Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Spijkerbroek wassen: 8 gouden tips van de expert

spijkerbroek wassen
spijkerbroek wassen
Een goede spijkerbroek is duurzaam en je kunt het kledingstuk met bijna alles combineren. Maar hoe zorg je ervoor dat je jeans in perfecte staat blijft? Hier alles wat je wilt weten over het wassen van je spijkerbroek.

Spijkerbroek wassen binnenstebuiten

De belangrijkste regel is dat spijkerbroeken altijd binnenstebuiten gewassen moeten worden. Zo zal je spijkerbroek (aan de goede kant) minder slijten en vervagen. Denk er ook aan om ritsen, drukknopen en knopen dicht te doen.

Heb je gescheurde jeans of gerafelde zomen? Bind die dan bij elkaar met speciale knijpers, bijvoorbeeld deze. Deze knijpers zijn eigenlijk bedoeld om je dekbedovertrek bij elkaar te houden, maar je kunt ze dus ook perfect voor die gaten en zomen in je broek gebruiken. Zo zit je straks niet met een nóg grotere scheur in je jeans, of nog meer rafels.

Nieuwe spijkerbroek wassen voor dragen

Heb je net een nieuwe spijkerbroek gekocht? Dan wil je hem natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan. Toch is het beter om nog even te wachten. Laat je spijkerbroek eerst een nachtje weken in een emmer met koud water en een halve liter natuurazijn. De kleur zal zich beter aan de spijkerstof hechten waardoor je jeans langer mooi blijft.

Daarna was je hem binnenstebuiten, zonder ander wasgoed, in de machine. Spijkerbroeken worden met indigo kleurstoffen geverfd. Zeker bij de eerste wasbeurt kan de spijkerbroek nog een beetje bloeden en dus vlekken maken op andere stoffen.

Spijkerbroek wassen met natuurazijn

Zoals al eerder gezegd zorgt azijn ervoor dat kleurstof beter wordt vastgehouden. Ook voorkom je met azijn dat jeans gaan bloeden. Voeg daarom altijd azijn toe aan het bakje met het bloemetje; het bakje waar je normaal gesproken wasverzachter in zou doen.

Wees niet gevreesd: je spijkerbroek zal na de wasbeurt absoluut niet naar azijn ruiken. Sterker nog: hangt er een vies luchtje aan je jeans dan zorgt azijn ervoor dat die geur wordt geëlimineerd.

azijn bij het wasgoed

Spijkerbroek wassen hoeveel graden

Was spijkerbroeken nooit te heet, tenzij je een paar kilo bent afgevallen. Spijkerbroeken krimpen namelijk bij te hete temperatuur. Veel moderne wasmachines hebben een jeans-programma. Heb je dat niet? Kies dan een van deze programma’s:

  • Handwas
  • Delicaat
  • Wolwas
  • Fijne was

Was de spijkerbroek niet warmer dan 40°C. 20°C of 30°C is natuurlijk ook goed. Een extra spoelbeurt zorgt ervoor dat alle zeepresten uit de jeans worden verwijderd. Dat is vooral belangrijk als je waspoeder gebruikt.

spijkerbroek drogen

Spijkerbroek drogen

Je spijkerbroek mag nooit op een heet programma in de droger worden gedroogd. Je jeans kan hierdoor krimpen, vergelen of vervagen. Wees extra voorzichtig met stretch-jeans. De dunne, bijna onzichtbare elastiekjes die voor stretch zorgen kunnen bij een te hoge hitte beschadigen.

Wil je toch de droger gebruiken kies dan een koud programma en gebruik drogerballen om de spijkerbroek te laten tuimelen. Stop halverwege het programma, schud je spijkerbroek flink uit en hang hem daarna aan de waslijn om verder te drogen. Helemaal drogen aan de lucht is nog steeds het beste, maar dat vraagt soms wat van je geduld, helemaal in de winter…

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:33 am

Spijkerbroek wassen met andere kleding

Heb je een witte spijkerbroek dan kun je die mee wassen met wit wasgoed. Heb je een donkerblauwe spijkerbroek dan kun je die prima wassen met ander donker wasgoed. Sorteer dus op kleur. Maar let op: tere weefsels kun je beter scheiden van je spijkerbroeken, anders schuiven de stofjes tijdens het wassen langs elkaar en krijg je slijtageplekken op je mooie bloesje.

Een andere mogelijkheid is om gevoeligere stofjes in een waszakje te doen. Zo bescherm je het textiel en kan het toch samen met je jeans in de was.

Spijkerbroek wassen met wasverzachter?

Ik ben geen voorstander van wasverzachter. Wasverzachter zit vol chemicaliën, kan vlekken op je kleding veroorzaken en het is slecht voor je wasmachine. Veel beter kun je, zoals eerder vermeld, in plaats van wasverzachter azijn gebruiken. Omdat azijn de kalk uit het water haalt, wordt je was lekker zacht, dus ook jouw spijkerbroeken.

wasverzachter-nadelen

Spijkerbroek wassen hoe vaak

Hoe minder vaak je je spijkerbroek wast, hoe beter. Gaat-ie echter stinken of zitten er vlekken op dan wordt het wel tijd voor een rondje in de machine. Is dat allemaal niet het geval dan kun je je jeans gerust om de 4 à 5 keer dragen wassen.

Je kunt je spijkerbroek ook prima even opfrissen door hem buiten te laten wapperen in de wind. De buitenlucht zorgt ervoor dat hij weer heerlijk gaat ruiken. Om het wassen nog even uit te stellen kun je ook een textielverfrisser gebruiken.

Ten slotte

Met een beetje zorg blijft je spijkerbroek heel lang mooi en heb je er jaren plezier van. Als je maar weet hoe je hem het beste kunt onderhouden. Succes!

zwarte kleding wassen

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

zwarte kleding wassen
Handig!
strijkplankhoes kopen
Review