Ongedierte

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Bijna iedereen met schoolgaande kinderen krijgt ermee te maken: hoofdluis! Jakkes! Bah! En je stopt je kinderen nog wel iedere dag in bad of onder de douche. Hoe zit dat dan precies met die vervelende beestjes? Hoe voorkom je ze en hoe behandel je het haar als zich eenmaal een hele familie luis heeft gehuisvest? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Dit moeten alle ouders weten over hoofdluis

Hoofdluis komt veel voor, Niet alleen op basisscholen maar ook op middelbare scholen. Veel mensen schamen zich ervoor. Dat merkte ik toen ik jaren geleden onderstaande post op Facebook plaatste:

De vele reacties logen er niet om en waren in de trant van: wat heerlijk dat je hier zo schaamteloos mee naar buiten treedt. Met andere woorden: mensen schamen zich er blijkbaar voor. Maar dat is nergens voor nodig: iedereen kan er mee te maken krijgen.

Dit was overigens niet de laatste keer dat wij geplaagd werden met een luizen-explosie. Ik heb dus alles geprobeerd om ervan af te komen. Ik heb zelfs mayonaise in mijn haar gesmeerd, omdat ik op internet had gelezen dat de hoofdluis dan weg zou gaan. Werkte niet!


Hoe kun je hoofdluis herkennen?

Hoofdluizen hechten zich vast aan de hoofdhuid en voeden zich met jouw bloed. Hebben ze net bloed gedronken dan zijn de luisjes donkerder van kleur. Omdat een hoofdluis klein en beweeglijk is, is hij lastig te herkennen. Zou hij doodstil zitten dan kun je hem wel met het blote oog zien.

Omdat de luizen dicht bij de hoofdhuid witte eitjes leggen kun je daaraan wel zien dat je luizen hebt. Om zeker te weten dat dit geen roos is kun je checken of je de witte puntjes makkelijk uit je haar krijgt. Moet je ze echt met je nagel van een haarstreng pulken, dan zijn het neten.

hoofdluis herkennen

Luizen kunnen niet springen of vliegen. Je krijgt daarom alleen hoofdluis door direct contact. Ben je lekker aan het stoeien met je zoontje, en blijkt hij achteraf hoofdluis te hebben dan zou ik maar even een grondige luizencheck doen bij jezelf. Hoofdluizen kunnen gedurende een korte tijd overleven op kleding, haarborstels en ga zo door. Ook een trui, jas of petje kunnen de boosdoeners zijn van een verspreiding.


Hoe merk je dat je luizen heb?

Heb je hoofdluis, dan word je er gelukkig niet echt ziek van. De meestvoorkomende klacht is jeuk. Zie je je kind de hele tijd in zijn haar krabben, dan zou ik maar even controleren of hij luizen heeft. Ook natuurlijk als je zelf ineens erg veel jeuk hebt.

Sommige mensen hebben allergische reacties van hoofdluis. Dat kan zelfs resulteren in ontstekingsverschijnselen in de nek of op de hoofdhuid. Ga je vervolgens enorm krabben dan kan er zelfs een bacteriële infectie ontstaan. In dat geval moet je direct jouw huisarts bellen voor een antibioticakuur.


Hoofdluis neten verwijderen

De neten van hoofdluizen moeten verwijderd worden, anders komen daar weer nieuwe luizen uit. Een eitje komt pas uit na 10 dagen en ze hebben de warmte van je hoofdhuid nodig om überhaupt uit te kunnen komen.

Ik ben zelf een tijdje luizenmoeder geweest en het viel me bij sommige kinderen op dat ze nog oude eitjes in hun haar hadden, ver van de haardkruin af. Daar stoorde ik me wel aan, want ik dacht: het kind is dus niet goed behandeld.

De neten kun je heel goed verwijderen met een luizenkam. Dat is niet een kwestie van even kammen. Je moet echt grondig kammen en net zo lang tot er geen eitje meer te vinden is. Het is zeker aan te raden om dit een aantal dagen tot twee weken te herhalen.


Neten van hoofdluis uitkammen, hoe doe je dat?

Met een luizenkam op droog haar kammen kan behoorlijk pijnlijk zijn. Hoe dan ook is het wijs om het haar eerst goed te ontklitten voordat je begint met kammen.

Hoe?

