Luxaflex schoonmaken met water
Shutters vonden we te duur dus kochten we brede, houten jaloezieën. Niet origineel, maar wel mooi. Heb jij ze ook? Dan is het je vast weleens opgevallen dat als er eenmaal een vlieg tussen het raam en de luxaflex is gekomen, hij niet weet hoe hij weer je woonkamer in komt. Met als gevolg een hoop gebrom en getik tegen de ruiten. Onze hond denkt altijd dat het een spelletjes is. Speciaal voor haar. Wij vangen dan snel zelf de vlieg, voordat het hele handeltje naar beneden stort.
Op dat soort momenten valt je oog op de horizontale latjes en denk je: Oei! Die kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Zo’n horizontaal latje is de perfecte plek voor een stofwolkje om op neer te dalen.
De eerste keer pakte ik dit megaproject aan met behulp van een handschoen die ik steeds in een sopje met afwasmiddel depte. Latje voor latje veegde ik de boel schoon. De luxaflex of jaloezieën knappen er geweldig van op en gaan prachtig glimmen. Maar hállo, we hebben nog zeven ramen die voorzien zijn van deze sfeervolle latjes. Het moest sneller kunnen.
Als je zelf weleens luxaflex hebt opgehangen, dan weet je dat ze heel gemakkelijk te demonteren zijn. Niet alle luxaflex en jaloezieën, maar de meeste wel. Lukt het je om ze van de muur (of het plafond) te halen, dan ben je met deze methode razendsnel klaar.

Benodigdheden
- Eventueel tiewraps
- Tuin
- Tuinslang
Zo doe je dat
1. Luxaflex of jaloezieën van ophangsysteem halen
De meeste jaloezieën en luxaflex klik je heel makkelijk los, dat ga je dus als eerste doen.
2. Luxaflex buiten hangen
Hang de luxaflex buiten (je kunt ze over een schutting hangen, droogmolen of aan een balk bevestigen met tiewraps. Zijn de tiewraps te kort, verleng ze dan door ze aan elkaar te klikken).
3. Schoonspuiten met tuinslang
Spuit al het stof eraf met een tuinslang. Laat de luxaflex of jaloezieën drogen aan de lucht.
Luxaflex schoonmaken in bad
Je kunt je luxaflex of jaloezieën ook in bad doen. Het voordeel is dat na afloop alle touwtjes en lintjes brandschoon en wit zijn. Doe een scheut Oxi of Biotex in het bad en laat het bad voor de helft vollopen. Leg de luxaflex in bad. Een uur later laat je het bad leeglopen. Spoel de luxaflex goed af. Zet de luxaflex rechtop in de douche om het water eraf te laten druipen. Of leg de luxaflex op een kleedje in de zon, hiermee zullen meteen de laatste vlekjes verbleken.
Luxaflex schoonmaken onder de douche
Heb je geen bad dan kun je de luxaflex of jaloezieën ook perfect schoonspoelen onder de douche. Zorg ervoor dat de latjes niet helemaal strak tegen elkaar aanzitten. Zo spoel je makkelijk het stof van de jaloezieën.
Luxaflex schoonmaken met jaloeziereiniger
Zijn jouw jaloezieën of luxaflex niet makkelijk te demonteren? Gebruik een jaloeziereiniger. Of een keukentang; je maakt met elastiek een washandje aan de ene kant vast en een ander washandje aan de andere kant. Klem een latje van de jaloezieën vast met de keukentang en strijk van de ene naar de andere kant. Een beetje tijdrovend is deze manier van schoonmaken wel, maar het resultaat mag er zijn.
Luxaflex banden schoonmaken
Als er witte banden op je luxaflex zitten kun je op de plekken waar vlekken zitten én op de vergeelde koordjes schimmelvreter van Bison spuiten, ze worden dan weer hagelwit! Laat het even intrekken. Spoel het erna schoon en laat de banden goed drogen.
Vette luxaflex schoonmaken
Zijn je luxaflex erg vet, bijvoorbeeld omdat ze in de keuken hangen? Dan kun je het beste een goede ontvetter gebruiken om de latjes schoon te krijgen. Bijvoorbeeld Dasty ontvetter, of Ammonia. Het is wel even een karweitje want je zal de latjes een voor een af moeten nemen. Het handigste is om een sopje te maken en een oude handschoen te gebruiken.
Indien mogelijk kun je het beste de luxaflex na afloop nog even goed afspoelen. En anders afnemen met een natte microvezeldoek.
Hoe maak je Luxaflex stofvrij?
Ten slotte: verwijder je maandelijks stof van de jaloezieën of luxaflex dan blijven ze veel langer fris. Je kunt ze aan beide kanten even stofzuigen om het ergste stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een opzetstuk met borsteltje. Sproei of maak je ze een of twee keer per jaar goed schoon, dan blijven de horizontale latjes vele jaren je huis sieren, zonder dat ze smoezelig worden.
Schoon in 10 minuten
Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.