Huisdieren

Kattenallergie? 5 regels voor een allergievrij, schoon huis!

Je zal maar een heuse kattenliefhebber zijn, maar last hebben van kattenallergie. Hoe kun je dan het beste je huis schoonmaken zodat je er zo min mogelijk last van hebt? Een ander huisje zoeken voor je kat is voor veel mensen geen optie, je bent per slot van rekening al snel gehecht aan je speelse, spinnende beestje. Lees snel verder hoe je je huis allergie-proof maakt.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
schoon huis bij kattenallergie

1. Frisse lucht tegen kattenallergie

Om allergieën buiten de deur te houden is het erg belangrijk om je huis vaak genoeg te luchten. Zet de ramen lekker wijdopen, ook in de winter. Als het ijskoud is buiten dan hoef je ze niet de hele dag open te laten, maar eventjes om frisse lucht door je huis te laten stromen scheelt enorm! 

Slaap altijd met het raam open, al is het maar een kiertje, zorg ervoor dat die slechte lucht ruimte heeft om je huis te verlaten zodat jij niet continu met je neus in een zakdoek hangt.

Je kunt er ook voor kiezen om je huis te zuiveren met een luchtreiniger. De luchtreiniger van Progenion is betaalbaar en heeft nog veel extra voordelen:

Deze luchtreiniger… 

 • is zeer geschikt voor mensen met een honden- en kattenallergie
 • vangt fijne stofdeeltjes uit de lucht
 • creëert een hypoallergene lucht
 • neutraliseert vieze luchtjes in huis
 • doodt bacteriën en virussen
 • vermindert in hoge mate allergie of gevoeligheid voor prikkels zoals huisstofmijt, rook, gassen, dampen, schoonmaakmiddelen en diverse allergenen
 • Ook zeer geschikt voor mensen met benauwdheid, kortademigheid of voor mensen die erg gevoelig zijn voor griep

Wil je meer lezen over dit fijne apparaat, klik dan op onderstaande button.

2. De kat zelf ‘allergeenvrij’ maken

100% allergeenvrij zal je kat nooit worden, tenzij je een hypoallergene kat hebt, zoals een Sphynx of een Siberische kat. Wil je weten welke katten nog meer hypoallergeen zijn, zie dan Wikipedia.

Maar goed, even ervan uitgaande dat je geen hypoallergene kat hebt dan moet je erop letten om je kat regelmatig (buiten!) te borstelen of de kat te stofzuigen (sommige katten vinden dat laatste prima, andere juist helemaal niet.) Wat ook goed werkt is met een kleefroller over je kat te rollen, loszittende haren blijven dan aan de roller kleven.

Let er ook op welke kattenbakvulling je gebruikt. Sommige kattenbakgrind is erg stoffig waardoor je alleen nog maar meer gaat niezen. Gaat je kat alleen maar op de kattenbak bij die ene kattenbakvulling (tja, katten zijn nu eenmaal kieskeurig), strooi er dan wat Baking Soda bij! Dankzij de Baking Soda wordt de geur geneutraliseerd en het grind zal minder stof uitstoten!

3. De vloer schoonmaken tegen kattenallergie

Allereerst is vloerbedekking eigenlijk uit den boze als je last hebt van kattenallergie. Zowel kattenhaar als huidschilfers hechten zich vast aan het tapijt.

Zit het er voorlopig niet in om je vloerbedekking te vervangen? Stofzuig dan elke dag en strooi eens in de week Baking Soda over je vloerbedekking en zuig die Baking Soda een half uur later weer op. Alle onaangename luchtjes worden dan geneutraliseerd, niet alleen in je vloerkleed, maar ook nog eens in je stofzuiger!

Voor je kattenallergie is het beter om een gladde vloer te hebben die je kunt dweilen, zoals hout, linoleum of laminaat… Ook deze moet je goed schoon houden door elke dag te stofzuigen en eens in de week te dweilen, zo beperk je jouw klachten tot het minimum.

Bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger is het wijsheid om een stofzuiger met een goed HEPA-filter te kopen. Zo’n HEPA-filter heeft een code; hoe hoger dat getal is, hoe fijner het filter. Als het filter fijner is, kan hij kleinere stofdeeltjes opvangen en beter de lucht filteren.

schoon huis bij kattenallergie

4. Gestoffeerd meubilair schoonmaken tegen kattenallergie

Katten liggen overal; in de vensterbank, op de kast, in een doos en dus ook op jouw bank of sofa. Hartstikke gezellig maar ondertussen raken je meubels al snel bedekt met kattenhaar. Soms heb je net gestofzuigd en dan zie je alweer een tapijt van haren ergens aan vastkleven.

Om de haren echt goed weg te krijgen kun je ze het beste met de stofzuiger verwijderen, dan zijn de haren ook echt verdwenen! Het beste doe je dit met een turbo-opzetstuk met smalle zuigmond zodat de haren extra krachtig uit je bank worden gezogen.