 • Smeer wat conditioner in het haar.
 • Maak de luizenkam nat.
 • Kam het haar vanaf de hoofdhuid. Pluk voor pluk.
 • Veeg de kam tussendoor steeds af aan een stuk keukenpapier of/en dompel het onder in een kannetje met water.
 • Heb je alle plukken haar gehad, was het haar dan grondig en gooi alle stukjes keukenrolpapier weg.
 • Desinfecteer de kam met pure alcohol.


Hoofdluis behandelen

Mijn ervaring is dat je met goed kammen de hoofdluis kunt uitroeien. Doe je dit net zo lang tot er geen eitje of luis meer te bekennen is, dan ben je er van af. Wil je toch liever met een lotion aan de slag kies dan een middel met dimeticon. Daar zit geen insecticiden in. Bovendien kan er geen resistentie tegen dimeticon ontstaan.

Dimeticon zorgt ervoor dat er een laagje over de luis ontstaat waardoor de hoofdluis verstikt. XTLuis Lotion bevat dimeticon en doodt hoofdluis en eitjes in één behandeling van 15 minuten.


Hoofdluis voorkomen

Vanaf het moment dat mijn zoon zijn haar vol haarlak spoot of gel smeerde was er nooit meer een luis te bekennen. Zo had mijn dochter een keer luizen, en hij niet. Met andere woorden: gel of haarlak werkt preventief tegen hoofdluis.

Ook helpt het om het lange haar van je dochter (en van jezelf) niet los te dragen, maar in een strakke knot, of ingevlochten.

Hoofdluizen schijnen ook niet erg gecharmeerd te zijn van tea tree oil. Heerst er ergens hoofdluis dan kun je wat druppeltjes achter je oor smeren. Dit was niet mijn favoriete manier om hoofdluis te voorkomen, gezien ik zelf ook niet erg gecharmeerd ben van het tea-tree-oil-luchtje.

Hoofdluis fabels

Er wordt van alles beweerd over het hebben van hoofdluizen. Heel veel van die beweringen zijn echter fabels. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

 • Als iemand niet schoon is, krijgt hij sneller hoofdluis.
  Grote onzin! Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met jouw hygiëne. 
 • Hoofdluizen zijn dol op schoon haar.
  Klopt niks van. Voor een luis maakt het niet uit of het hoofd schoon is of vies. Als hij maar bloed kan drinken.
 • Luizen verkleuren in de kleur van je haar.
  Nee! Een luis is geen kameleon. Ze worden wel donkerder als ze net hebben gedronken. Op blond haar zijn ze dan makkelijker te zien. Hebben ze niet net gedronken dan zijn ze op donker haar beter te zien.
 • Luizen kunnen zwemmen dus kijk uit in het zwembad.
  Niks van waar. Ze kunnen wel enige tijd overleven in het water. Maar duik jij in het water dan zullen ze zich eerder extra stevig aan je haarstreng vasthouden.

Ten slotte: je kunt maar beter meteen een goede luizenkam kopen zodat je de eitjes en de luizen makkelijk verwijdert. Van alle luizenkammen die ik heb geprobeerd kwam die van Assy het beste uit de test.

Deze luizenkam heeft spiraalgroeven waardoor de kam stroef door het haar gaat en de neten en luizen makkelijk loskomen van je haar. Met deze kam heb je al die dure middeltjes tegen luizen in feite niet nodig! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Hopelijk ben jij of je kind weer snel luisvrij en kun je weer rustig en zorgeloos ademen. Succes met luizen verwijderen!

Heb je last van nog ander soort gespuis zoals bijvoorbeeld muizen, zilvervisjes, bedwantsen en ga zo maar door, zie dan mijn artikelen over ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Bedwantsen bestrijden, 13 dingen die je absoluut wilt weten!

Last van een bedwantsen plaag in huis? Met deze beste tips kun je perfect bedwantsen bestrijden en voorkomen. Zo ben je er snel van af!

Fruitvliegjes in huis? Met deze 5 tips ben je er snel van af!

Last van fruitvliegjes in huis? Gelukkig ben je er met een paar huishoudelijke aanpassingen en benodigdheden weer snel van af.

Mieren in huis bestrijden, hier het ultieme handboek!

Ziet jouw aanrecht zwart van de mieren? En wil je definitief van de mierenplaag afkomen? Dat gaat je lukken met deze beste tips tegen mieren in huis!
product advies suus
Actueel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

Cursus kaasfonduepan schoonmaken, 3 beste manieren!

Een kaasfonduepan schoonmaken lastig? Welnee! Hier de beste tips en trucs om de kaasfonduepan weer schoon te krijgen en aangekoekte resten te verwijderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN