Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet

rommelig huis opruimen
rommelig huis opruimen
Het komt je vast bekend voor: je hebt flink opgeruimd en afstand genomen van bepaalde overbodige items. Dan kijk je rond en er bekruipt je een teleurgesteld gevoel. Je huis ziet er nog steeds rommelig uit. Kijk nog eens heel goed naar onderstaande lijst, want met een paar ingrepen oogt je huis vele malen netter!

Spullen die opgeborgen moeten worden voor een opgeruimd huis

1. Gadgets: less is more

Een rommelig huis opruimen begint met kleine dingen die je onder ogen moet zien. Een mooi beeldje of een in het oog springende vaas kan echt iets toevoegen aan je interieur, maar sla er niet in door want binnen de kortste keren verandert je huis in een rommelmarkt en dat kan niet de bedoeling zijn.

Een goede truc is: stop alle decoratieve items in een doos, kijk even heel goed rond… wat kan erbij? Het eerste wat in je opkomt zet je weer neer op een door jou gekozen plek…. je zult zien: dit item komt nu veel beter tot zijn recht. Wat is de volgende gadget die in je opkomt? Waar zet je het neer?

Ga door tot het te veel wordt en stop daar dan ook. Je kunt later altijd weer de doos erbij pakken en spullen switchen. Neem de tijd hiervoor. Je huis knapt er enorm van op en bedenk goed: less is more!

2. Rondslingerende snoertjes en opladers

Rondslingerende snoertjes en opladers zijn een doorn in het oog. Los even van alle discussies die eruit voorvloeien als je met meerdere mensen in een huis woont. Die discussies zijn te temperen door aan de snoertjes labeltjes te plakken en op de opladers plakkertjes met de namen erop, maar daar los je het rondzwerven ervan niet mee op.

Zorg voor een centraal opbergpunt; een doos, een lade, een kastje; iets wat er niet rommelig uitziet… Voer de regel in dat na het opladen dát de plek is waar alle kabeltjes en opladers in opgeborgen moet worden.

3. Overal afstandsbedieningen, hoe rommelig is dat!

Vroeger drukte je op een knop en ging iets aan of uit. Toen kwam de afstandsbediening. Dat was zo makkelijk, hoefde je niet van de bank op te staan en kon je alles bedienen vanaf je luie stoel. Nu heb je minstens vijf afstandsbedieningen en voordat je het weet ligt er een op de bank, een op tafel, een op het aanrecht… ga zo maar door. Die goeie oude tijd dat je gewoon maar op één knopje hoefde te drukken!

Ook hiervoor geldt: zorg dat je een leuk, niet al te opvallend kistje hebt waar je al die afstandsbedieningen in bewaart (bijvoorbeeld een tissue box; die heeft het perfecte formaat voor al die afstandsbedieningen.) Scheelt je ook weer een zoektocht naar die ene afstandsbediening!

4. Snoeren wegwerken ziet er een stuk netter uit

Een rommelig huis opruimen lukt al goed als je eens naar alle snoeren kijkt. Snoeren, snoeren en nog eens snoeren, overal snoeren! Zie je het? Superhandig hoor, al die apparaten in huis, maar zo jammer van die snoeren! Neem eens de tijd om al die snoeren te bundelen met kabelbinders. Dat staat een stuk netter.

Weet je 100% zeker dat bepaalde snoeren altijd via dezelfde weg zullen lopen, dan kun je ze ook achter de plinten wegmoffelen of aan de plinten bevestigen met kabelclipjes.

5. Chaos door dierenbenodigdheden

Dierenliefhebbers hebben alles over voor hun katten en honden of andere huisdieren. We halen er van alles voor in huis; krabpalen, speelgoed, drinkbakjes, manden, benches, denkspelletjes, balletjes, kooien… voordat je het weet is je huis een soort dierenpretpark.

Heel gezellig allemaal, maar wat een troep geeft dat! Het is heel simpel op te lossen door drinkbakjes op een neutrale placemat te zetten, speeltjes en toebehoren in een vaste mand of kist te stoppen, en krabpalen niet midden in de kamer te plaatsen of op een andere prominente plek. Kies bovendien een mand uit die bij je interieur past, dan ziet je woonkamer er als geheel een stuk verzorgder uit.

6. Te veel of te oude sierkussentjes

Sierkussentjes kunnen iets extra’s toevoegen aan je interieur, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je woonkamer er rommelig uitziet. Zijn de kussentjes versleten, verouderd of zijn er te veel kussentjes dan komen ze nogal overweldigend over en wordt het eens tijd om er kritisch naar te kijken; welke zijn echte eyecatchers en voegen iets toe aan de sfeer?

sierkussentjes rommelig huis

7. Halfdode planten zijn zo armoedig

Ga je een rommelig huis opruimen, kijk dan ook eens kritisch naar je planten! Zijn ze nog zo mooi als toen je ze kocht? Of hebben ze hun beste tijd gehad en hangen de blaadjes er depressief bij? Zijn ze nog zo groen als ze horen te zijn? Of beginnen er bruine randjes lang de bladeren te kronkelen? Halfdode planten zijn zo armoedig!