Op deze manier kun je ook andere plekjes ontharen: de kast, de vensterbank: alles kan weggezogen worden.

Heb je geen zin om weer de stofzuiger tevoorschijn te halen, maar zie je wel weer een pluk haar aan de bank kleven, dan bieden kleefrollers een snelle oplossing. Dat geldt ook voor je eigen kleding. Heb je net lekker geknuffeld met je kat en zit je trui helemaal onder, pak de kleefroller erbij en rol de haren ervan af.

Een andere truc om honden- en kattenharen van je kleding te verwijderen kun je lezen in: Een gouden truc om dierenharen van kleding te verwijderen

5. Hypoallergeen slapen tegen kattenallergie

Heb je kattenallergie dan is het aan te raden om te slapen op een hypoallergeen hoofdkussen en onder een hypoallergeen dekbed. En beide moeten wasbaar zijn. Deze kussens en dekbedden zijn gemaakt van katoen en polyester. Het materiaal voorkomt dat er huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren, pollen en andere allergische triggers worden verzameld waar jij de hele nacht van licht te niezen.

Ben je allergisch voor je katten dan is het af te raden om ze in jouw bed te laten slapen, hoe knus dat ook is. Kun je het toch niet laten? Was dan met grote regelmaat je beddengoed, je kussens en je dekbed. Stofzuig ook regelmatig je matras om dat te ontdoen van huidschilfers en bedwantsen. 

Hoe je je matras goed onderhoudt kun je lezen in: 5 gouden regels om je matras schoon te houden en In 5 simpele stappen een matras schoonmaken met Baking Soda

Dit zijn goede stofzuigers met Hepa Filter tegen allergie

 • Philips Performer Active Cat & Dog FC8578/09
  Deze betaalbare stofzuiger met HEPA filter-13, filtert bijna 100% van alle fijnstof, pollen, allergenen en huisstofmijt. Het is ook een hele fijne stofzuiger om haren mee op te zuigen, zowel van harde vloeren als van tapijt.

 • AEG VX6-2-CR-A Animal Edition
  Deze iets duurdere stofzuiger met HEPA-13-filter, filtert ook bijna 100% van alle stof en vuil en is dus zeer geschikt voor als je allergisch bent. Bijkomend voordeel is dat het filter uitwasbaar is en daarom niet vaak vervangen hoeft te worden.

 • Philips Performer Silent FC8782/09
  Deze stofzuiger is nog iets duurder maar is dan ook muisstil, heeft net als de andere twee stofzuigers een goed HEPA-13-filter die allergische stoffen filtert en hij is allergie-vriendelijk gecertificeerd door ECARF. Twee andere grote voordelen zijn dat er maar liefst 4 liter in de stofzak past en dankzij het extra lange snoer heb je een bereik van 12 meter.

Stofzuig je liever zonder snoer dan heeft Dyson een zeer geschikte snoerloze steelstofzuiger die speciaal is ontwikkeld voor het grondig verwijderen van huisdierenhaar, namelijk de Dyson V11 Animal. Bovendien worden met deze stofzuiger de fijnste stofdeeltjes en allergenen verwijderd. Ideaal als je dus last hebt van kattenallergie.

Word je gek van al dat stofzuigen met zo veel kattenharen in huis? Dan kun je ook nog overwegen om een robotstofzuiger aan te schaffen. De meeste robotstofzuigers zijn niet erg geschikt voor mensen met kattenallergie, de HEPA-filters zijn vaak niet goed genoeg en sommige hoekjes worden nog weleens overgeslagen waardoor er nog steeds kattenharen op de vloer achterblijven. 

Welke wel bijvoorbeeld zeer geschikt is als je last hebt van kattenallergie, is de iRobot Roomba s9+. Deze is perfect voor huishoudens met katten en door zijn bijzondere vorm kan hij goed het vuil en de haren in de hoekjes meepakken. Het filter vangt 99% van alle honden- en kattenallergenen op, en ook pollen en schimmelsporen. Voor meer informatie klik onderstaande button.

Dit waren de belangrijkste punten waar je op moet letten bij een kattenallergie. Je kunt je huis zo hypoallergeen-vriendelijk maken als nodig is, bijvoorbeeld door je gordijnen te vervangen door hypoallergenen gordijnen, door je matras te vervangen door een hypoallergeen matras, en ga zo maar door, afhankelijk van de ernst van je allergie en wat je er allemaal voor over hebt om je kat bij je in de buurt te houden. Dit waren in ieder geval de basisregels voor een hypoallergeen huis!

Succes ermee en wie weet koop je in de toekomst nog eens een hypoallergenen kat, ze kosten wel wat, maar het scheelt je uiteindelijk een hoop niesbuien en aanpassingen in je huis.

Lees ook: Snel kattenpis geur verwijderen, zo doe je dat!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN