Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

De 13 echt meest vieze plekken in jouw badkamer

meest vieze plekken badkamer
meest vieze plekken badkamer
Niets is fijner dan een brandschone badkamer. De eerste tekenen van verval begint al een aantal dagen na een grote schoonmaak. Er dwarrelen haren op de grond, een klontje vloeibare zeep blijft aan de douchewand kleven… Wat zijn nou echt de meest vieze plekken in jouw badkamer?

De meest vieze plekken in de badkamer

1. De vloer

Volgens Joan L. Slonczewski (microbioloog en hoogleraar biologie aan het Kenyon College in Ohio) is de badkamervloer een van de meest vieze plekken in de badkamer. Heb je de vloer net schoongemaakt dan zijn er volgens hem minder dan duizend bacteriën per vierkante centimeter, maar na een uur kan de hoeveelheid bacteriën uitgroeien tot een miljoen bacteriën per vierkante meter.

Zo’n explosie van bacteriën kan al komen door een toiletbezoekje. Trek je na afloop door dan verspreiden zich overal bacteriën die vervolgens op jouw schone tegels landen. Daarom is het verstandig om eerst de klep naar beneden te doen en dan pas door te trekken.

Een of twee keer per week stofzuigen en dweilen houdt je vloer lekker schoon. Welkje dweil je daar het beste voor kunt gebruiken kun je lezen in: Top 5 beste dweilen voor een brandschone vloer.

Hoe schoon te houden?

Een of twee keer per week stofzuigen en dweilen houdt je vloer lekker schoon. Welke dweil je daar het beste voor kunt gebruiken kun je lezen in: Top 5 beste dweilen voor een brandschone vloer.

2. De badmat

De badmat verzamelt niet alleen de bacteriën die zich verspreiden door het doortrekken zonder de klep naar beneden te doen… Hij absorbeert ook water van jouw natte voeten als je uit de douche stapt. Laat je de mat gewoon vochtig op de grond liggen, dan is hij de perfecte plek voor schimmelgroei.

Hoe schoon te houden?

De badmat moet na gebruik even opgehangen worden. En de mat regelmatig schoonmaken doet ook wonderen! Een rubberen badmat kan in de vaatwasser of geweekt worden in een teiltje met water en een flinke scheut azijn. Een stoffen badmat moet eens in de week in de wasmachine en daarna in de droger zodat hij weer kurkdroog op de badkamervloer terechtkomt.

3. De tandenborstelhouder

Volgens NSF international behoort de tandenborstelhouder tot een van de meest vieze plekken van zelfs je gehele huis. Er werden bij onderzoek meer ziektekiemen aangetroffen dan op lichtschakelaars en handvaten van de kraan. Ook bacteriën uit andere delen van je badkamer komen op jouw tandenborstelhouder terecht.

Hoe schoon te houden?

Het is verstandig om de tandenborstelhouder eens in de week in de vaatwasser te zetten. Is de houder niet vaatwasmachinebestendig, was hem dan af met een sopje van Dreft. Tussendoor kun je de houder ook afnemen met een desinfectiereiniger, dan weet je zeker dat hij lekker schoon blijft.

Ook op deurklinken hopen bacteriën zich op. Gelukkig hebben wij mensen genoeg weerstand om niet meteen ziek te worden bij aanraking van bacteriën, maar gezien er in de badkamer ook vaak gebruik wordt gemaakt van het toilet, zijn de deurklinken daar een stuk onhygiënischer dan de andere deurklinken.

Hoe schoon te houden?

Neem de deurklink regelmatig af met een nat microvezeldoekje of desinfecteer hem met een desinfectiereiniger. HG heeft een biologisch afbreekbare desinfectie spray waarmee je onder andere veilig de deurklinken kunt desinfecteren. Voor meer informatie klik onderstaande button.

