Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Perzisch tapijt reinigen als een expert in 7 simpele stappen

perzisch tapijt reinigen met azijn
perzisch tapijt reinigen met azijn
Heb je een fortuin uitgegeven aan een mooi Perzisch tapijt, begint hij te stinken en groezelig te worden. En dat terwijl het de bedoeling is dat het vloerkleed je woonkamer siert. Tijd om het tapijt weer in nieuwe staat om te toveren met deze 7 stappen. Je zult zien dat je woonkamer er enorm van opfleurt. En niet alleen de woonkamer, ook jij, aan de slag dus!

Hoe vaak moet je jouw Perzisch tapijt reinigen?

Voordat je aan de slag gaat is het handig om te weten dat je een Perzisch tapijt niet te weinig maar ook zeker niet te vaak schoonmaakt. Doe je het te weinig dan hoopt vuil zich op en is het lastiger om het kleed schoon te krijgen. Doe je het te vaak dan kunnen de vezels slijten.

Regelmatig je tapijt stofzuigen voorkomt veel ellende. Hoe vaak je dat moet doen is afhankelijk van jouw gezinssamenstelling. Woon je met z’n tweeën dan is eens in de week voldoende. Woon je met een heel gezin, een kat en een hond dan zal je dit dagelijks moeten doen.

Keer eens in de maand het Perzisch tapijt om zodat je ook de andere kant kunt stofzuigen. Gebruik geen turboborstel, deze is superhandig voor laagpolige kleden maar niet om een Perzisch tapijt te reinigen.

Gemiddeld heeft een Perzisch tapijt eens in het jaar een diepere reiniging nodig. Hieronder kun je lezen hoe je dat aanpakt.

Perzisch tapijt reinigen met azijn

Een Perzisch tapijt reinigen met azijn heeft als voordeel dat muffe luchtjes in de kiem worden gesmoord en dat je er perfect vlekken mee kunt verwijderen. Wil je zelf aan de slag dan is dit de beste manier.

Perzisch tapijt reinigen

1. Stofzuig

Stofzuig eerst het tapijt grondig zodat al het stof, haren en kruimels verwijderd worden.

2. Sopje van azijn maken

Giet in een emmer 1 deel azijn en 10 delen water.

3. Sopje roeren

Roer alles goed door elkaar.

4. Spons in sopje

Dompel een spons in het azijnwater. 

5. Spons uitwringen

Wring de spons goed uit.

6. Tapijt schoon wrijven

Wrijf met de spons het tapijt schoon. 

7. Kamer luchten

Zet ten slotte de ramen open om het tapijt te laten drogen.

Ben je klaar hiermee dan zie je meteen resultaat; je Perzisch tapijt knap er enorm van op!

Perzisch tapijt reinigen met azijn

Twee don’ts

Perzisch tapijt reinigen in de sneeuw?

Er is een groot verschil tussen echte Perzische tapijten en replica’s. De replica’s kun je gerust ondersteboven in de sneeuw leggen en het vuil er vervolgens met een mattenklopper uit slaan. Het moet dan wel -20°C zijn anders wordt het tapijt te nat. Met andere woorden: we wonen aan de verkeerde kant van de oceaan om deze techniek toe te passen.

Een echt Perzisch tapijt reinigen in de sneeuw is uit den boze! Perzische tapijten zijn van natuurlijke materialen gemaakt zoals wol, zijde en katoen. Leg ze nooit in de sneeuw, de kleuren kunnen in elkaar gaan overlopen en het tapijt wordt bovendien veel te nat!

Perzisch tapijt reinigen met stoomreiniger?

Een goede stoomreiniger is superhandig om werkbladen, kranen, fornuizen, de BBQ, ramen, spiegels, toiletten, gordijnen en vloerkleden mee schoon te krijgen. Maak alleen jouw Perzisch tapijt er niet mee schoon!

Zowel de hoge temperatuur van een stoomreiniger als de hoeveelheid stoom kan jouw Perzisch tapijt beschadigen, hartstikke zonde natuurlijk!

Vlek uit Perzisch tapijt halen

Heb je per ongeluk geknoeid of gemorst op je Perzisch tapijt dan moet je de vlek zo snel mogelijk verwijderen. Hiermee voorkom je dat de vlek in het textiel trekt.

Leg direct wat keukenpapier op de vlek zodat vocht wordt geabsorbeerd. Met koud water kun je de vlek voorzichtig weg deppen. Je kunt ook een sopje maken met een klein beetje groene zeep en daarmee de vlek deppen. Strooi na afloop wat baking soda op het vocht en zuig de poeder na een uur weer op.

Bij een ernstige vlek, zoals flink wat rode wijn, kun je beter een professionele tapijtreiniger inschakelen die de vlek voor je verwijdert. 

Heb je kaarsvet op je Perzisch tapijt geknoeid? Lees dan in Kaarsvet verwijderen van 24 soorten materialen, de beste tips! hoe je dat het beste verwijdert.

3 tips om een Perzisch tapijt lang mooi te houden

Een Perzisch tapijt reinigen zorgt ervoor dat je vloerkleed fris en mooi blijft. Maar er zijn nog een paar punten die de levensduur van je vloerkleed verlengen. Welke zijn dat?

  • Om onnodige slijtage te voorkomen is het wijsheid om een antislip-onderkleed onder jouw Perzisch tapijt te leggen. Hiermee voorkom je niet alleen slijtage maar ook zorgt het onderkleed ervoor dat het Perzisch tapijt op zijn plek blijft liggen.
  • Om te voorkomen dat de kleuren van je tapijt vervagen moet je ervoor zorgen dat het niet in direct zonlicht ligt.
  • Om vuilophopingen in je Perzisch tapijt te voorkomen kun je beter niet met je schoenen over het kleed lopen. Wil je toch graag thuis je schoenen aan houden, check dan altijd of je schoenzolen schoon zijn.

Nu je weet hoe je je Perzisch tapijt schoonmaakt en schoonhoudt, kun je aan de slag. Succes ermee!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

stoffen bank schoonmaken
Zo gepiept!
vitrage wassen met soda
Oogverblindend