Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

hoofdluis behandelen en voorkomen
hoofdluis behandelen en voorkomen
Bijna iedereen met schoolgaande kinderen krijgt ermee te maken. Hoe zit dat dan precies met die vervelende beestjes? Hoe voorkom je ze en hoe behandel je het haar als zich eenmaal een hele familie luis heeft gehuisvest? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

Dit moeten alle ouders weten over hoofdluis

Hoofdluis komt veel voor, Niet alleen op basisscholen maar ook op middelbare scholen. Veel mensen schamen zich ervoor. Dat merkte ik toen ik jaren geleden onderstaande post op Facebook plaatste:

hoofdluis facebookbericht

De vele reacties logen er niet om en waren in de trant van: wat heerlijk dat je hier zo schaamteloos mee naar buiten treedt. Met andere woorden: mensen schamen zich er blijkbaar voor. Maar dat is nergens voor nodig: iedereen kan er mee te maken krijgen.

Dit was overigens niet de laatste keer dat wij geplaagd werden met een luizen-explosie. Ik heb dus alles geprobeerd om ervan af te komen. Ik heb zelfs mayonaise in mijn haar gesmeerd, omdat ik op internet had gelezen dat de hoofdluis dan weg zou gaan. Werkte niet!

Hoe kun je hoofdluis herkennen?

Hoofdluizen hechten zich vast aan de hoofdhuid en voeden zich met jouw bloed. Hebben ze net bloed gedronken dan zijn de luisjes donkerder van kleur. Omdat een hoofdluis klein en beweeglijk is, is hij lastig te herkennen. Zou hij doodstil zitten dan kun je hem wel met het blote oog zien.

Omdat de luizen dicht bij de hoofdhuid witte eitjes leggen kun je daaraan wel zien dat je luizen hebt. Om zeker te weten dat dit geen roos is kun je checken of je de witte puntjes makkelijk uit je haar krijgt. Moet je ze echt met je nagel van een haarstreng pulken, dan zijn het neten.

hoofdluis herkennen

Luizen kunnen niet springen of vliegen. Je krijgt daarom alleen hoofdluis door direct contact. Ben je lekker aan het stoeien met je zoontje, en blijkt hij achteraf hoofdluis te hebben dan zou ik maar even een grondige luizencheck doen bij jezelf. Hoofdluizen kunnen gedurende een korte tijd overleven op kleding, haarborstels en ga zo door. Ook een trui, jas of petje kunnen de boosdoeners zijn van een verspreiding.

Hoe merk je dat je luizen heb?

Heb je hoofdluis, dan word je er gelukkig niet echt ziek van. De meestvoorkomende klacht is jeuk. Zie je je kind de hele tijd in zijn haar krabben, dan zou ik maar even controleren of hij luizen heeft. Ook natuurlijk als je zelf ineens erg veel jeuk hebt.

Sommige mensen hebben allergische reacties van hoofdluis. Dat kan zelfs resulteren in ontstekingsverschijnselen in de nek of op de hoofdhuid. Ga je vervolgens enorm krabben dan kan er zelfs een bacteriële infectie ontstaan. In dat geval moet je direct jouw huisarts bellen voor een antibioticakuur.

Hoofdluis neten verwijderen

De neten van hoofdluizen moeten verwijderd worden, anders komen daar weer nieuwe luizen uit. Een eitje komt pas uit na 10 dagen en ze hebben de warmte van je hoofdhuid nodig om überhaupt uit te kunnen komen.

Ik ben zelf een tijdje luizenmoeder geweest en het viel me bij sommige kinderen op dat ze nog oude eitjes in hun haar hadden, ver van de haardkruin af. Daar stoorde ik me wel aan, want ik dacht: het kind is dus niet goed behandeld.

De neten kun je heel goed verwijderen met een luizenkam. Dat is niet een kwestie van even kammen. Je moet echt grondig kammen en net zo lang tot er geen eitje meer te vinden is. Het is zeker aan te raden om dit een aantal dagen tot twee weken te herhalen.