Ben je al vanaf het begin van plan om dat ene plantje in een leuke pot te zetten? Of ben je dat in de loop van de tijd vergeten, zie je het niet meer en staat hij nog steeds in dat armzalige plastic potje? Kijk dus ook naar de potten, maak er iets moois van en gooi de kansloze planten in de groenbak!

8. Spullen die niet op de vloer horen

Het enige wat in contact hoort te komen met je vloer zijn de meubels. Speelgoed, tassen, schoenen, wasmanden en ga zo maar door… het hoort allemaal niet op de vloer en het maakt van je woonkamer een heuse bende.

Ontwikkel een systeem voor dat soort rondslingerende dingen: vaste opbergmanden voor het speelgoed, haken voor tassen, een schoenenrek voor schoenen… Iedereen weet dan waar hij het laten moet en het ruimt lekker op!

9. Zorg ervoor dat de koelkast geen prikbord wordt

Een koelkast is een koelkast en niet meer dan dat. Helaas gaat het daar ook bij veel huishoudens mis. Voordat je het weet ligt er óp de koelkast: ovenschalen (vaak met heel veel stof erop, ieuw!), een verdwaalde tros bananen, sleutels en nog meer dingen die eigenlijk op een andere plek horen.

De koelkast bombarderen tot prikbord maakt je huis ook nogal rommelig. Probeer het te beperken tot relevante informatie zoals de afvalwijzer die je met een magneet aan de deur bevestigt en bewaar uitnodigingen voor verjaardagspartijtjes en andere post op een andere plek.

10. Een lege eettafel staat een stuk chiquer

De eettafel is ook zo’n gevarenzone waar meer terecht komt dan de bedoeling kan zijn; tekeningen, post, huiswerk van de kinderen, lege mokken, glazen en ander afwasspul.

Ook de fruitschaal op de eettafel wordt vaak gedoopt tot opslagplaats van onduidelijke dingen; een afgevallen knoop, een sleutelhanger, traktaties, muntjes… allemaal frummeltjes die niet in een fruitschaal horen.

Een rommelig huis opruimen lukt als je de tafel leeg houdt. Gebruik de fruitschaal enkel voor fruit en zet alleen dingen op tafel die er horen of die je tafel mooier maken zoals een kaarsenkandelaar, een fruitschaal en een plant of een vaas met bloemen.

11. Papieren, papieren, papieren, wat een zooi!

Post, krantjes, folders, boodschappenlijstjes, to-do-lijstjes, mededelingen van school… het gaat altijd maar door en wat moet je er allemaal mee? Dat wordt al snel een stapel die, als je niet uitkijkt, op een dag in elkaar stort.

Een vast systeem voorkomt dat de papieren stapel een bron van ergernis wordt. Alles waar je nooit meer naar kijkt, hup, meteen in de papierbak en een vast bakje voor ongeopende post. Weg met die papieren zooi!

12. De rest van het huis opruimen

Als je tijd over hebt en nu je toch bezig bent: bekijk de rest van je huis met dezelfde kritische blik als hierboven.

Bijvoorbeeld je badkamer: moeten al die shampooflessen, lotions, tandpastatubes en andere toiletartikelen echt overal uitgestald staan zodat er nog meer stof in de badkamer komt? Of is het een idee om een goed opbergsysteem te creëren (waar alleen artikelen in staan die echt gebruikt worden!)

Heb je echt zoveel kussenslopen, dekbedhoezen, lakens en matrashoezen nodig zodat je linnenkast helemaal uitpuilt? Of kunnen er bepaalde dingen weg?

Kortom: krijg je een onrustig gevoel in je woonkamer (en de rest van het huis) omdat het er ondanks een grote opruimbeurt nog steeds rommelig uitziet? Begin dan met bovenstaande punten af te werken, zelfs de kleinste veranderingen kunnen een verschil maken van dag en nacht!

rommelig huis opruimen

Meer weten over spullen categoriseren?

Wil je meer weten over het categoriseren van spullen, lees dan Opgeruimd! van Marie Kondo. Na het lezen van het boek begrijp je beter hoe je het sorteren van spullen kunt aanpakken. Het boek leest lekker weg en geeft je een nieuwe kijk op opruimen en hoe dit rust geeft in je hoofd.

Opruimgoeroe Marie Kondo heeft als gouden regel dat je bij je spullen je stuk voor stuk af kunt vragen: word ik hier blij van? Krijg je een positief gevoel bij iets, dan houd je het, zo niet dan kan het weg; je moet dan volgens Marie Kondo wel eerst ‘Dankjewel!’ zeggen voordat je er afstand van neemt.

Volgens Marie Kondo is opruimen makkelijk, maar moet je wel streng zijn voor jezelf. Dan heb je altijd een opgeruimd huis zonder dat je steeds hoeft op te ruimen. Door je enkel te omringen met spullen waar je van houdt, wordt je gelukkiger, gezonder en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit boek vond ik echt een eyeopener en is verkrijgbaar bij iedere boekhandel en bol.com.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:40 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
opgeruimd huis met kinderen
Met gratis printable opruimspel