Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

wc schoonmaken
wc schoonmaken
Er zijn veel verschillende soorten woorden voor wc: plee, toilet, nummer honderd, privaat en ga zo door. De meest chique is: de porseleinen troon. Hier dan ook tips om de wc schoon te maken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht.

Wc buitenkant schoonmaken

Huh? De buitenkant, denk je misschien. Heel veel mensen concentreren zich enkel op de binnenkant, daar gebeurt het per slot van rekening. Maar als je de buitenkant jaar in jaar uit overslaat dan wordt ook de buitenkant van de pot enorm smerig. Schijn er maar eens met een zaklamp op. Grote kans dat je donkere spatjes ziet.

Om het schoon te krijgen is niet heel ingewikkeld. Spray de boel onder met een desinfecterende spray. Je kunt ook prima een sopje maken met azijn of soda of groene zeep. Vergeet ook niet de moeilijk bereikbare plekken achter de pot. 

Laat de boel even intrekken terwijl je de rest van het toilet schoonmaakt; dus de klep, de bril en de rand. Zodra je dat hebt gedaan kun je met een nat microvezeldoekje (zonder schoonmaakmiddel) de buitenkant van het toilet afnemen om de zeepresten te verwijderen.

Grondig de wc schoonmaken

Voordat je de binnenkant van de pot gaat schoonmaken eerst even dit: met zo min mogelijk water in de pot zelf, kun je de binnenkant veel beter reinigen. De makkelijkste en snelste manier om zo veel mogelijk water te laten wegstromen is: vul een kan met water en plons dit snel in de wc. Het doorspoelen wordt geactiveerd, zonder dat er nieuw water bij komt.

Werkt dit niet bij jouw toilet, dan is er ook nog een andere manier: draai de waterkraan onderaan het toilet dicht en spoel één keer door. Nu er nauwelijks nog water in de pot zit kun je aan de slag.

wc schoonmaken hoe doe je dat

Wc schoonmaken hoe doe je dat?

1. Wc-eend onder de rand spuiten

Spuit wat wc-eend onder de rand en laat de boel 10 minuten intrekken. Je kunt ook heel goed zelf milieuvriendelijke wc-eend maken, het is zo gepiept. Maak je een flinke voorraad dan kun je er ook nog een tijdje mee vooruit. Hier kun je meer over lezen in: Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda, 17 recepten.

2. De pot schrobben

Schrob nu stevig met een wc-borstel de binnenkant van de pot. Zorg ervoor dat je een borstel hebt waarmee je goed onder de rand kan komen. Zie verderop de top 5 beste wc-borstels voor een smetteloos resultaat.

3. Doorspoelen

Sluit de deksel en spoel door.

4. De wc-borstel desinfecteren

Nu komen we weer op zo’n punt dat mensen denken: Klaar is Kees! Maar als je het echt goed wil doen dan desinfecteer je de wc-borstel. Je wil niet weten wat er allemaal aan viezigheid tussen de borsteltjes blijft kleven. Spuit de borstel in met een desinfecterende spray. Laat het een minuut intrekken en spoel de borstel vervolgens af met heet water. Haal ook even een lapje over de houder. Nu kan de borstel weer terug naar zijn plek.

Interessant weetje

Volgens microbioloog Charles P. Gerba van de Universiteit van Arizona sproeien er elke keer als je na een toiletbezoek doortrekt ziektekiemen door de lucht. Die microscopische spetters komen vervolgens op de vloer en tegen de muren aan. Om die reden is het wel zo fris om met grote regelmaat de muren, vloer en niet te vergeten de deur schoon te poetsen.

Wc schoonmaken hoe vaak?

Woon je in je eentje dan hoef je natuurlijk niet dagelijks de wc schoon te maken. Met een groot gezin is het geen slecht idee om dagelijks een lapje over de pot te halen. Ik ben niet zo’n grote voorstander van wegwerpproducten, maar voor het toilet maak ik graag een uitzondering.

Hygiënische doekjes zijn mijn grootste vrienden als het om het toilet gaat. Het toilet schoonmaken is dan snel gepiept. Gelukkig heb je ook milieuvriendelijke hygiënische doekjes, bijvoorbeeld de biologisch afbreekbare doekjes van Driehoek of de doekjes van Marcel’s Green Soap. Voor meer informatie klik onderstaande button.

Marcel's Green Soap
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:54 am

Wc schoonmaken bruine aanslag

Zitten er donkere kringen in de toiletpot? Dan komt dat door ophopingen van mineralen uit jouw waterleiding. De beste manier om deze kringen te verwijderen is met een puimsteen met handvat. Veeg een paar keer met de puimsteen over de donkere kringen en de aanslag is snel verdwenen. Doe vervolgens de deksel naar beneden en spoel door.

Wc schoonmaken kalk

Zit de pot vol met kalk dan zijn er gelukkig genoeg trucjes om de kalk te verwijderen. Bijvoorbeeld met baking soda en azijn. Je strooit wat baking soda in de pot, giet er azijn overheen en doet de klep dicht. Laat de boel een kwartiertje intrekken en schrob erna met de toiletborstel de binnenkant van de pot. Nu hoef je alleen nog maar door te trekken en dat is dat.

Hoe je de wc-pot ontkalkt met cola kun je lezen in 12 spotgoedkope schoonmaak trucjes die fantastisch werken.

Hoe je kalk uit de pot verwijdert met wd-40 kun je lezen in Waarom WD-40 een geweldig middel is voor het huishouden.