Doodt 99,9% van de bacteriën
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

5. Het lichtknopje

Net als de bij deurklink komen er vanaf jouw handen en vanuit de badkamer heel wat bacteriën op het lichtknopje terecht. Je handen zijn misschien dan wel schoon als je de badkamer verlaat, maar als je de badkamer binnenkomt zijn ze minder schoon. 

Als je nog iets verder nadenkt dan raken jouw schone handen bij het verlaten van de badkamer een knopje aan dat nog vies is van toen je binnenkwam, en daardoor zijn je handen eigenlijk nooit echt schoon. Eigenlijk moet je daar niet te veel bij stilstaan, maar soms is het wel interessant om dat toch te doen.

Hoe schoon te houden?

Ook de lichtknopjes kunnen met een natte microvezeldoek schoongemaakt worden. Goede microvezeldoekjes kunnen wel tot 99 procent van alle bacteriën verwijderen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat alle bacteriën gedood worden, gebruik dan de desinfectiereitiger van HG.

meest vieze plekken badkamer kraan schoonmaken

6. De kraan

Ook de kraan behoort tot een van de meest vieze plekken in de badkamer. Je raakt de kraan aan voordat je je handen wast. Dat is dus precies het moment dat er een heleboel bacteriën op je kraan terechtkomt. Tenzij je jezelf aanleert om de kraan open te zetten met je ellebogen. Maar je kunt ook doordraven… Makkelijker is het om de kranen lekker schoon te houden.

Hoe schoon te houden?

Dagelijks een lapje over de kraan is zo gepiept. Om je kranen mooi te laten glimmen kun je perfect de ramenset van clean & dry gebruiken. Niet alleen ramen en spiegels worden streeploos schoon, maar ook andere glimmende materialen zoals kranen.

wasdoek & droogdoek
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:37 pm

Zit je kraan onder de kalkvlekken, dan kun je in 10 snelle schoonmaaktips voor de badkamer lezen hoe je die heel makkelijk verwijdert.

7. De douchekop

Volgens wetenschappers van de universiteit van Colorado zitten er in de douchekop een heleboel mycobacteriën. Omdat het in een douchekop donker, vochtig en warm is kunnen bacteriën daar volop groeien. Ben je gevoelig voor die bacteriën dan kun je last krijgen aan je luchtwegen.

Hoe schoon te houden?

Week regelmatig je douchekop in een literkan met azijn. Niet alleen bacteriën leggen dan het loodje, ook kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. O ja, en mocht je een plastic douchekop hebben, vervang die dan snel door een metalen douchekop. Op plastic kunnen de bacteriën zich namelijk veel beter hechten, en dat moet je zien te voorkomen.

8. De afvoer van de gootsteen

De gootsteen heeft het zwaar te verduren; spuug, tandpasta, kwijl en haarschilfers vinden zich een weg naar de afvoer. In combinatie met water kan het er echt een beerput worden die ook nog eens vreselijk gaat stinken.

Hoe schoon te houden?

Doe een schep baking soda in de afvoer, schenk er een scheut azijn bij, de boel gaat sissen en bruisen, wacht even een half uurtje en spoel de boel na met kokendheet water. Ga je een paar dagen weg, schep dan enkel wat baking soda in de afvoer zodat alle nare luchtjes worden geneutraliseerd.

meest vieze plekken keuken

9. Het zeeppompje

Gek genoeg is hetgeen wat je gebruikt om je handen schoon te maken ook een van de meest vieze plekken in de badkamer: het zeeppompje. Als je er goed bij nadenkt is het logisch, je raakt het pompje per slot van rekening in eerste instantie met vieze handen aan. Gelukkig was je meteen erna altijd je handen en valt het mee hoe vies jij er zelf van wordt.

Hoe schoon te houden?

Als je toch de badkamer schoonmaakt, kun je net zo goed het zeeppompje even meepakken met een microvezeldoek. Het is een kleine handeling met als resultaat: minder bacteriën in de badkamer.

10. Het toilet

Je dacht vast: waar blijft-ie nou? Hier is-ie dan: het toilet. Dat is zeker een van de meest vieze plekken in de badkamer die, als je de klep niet tijdens het doortrekken naar beneden doet, de bacteriën als confetti in de rondte strooit.

