Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

9 dingen die je perfect kunt schoonmaken met waterstofperoxide

schoonmaken met waterstofperoxide
schoonmaken met waterstofperoxide
Bijna iedereen heeft wel een flesje waterstofperoxide in huis. Bij de meeste mensen staat het in het medicijnkastje om bijvoorbeeld wondjes te verzorgen. Maar het flesje heeft ook huishoudelijke eigenschappen. Je kunt er kitranden mee schoonmaken, vlekken verwijderen en nog meer!

1. Voegen schoonmaken met waterstofperoxide

Omdat waterstofperoxide dingen witter maakt, kun je er perfect je voegen mee schoonmaken. Je mengt 1 deel waterstofperoxide met 2 delen baking soda en doet er 2 theelepels Dreft bij. Je mengt de ingrediënten goed door elkaar en smeert het over de voegen.

Laat het goedje 20 minuten intrekken, borstel het eventueel na met een oude tandenborstel en daarna spoel je het af.

Let op!

Maak je zelf een schoonmaakmiddel met waterstofperoxide, gebruik dan niet meer dan je nodig hebt. Zit er waterstofperoxide in je diy schoonmaakrecept, dan zal het goedje niet lang meegaan. Waterstofperoxide kan namelijk niet tegen licht (vandaar dat waterstofperoxide altijd in bruine flesjes zit).

2. Wc schoonmaken met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een geweldige vlekkenverwijderaar voor je toilet. Vul een kopje met waterstofperoxide, giet het in je toilet en schrob de pot met de toiletborstel. Voordat je doorspoelt laat je de boel nog even 5 minuten intrekken.

Meng waterstofperoxide nooit met azijn of bleek! Als je bijvoorbeeld waterstofperoxide met azijn mengt dan krijg je perazijnzuur en dat kan enorm irriteren aan je ogen en je huid. Bovendien kan dit goedje ook nog eens schade toebrengen aan je longen.

wc schoonmaken

3. Stank van een snijplank verwijderen

Komt er een vieze lucht van je houten of kunststof snijplank? Dan zitten er waarschijnlijk bacteriën op. Die kunnen heel simpel worden aangepakt met waterstofperoxide.

Je giet pure waterstofperoxide over de snijplank en laat het vocht 15 minuten intrekken. Daarna spoel je de plank schoon met water en zeep en laat je het drogen aan de lucht. Weg stank!

Lees ook: Je houten snijplank schoonmaken kost je echt max 1 minuut

4. Vlekken van witte kleding verwijderen

Ook vlekken kun je verwijderen met waterstofperoxide. Je mengt 2 delen waterstofperoxide met 1 deel Dreft. Je dept eerst de restantjes van de vlek weg en dan breng je het goedje aan op de vlek. Borstel de vlek voorzichtig met een tandenborstel en spoel de vlek na met water.

Gebruik je waterstofperoxide als vlekkenverwijderaar of bleekmiddel, test het spul dan altijd eerst op een onopvallend plekje. Zo weet je zeker dat je leuke shirt niet verkleurd.

5. LEGO® schoonmaken met waterstofperoxide

Lego® zit vaak onder de bacteriën. Om de lego®steentjes goed te ontsmetten kun je perfect waterstofperoxide gebruiken. Bacteriën en ziektekiemen worden dan in de kiem gesmoord.

Je vult een teiltje met 1 liter water en een kop waterstofperoxide. Vervolgens doe je de lego®steentjes in het teiltje en laatje ze lekker een uurtje weken. Na afloop spoel je de lego® af met water en laat je ze drogen aan de lucht.

vieze lego schoonmaken--

6. Schimmel uit kitranden verwijderen

Het grote voordeel van waterstofperoxide is dat heteen schimmelwerend middel is dat bacteriën doodt. Doe wat waterstofperoxide in een spuitflesje en spray het rechtstreeks op de kitranden. Laat het een paar uur zitten en veeg het ten slotte droog met een doek.

De verkleuring krijg je er niet mee weg, maar de schimmels worden wel gedood. Dit voorkomt dat de schimmel zich nog verder uitbreidt.

verwijderen van schimmel-

7. Wasgoed weer wit krijgen met waterstofperoxide

Ook je witte wasgoed kun je schoonmaken met waterstofperoxide. Is de hele stof geel of grauw? Voeg dan een halve kop waterstofperoxide toe aan je wasmiddel. Was het textiel volgens kledingvoorschrift.

Zit er een vergeelde of grauwe vlek in je textiel? Plons dan een scheut waterstofperoxide over de vlek. Laat het 5 minuten intrekken en was het textiel in de wasmachine.

Lees ook: 10 huismiddeltjes waarmee je je wasgoed spierwit krijgt.

wit wasgoed schoonmaken met waterstofperoxide

8. Matras schoonmaken met waterstofperoxide

Om vlekken uit je matras te verwijderen meng je 30 millimeter waterstofperoxide met een eetlepel Dreft. Roer dit goedje door elkaar tot het gaat schuimen. Dompel er een oude tandenborstel in en schrob zachtjes in de vlek. Poets met een vochtige doek de restjes weg.

Om het vocht vervolgens uit je matras te krijgen, strooi je er wat baking soda overheen. Laat de baking soda net zo lang liggen tot de vlek niet meer vochtig is. Ten slotte zuig je de baking soda op met je stofzuiger.

matras schoonmaken met baking soda

9. Vergeelde kussens weer wit krijgen

Zijn je hoofdkussens vergeeld? Geen paniek! Je kunt het gewoon schoonmaken met waterstofperoxide. Meng een kop waterstofperoxide met een halve kop citroensap. Giet het mengsel in het wasmiddelbakje of in bad. Gebruik het weekprogramma van je wasmachine of laat de kussens een paar uur weken in bad.

Tenslotte was je je kussens in de wasmachine en je kussens zijn weer lekker wit. Meer tips kun je lezen in: De beste truc om je vergeelde kussens weer wit te krijgen.

Is waterstofperoxide milieuvriendelijk?

Het antwoord hierop is: ja, dat is het! De verbinding van waterstofperoxide is water met een zuurstofmolecuul (H2O2). Waterstofperoxide is biologisch afbreekbaar en dat proces gaat razendsnel. Je kunt het product dus veilig gebruiken zonder het milieu te schaden.

Ten slotte

Zo zie je maar weer hoe handig zo’n flesje waterstofperoxide is. Voor een appel en een ei te koop bij de drogist of bij Albert Heijn. Succes met schoonmaken!

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:58 pm

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

huishoudelijke cadeautjes
Te gek!
schoonmaken met afwasmiddel
Lekker bezig!