Neten van hoofdluis uitkammen, hoe doe je dat?

Met een luizenkam op droog haar kammen kan behoorlijk pijnlijk zijn. Hoe dan ook is het wijs om het haar eerst goed te ontklitten voordat je begint met kammen.

Hoe?

 1. Smeer wat conditioner in het haar.
 2. Maak de luizenkam nat.
 3. Kam het haar vanaf de hoofdhuid. Pluk voor pluk.
 4. Veeg de kam tussendoor steeds af aan een stuk keukenpapier of/en dompel het onder in een kannetje met water.
 5. Heb je alle plukken haar gehad, was het haar dan grondig en gooi alle stukjes keukenrolpapier weg.
 6. Desinfecteer de kam met pure alcohol.

Hoofdluis behandelen

Mijn ervaring is dat je met goed kammen de hoofdluis kunt uitroeien. Doe je dit net zo lang tot er geen eitje of luis meer te bekennen is, dan ben je er van af. Wil je toch liever met een lotion aan de slag kies dan een middel met dimeticon.

Daar zit geen insecticiden in. Bovendien kan er geen resistentie tegen dimeticon ontstaan. TLuis Lotion bevat dimeticon en doodt hoofdluis en eitjes in één behandeling van 15 minuten.

Hoofdluis voorkomen

Vanaf het moment dat mijn zoon zijn haar vol haarlak spoot of gel smeerde was er nooit meer een luis te bekennen. Zo had mijn dochter een keer luizen, en hij niet. Met andere woorden: gel of haarlak werkt preventief tegen hoofdluis.

Ook helpt het om het lange haar van je dochter (en van jezelf) niet los te dragen, maar in een strakke knot, of ingevlochten.

Hoofdluizen schijnen ook niet erg gecharmeerd te zijn van tea tree oil. Heerst er ergens hoofdluis dan kun je wat druppeltjes achter je oor smeren. Dit was niet mijn favoriete manier om hoofdluis te voorkomen, gezien ik zelf ook niet erg gecharmeerd ben van het tea-tree-oil-luchtje.

Hoofdluis fabels

Er wordt van alles beweerd over het hebben van hoofdluizen. Heel veel van die beweringen zijn echter fabels. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

 • Als iemand niet schoon is, krijgt hij sneller hoofdluis.
  Grote onzin! Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met jouw hygiëne. 
 • Hoofdluizen zijn dol op schoon haar.
  Klopt niks van. Voor een luis maakt het niet uit of het hoofd schoon is of vies. Als hij maar bloed kan drinken.
 • Luizen verkleuren in de kleur van je haar.
  Nee! Een luis is geen kameleon. Ze worden wel donkerder als ze net hebben gedronken. Op blond haar zijn ze dan makkelijker te zien. Hebben ze niet net gedronken dan zijn ze op donker haar beter te zien.
 • Luizen kunnen zwemmen dus kijk uit in het zwembad.
  Niks van waar. Ze kunnen wel enige tijd overleven in het water. Maar duik jij in het water dan zullen ze zich eerder extra stevig aan je haarstreng vasthouden.

Ten slotte: je kunt maar beter meteen een goede luizenkam kopen zodat je de eitjes en de luizen makkelijk verwijdert. Van alle luizenkammen die ik heb geprobeerd kwam die van Assy het beste uit de test.

Deze luizenkam heeft spiraalgroeven waardoor de kam stroef door het haar gaat en de neten en luizen makkelijk loskomen van je haar. Met deze kam heb je al die dure middeltjes tegen luizen in feite niet nodig! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tegen neten en luizen
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:12 am

Hopelijk ben jij of je kind weer snel luisvrij en kun je weer rustig en zorgeloos ademen. Succes met luizen verwijderen!

Heb je last van nog ander soort gespuis zoals bijvoorbeeld muizen, zilvervisjes, bedwantsen en ga zo maar door, zie dan mijn artikelen over ongedierte.

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

bedwantsen bestrijden
Brrrrr! Bedwantsen!
ongedierte verjagen met etherische olie
Verboden toegang