Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Hoe krijg je ingebrande vlekken van je keramische kookplaat?

keramische kookplaat ingebrande vlekken
keramische kookplaat ingebrande vlekken
Oei! Ingebrande vlekken op je keramische kookplaat. Daar schrik je wel even van. Nergens voor nodig, hoor! Met deze handige tips wordt jouw kookplaat weer als nieuw. En zie je niets meer van die hardnekkige brandplekken!

Keramische kookplaat schoonmaken

Een keramische kookplaat hoort er strak, glad en glanzend uit te zien. Niet alleen omdat dat mooier is, maar ook omdat de kookplaat dan beter functioneert. Is je keramische kookplaat vies dan kan de onderkant van je pan slecht contact maken met de hittebron.

Is het toch zover gekomen dat je keramische kookplaat vol ingebrande vlekken en ander viezigheid zit? Dan wordt het tijd om de kookplaat te reinigen. Met onderstaande methode gaat dat zeker lukken.

Keramische kookplaat schoonmaken

1. Verwijder het vuil

Probeer eerst zo veel mogelijk vuil te verwijderen van de keramische kookplaat. Dus voedselresten, vet, kruimels… Je kunt hiervoor een sopje gebruiken met bijvoorbeeld afwasmiddel. Maak de boel wel even na afloop droog, ook al zitten er nog ingebrande vlekken en andere aangekoekte etensresten die je niet meteen weg krijgt.

2. Spray natuurazijn

Spuit een beetje natuurazijn op de keramische kookplaat. Vooral de ingebrande vlekken moet je goed onderspuiten.

3. Strooi baking soda

Strooi over de kookplaat flink wat baking soda. Er ontstaat een bruisende reactie. Die zorgt ervoor zorgt dat die taaie, ingebrande vlekken verdwijnen. Wacht tot de boel klaar is met bruisen en laat alles 5 minuten intrekken.

4. Wrijf met een krant

Maak een prop van een krant. Schrob met de prop stevig over de ingebrande vlekken. Een keramische kookplaat schoonmaken met ingebrande vlekken heeft nu eenmaal wat voeten in de aarde. Wordt de krant erg vettig, vervang deze dan door een nieuwe prop.

5. Kookplaat schoonvegen

Nu ga je de keramische kookplaat schoonvegen met keukenrolpapier, totdat alle smurrie is verwijderd. Daarna ga je de keramische kookplaat schoonmaken met een vochtige microvezeldoek. Zie je toch nog wat ingebrande vlekken? Wees dan niet teleurgesteld: hieronder de gouden truc om die te verwijderen.

6. Gebruik een glasschraper

Om de ergste ingebrande vlekken weg te krijgen kun je perfect een glasschraper gebruiken. Houd de glasschraper zo vlak mogelijk en schrapen maar! Veeg alles erna schoon met keukenrolpapier.

ingebrande vlekken verwijderen keramische kookplaat

Keramische kookplaat schoonmaken met kookplaatreiniger

Om de laatste vlekken weg te krijgen kun je het beste een kookplaatreiniger gebruiken. Bosch/Siemens Kookplaat reiniger is een hele goede die perfect de laatste vlekken verwijdert. Op bol.com zijn de reviews erg lovend:

“Optimale reiniger voor keramische kookplaten. Wanneer je met dit product de vlek(ken) niet weg kan poetsen, lukt het met geen enkel ander product.”
“We hadden een ingebrande vlek op onze inductieplaat die we er niet uitkregen, tot dat we dit product kochten! Netjes gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Maakt heel goed schoon!”


Voor meer informatie over deze kookplaatreiniger klik op onderstaande button.

Bosch / Siemens 250 ml
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:11 pm

Hoe voorkom je ingebrande vlekken op je keramische kookplaat?

Het is altijd nog beter om te voorkomen dat je ingebrande vlekken op je kookplaat krijgt. Dat scheelt je weer veel poetswerk. Hier een aantal gouden tips om vlekken te voorkomen.

  • Als er gekookt water op je kookplaat komt ontstaan er ingebrande vlekken. Doe daarom je pannen niet te vol met water. Zo voorkom je dat het water overkookt.
  • Heb je toch flink wat water nodig voor een bepaald recept, gebruik dan een grotere pan. Dat scheelt je later veel gedoe.
  • Komt er evengoed water of ander vloeistof op je keramische kookplaat? Maak dat dan zo snel mogelijk schoon. Hoe eerder je ingrijpt, hoe kleiner de schade.
  • Maak de keramische kookplaat na elk gebruik schoon met een vochtig microvezeldoekje zonder schoonmaakmiddel.

Lees ook: In 4 snelle stappen een aangebrande pan schoonmaken.

Keramische kookplaat schoonmaken, vermijd deze fouten

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je nooit mag doen als je je kookplaat gaat reinigen. Een verkeerde manier van schoonmaken kan blijvende schade verrichten aan het apparaat. Deze 5 fouten moet je vermijden.

  • Gebruik geen schuursponsjes: Schuursponsjes zijn superhandig maar niet voor keramische kookplaten. Hierdoor onstaan er lelijke krassen, en die krijg je er niet meer uit!
  • Gebruik ook geen staalwol: De schade die je verricht met het gebruik van staalwol is nog een tikje ernstiger. Je kunt hierdoor lelijke putten op je mooie kookplaat krijgen. Dikke nee dus!
  • Gebruik geen reinigingsmiddel als de kookplaat nog heet is: Nooit doen! Het schoonmaakmiddel brand dan in waardoor de afwerking van het glas beschadigt.
  • Oefen geen zware druk uit tijdens het poetsen: Maak keramische kookplaten schoon met beleid. Heb een beetje geduld en ga niet te hard leunen en duwen. Daar wordt je kookplaat niet mooier van.
  • Gebruik nooit glasreiniger: Glasreiniger is niet geschikt voor een keramische kooplaat. Hier krijg je lelijke vlekken van die je er vervolgens lastig uit krijgt.

Dat was het weer. Succes met schoonmaken!

Lees ook: Een gietijzeren pan schoonmaken, zo doen chef koks dat altijd.

Wil je meer informatie over de glasschraper? Klik dan op onderstaande button.

Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:39 pm

Meer algemene informatie over keramische kookplaten kun je lezen op Wikipedia.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

meest vieze plekken keuken
Bah!
voorjaarsschoonmaak keuken
Met gratis printable checklist