En je kunt ook nog de wc ontkalken met Steradent, zie: 20 dingen die je kunt schoonmaken met een kunstgebit tablet.

Gele randjes op de toiletbril verwijderen

Zitten er van die vieze, gele randjes op de toiletbril, koop dan niet meteen een nieuwe. Nergens voor nodig. Doe een klein klontje bleek of schoonmaakazijn op een wattenstaafje en smeer de bleek of azijn uit over de vieze randjes. Verdwijnen de gele vlekken nog niet helemaal, dan herhaal je dit nog een keer. Je zult zien dan je toiletbril er weer fris uit zal zien! En vraag voortaan aan je man, vriend, zoon of hij niet naar het plafond wil kijken tijdens…

Top 5 beste wc borstels

5. Wc borstel met ophangsysteem

Deze wc borstel heeft een siliconen uiteinde en is makkelijk schoon te spoelen onder de kraan. Omdat de borstel flexibel is kun je overal makkelijk bij. Deze wc borstel heeft een houder met eronder een uitlekbakje, vanuit daar zal het water verdampen, maar je kunt het bakje ook zelf legen.

Deze borstel kan aan de muur bevestigd worden, maar je kunt hem ook gewoon neerzetten als je dat mooier vindt. De vele reviews op bol.com zijn over het algemeen enthousiast:

“Veel beter dan de gewone wc borstel. Makkelijk om schoon te maken.”
“Deze wc borstel is fantastisch. Heel klein, ideaal ophangsysteem en maakt het toilet ook echt overal schoon zonder nog eens extra met een spons alles na te schrobben. Komt op plekken waar de “normale” wc-borstel niet komt.”
“Echt super deze wc borstels, niks meer op de vloer en ziet er veel hygiënischer uit en je kunt het uitwassen. Top!”

Vrijstaand en hangend
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:16 am

4. Strex Toiletborstel Siliconen met houder

Deze toiletborstel heeft siliconen borstelharen en omdat hij flexibel is kun je goed bij de hoekjes en tussen de randjes. De houder heeft een absorberend opvangsysteem waardoor je geen vochtophoping krijgt in de borstel zelf.

Deze wc borstel is duurzaam en zal langer meegaan dan een standaard wc borstel uit de goedkopere winkels. Op bol.com zijn de kopers erg positief:

“Heel goede toiletborstel. Makelijk om wc bril proper te maken. Aanrader.”
“Maakt uitstekend schoon.”
“Maakt alles prima schoon, ook onder de randen van het toilet. Een aanrader.”

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:16 am

3. Wc borstel L’Sanc TB362 Plus

Deze toiletborstel met thermoplastisch rubber heeft een waterafstotende werking waardoor er geen druppels op de vloer valt. Door het opvangbakje heb je geen last van bacteriegroei en dankzij de bevestiging sticker kun je er ook voor kiezen om de wc borstel aan de muur te hangen.

Na gebruik kun je deze borstel ook even afspoelen onder de hete kraan en daarna weer in de houder plaatsen. De reviews op bol.com zijn erg lovend:

“Echt een super mooie borstel. Dat ze van zo iets simpels toch nog iets stijlvols kunnen maken, complimenten!”
“Deze wc borstel is echt een aanrader. Hij blijft heel goed schoon na gebruik en het design is mooi.”
“Werkt super! Blijft een stuk beter schoon dan andere toiletborstels, en spat niet als je hem pakt.”

Met thermoplastisch rubber
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:16 am

2. Siliconen Toiletborstel

Deze siliconen toiletborstel met flexibele borstelkop haalt grondig het vuil uit de toiletpot. Bovendien heeft de borstel een houder met lekbak, zodat de borstel niet blijft badderen in zijn eigen vieze vocht. Het uitgelekte water kun je na het uitlekken makkelijk weggooien.

De siliconen borstelharen zijn van duurzaam thermoplastisch rubber en nemen geen bacteriën mee de houder in. Alle viezigheden worden direct met het water in de pot weggespoeld. Hier enkele enthousiaste reviews over deze borstel:

“Werkt top en raad het zeker aan aan mijn vriendinnen!”
“Fijn dat -ie een lekbak heeft, dit is makkelijk schoonmaken en laat mijn borstel niet in de bacteriën staan.”
“Ik heb maar één woord om deze wc-borstel te beoordelen: geweldig! Erg blij mee, bedankt!”

Met slimme lekbak
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:16 am

1. RevoBrush WC Borstel

Deze revolutionaire toiletborstel gebruik je samen met vervangbare pads die vrij zijn van schadelijke stoffen. Zodra de pad in contact komt met het water wordt het schoonmaakmiddel geactiveerd. Het schoonmaakmiddel ontkalkt, ontgeurt en desinfecteert. 

Met deze toiletborstel met beweegbare kop bereik je moeilijke plekken. De pads kun je na gebruik met het klikbare systeem verwijderen, zonder dat je de pads hoeft aan te raken. Je kunt een pad meerdere keren gebruiken. De reviews op bol.com over deze toiletborstel liegen er niet om:

“Echt een top wc borstel, niet alleen in de pot schoonmaken, ook de randen en eronder sopt echt goed”
“Ik kan mijn wc volledig proper maken in enkele seconden. En ik ben zeker fan van de frisse geur die de spons achter laat!“
“Het werkt heel goed om hardnekkig vuil te verwijderen.”

Met vervangbare pads
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:15 am

Dat was het weer! Succes met de wc schoonmaken. Alles voor een schoon toilet!

gratis schoonmaakschema

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

douchegordijn schoonmaken
Makkie!
milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen badkamer
Goed bezig!