Hoe schoon te houden?

Je kunt elke dag met een hygiënisch schoonmaakdoekje de bril en de rand van de pot afnemen. Doe een klein scheutje dikbleek in de pot en je hebt nooit last van kalkaanslag. Je kunt ook voor het toilet de desinfectiereitiger van HG gebruiken, dan weet je zeker dat er geen bacteriën achterblijven.

Lees ook: Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

11. De wc-borstel

Ieuw! De toiletborstel. Ook al kunnen we niet zonder, het blijft een smerige gedachte dat er restjes poep mee wordt weg geschrobd. Het beste kun je de wc-borstel erna nog even in de pot laten en er wat desinfectiereiniger bij spuiten. Heb je dat tot nog toe nooit zo gedaan, dan wordt het tijd voor een poetsbeurt.

Hoe schoon te houden?

Wil je zeker weten dat je toiletborstel lekker schoon is, vul dan een emmer met kokend water en doe er een scheutje bleek bij. Zet de borstel in de emmer en laat het een uurtje weken. Ben je daarmee klaar, spoel de borstel dan goed af, spuit er nog wat desinfectiereiniger op en de wc-borstel is weer klaar voor gebruik.

12. Het ventilatierooster

Heb je een ventilatierooster dat veel lawaai maakt? Dan zit-ie waarschijnlijk vol stof. En waar stof is, zijn bacteriën. Bovendien moet een vervuild ventilatiesysteem veel harder werken om hetzelfde resultaat de bereiken.

Hoe schoon te houden?

Zet het smalste opzetstuk van je stofzuiger op de slang en zuig het ventilatieroostertje. Neem het roostertje ook nog even af met een microvezeldoek

Je kunt het ventilatierooster ook van het plafond halen. Vaak zitten er twee klemmetjes die ervoor zorgen dat het vast blijft zitten in het ventilatie-gat. Zodra je het rooster eraf hebt geklikt kun je die afwassen. Je kunt nu ook makkelijker bij het gat in het plafond om het stof weg te zuigen.

13. De badspeeltjes 

Oei, de badspeeltjes van je kinderen of kleinkinderen. Die worden na verloop van tijd aan de binnenkant zwart van de schimmel. Dit kun je voorkomen door de speeltjes na elke sessie af te spoelen met water en de speeltjes in een vergiet te laten uitlekken. Je kunt de speeltjes ook in een waszakje bewaren en na het afspoelen met een knijpertje boven het bad hangen.

Hoe schoon te houden?

Badspeeltjes kunnen heel goed in de afwasmachine. Ontdek je toch ergens een schimmeltje, stop de badspeeltjes dan in een emmer met azijn en leg iets zwaars op de badeendjes, bootjes en emmertjes zodat alles ondergedompeld blijft. Laat het een nachtje weken en spoel alles de volgende dag goed af.

Nu weet je wat de meest vieze plekken in de badkamer zijn, maar vergeet vooral ook niet het bad en de douche goed schoon te houden om schimmel te voorkomen. En natuurlijk moet je jezelf niet helemaal gek maken met enge gedachtes over bacteriën, de meeste mensen zijn sterk genoeg om al die bacteriën te overleven. 

Zoals eerder gemeld maak je het jezelf makkelijk als je desinfectiereitiger van HG in huis hebt. Deze spray doodt 99,9% van de bacteriën en naspoelen is niet nodig. Het product is biologisch afbreekbaar, heeft een korte inwerktijd en je kunt het voor zeer uiteenlopende schoonmaakklusjes gebruiken: voor het aanrecht, speelgoed, kranen, telefoons, deurklinken, toilet… en ga zo door. Voor meer informatie klik onderstaande button. Veel plezier met ontsmetten!

Doodt 99,9% van de bacteriën
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

douchegordijn schoonmaken
Makkie!
schoonmaken met waterstofperoxide
Eco-friendly