een vergrootglas in huis dan kun je je tapijt en andere plekken in huis controleren op vlooieneieren. Vind je er een heleboel dan heb je echt een vlooienplaag in huis.
vlooien in huis behandelen

Vlooien in huis bestrijden

Heeft jouw hond of kat vlooien dan zal je je huisdier moeten behandelen. Volg onderstaande stappen om je hond of kat weer vrij van vlooien te krijgen.

 1. Behandel je hond of kat met een goede anti-vlooien shampoo. Beaphar Vlooienshampoo hond & kat is een doeltreffende shampoo en werkt gemiddeld 1 à 2 weken. Daarna is het zaak om te voorkomen dat er weer nieuwe vlooien in het vachtje van je huisdier neerstrijken, daarover later meer.
 2. Zodra je hond of kat vrij is van vlooien, parkeer hem dan bij vrienden of familie. Anders zit hij binnen de kortste keren weer onder de vlooien.

Nu je huisdier is behandeld, moet je huis aangepakt worden. Zo heb je voorlopig of nooit meer vlooien in huis.

 1. Stofzuig je gehele huis grondig. Denk ook aan je tapijten, banken, stoelen, gordijnen, echt alles! Ben je klaar met stofzuigen? Gooi de stofzuigerzak dan in de kliko.
 2. Was alle kleedjes, beddengoed, kussentjes… Alles waar deze beestjes zich kunnen verstoppen. Je kunt ook een stoomreiniger huren (of deze kopen) om je textiel te behandelen. Dankzij de hoge temperatuur zijn de vlooien snel verdwenen.
 3. Strooi zout over je tapijt en laat dat twee dagen liggen. Door het zout drogen de eitjes en vlooien uit. Na twee dagen stofzuig je je vloerkleed grondig en dat is dat.

Wil je meer informatie over Beaphar Vlooienshampoo? Klik dan op onderstaande button.

Voor hond & kat
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:07 pm

Natuurlijk middel tegen vlooien in huis

De meest natuurlijke manier om vlooien te bestrijden is door hun vijanden erop los te laten. Denk aan spinnen, lieveheersbeestjes of nematoden (kleine wormpjes). Toch wil je dat liever allemaal niet in je huis hebben.

Er zijn ook een paar kruiden waar vlooien niet van gecharmeerd zijn. Bijvoorbeeld Lavendel. En niet alleen vlooien houden er niet van, maar ook bedwantsen. In plaats van een lavendelstruik in je huis te zetten, kun je ook op wattenbolletjes lavendelolie druppelen. De wattenbolletjes verspreid je dan door je huis.

bedwantsen bestrijden

Ook munt vinden vlooien niet prettig. En je stoot er niet alleen vlooien mee af, ook mieren lopen een blokje om zodra ze in de buurt van een muntplantje komen. Lees maar eens: 10 manieren om definitief van de mierenplaag af te komen.

Vlooien in huis voorkomen

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je huis wordt belaagd door vlooien. Om dat te bereiken moet je je vooral concentreren op je kat of hond. Zij nemen per slot van rekening dit onuitgenodigde bezoek mee naar binnen.

Zorg dat je huisdier wordt bescherm tegen vlooien. Zelf gebruik ik voor mijn hond al jaren de Serestoband. Deze band gaat 9 maanden mee. Mijn hond heeft nooit meer teken of vlooien. Je hebt deze serestoband ook voor katten. Voor meer info klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:07 pm

Ten slotte

Is de vlooienplaag in huis hardnekkig, dan kun je ook nog overwegen om een specialist te laten komen om je huis te behandelen. Gemiddeld betaal je voor vlooienbestrijding rond de tachtig euro per uur. Je zult dan samen met je huisdier even een ander onderkomen moeten vinden, want de middelen die gebruikt worden zijn niet goed voor je gezondheid.

Je kunt ook eerst Beaphar Vlooienspray gebruiken om vlooien te bestrijden. Dat is een stuk goedkoper dan een specialist laten komen. Deze spray kun je perfect gebruiken voor zowel tapijt als andere plekken in huis. De reviews op bol.com zijn erg enthousiast over dit product:
“Goed spulletje. Geen vlo meer te vinden!”
“Werkt erg goed en snel. Ik heb deze spray maar 1 keer hoeven te gebruiken.”
“Dit spul werkt retegoed, heb het maar 1x hoeven te gebruiken (ik schrijf deze review 3 maanden na aankoop).”


Klik op onderstaande button voor meer informatie over Beaphar Vlooienspray.

Beaphar
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:06 pm

Succes met het bestrijden van de vlooien in huis. Voordat je het weet ben je er weer van af! En blijf vooral je huisdieren goed controleren!

Veelgestelde vragen over vlooien

Hoe weet ik of ik ben gebeten door een vlo?

Word je gebeten door een vlo dan geeft je lichaam een chemische stof af. Die stof heet histamine. Histamine veroorzaakt een jeukende, rode bult op de plek waar de vlo heeft gebeten. Krab je eraan dan wordt de bult vaak erger. Vlooienbeten zitten meestal op je onderbenen of voeten. Bijkomende symptomen van een beet kunnen netelroos, uitslag en zwelling rond de beet zijn. De symptomen beginnen direct nadat je bent gebeten.

Kun je een allergische reactie krijgen van een vlooienbeet?

Ja zeker, dat heet anafylaxie. Symptomen van anafylaxie zijn: intense jeuk, uitslag of netelroos, kortademigheid of piepende ademhaling en zwelling van het gezicht, handen, mond of lippen. Anafylaxie kan gevaarlijk zijn. Neem altijd contact op met een arts als je vermoedt dat je een allergische reactie hebt op een vlooienbeet.

Wordt mijn kat of hond ziek van vlooien?

Het kan gebeuren dat je kat of hond tijdens het likken van zijn vacht een eitje inslikt. Het eitje komt dan in zijn maag en daardoor kan hij wormen krijgen. Houd je hond goed in de gaten!

Hoe kan ik mijn hond het beste controleren op vlooien?

Het beste kun je een goede vlooienkam gebruiken. Zie je vlooien in de kam, leg de kam dan in een bakje met water en wat afwasmiddel.

Voor hond & kat
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:07 pm
Seresto

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel: