Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

8 opruimtips speciaal voor rommelige mensen

opruimtips rommelige mensen
opruimtips rommelige mensen
Ben je het zat om eeuwig in chaos te leven? Dan wordt het tijd om jouw neiging naar rommel te doorbreken. Begin met deze 8 kleinere stappen voordat je het grootser aan gaat pakken. Met deze opruimtips maak je een begin van een opgeruimd huis en word je een van die uitzonderlijke mensen die altijd zijn huis op orde heeft.

Het huis opruimen, waar begin je? Deze opruimtips helpen je verder!

1: Haal alle schoenen van de vloer

Je ziet het in zo veel huizen: je komt binnen en de gang of de bijkeuken ligt bezaaid met schoenen in alle maten en kleuren. Direct bij binnenkomst voelt het huis rommelig aan!

Het rondslingerende-schoenenprobleem is simpel te voorkomen. Zorg dat alle huisbewoners een eigen ruime lade heeft in iets wat doorgaat als een schoenenkast of echt een schoenenkast en eis dat je kinderen en partner bij thuiskomst zijn of haar schoenen in zijn eigen la opbergt.

Schoenen die niet gedragen worden omdat het seizoen er niet naar is of om een andere reden worden vervolgens bewaard in een schoenendoos of opberger in de eigen klerenkast.

Als je hier een systeem in brengt heb je ten eerste geen rommelig entree meer en struikel je ook niet over andermans schoenen.

2: Stop met het creëren van dumpzones

Ook al worden bepaalde stoelen of tafeltjes in huis nauwelijks gebruikt, ze bombarderen tot opslagplaats is ook weer niet de bedoeling. Voordat je het weet ligt er op die ene stoel een van-alles-en-nog-wat-stapel-om-later-uit-te-zoeken. Zodra er niets meer bij kan, begint deze ellende op een andere tafel of stoel opnieuw. Voordat je het weet groeit je huis dicht met dit soort dumpzones.

Neem de tijd om alle dumpzones weer leeg te maken en stop met deze rommelige gewoonte door alles een vaste plek te geven en voor-het-geval-dat-dingen weg te gooien of anders: doe er iets mee!

Om je nog meer inzicht te geven hoe rommelig al die spullen zijn, lees dan: 8 signalen dat je te veel spullen in huis hebt.

3: Zorg dat je minder serviesgoed, glazen en bestek hebt

Je kunt denken: ik heb toch een enorm grote kast waar ik al mijn serviesgoed, glazen en bestek in kwijt kan? Ja, maar… hoe meer servies, glazen en bestek je hebt, hoe groter de kans dat je je vaat langer laat staan omdat er toch genoeg borden, kopjes en vorken op voorraad zijn, met als gevolg: een rommelige keuken!

Minimaliseer je op serviesgoed en bestek, dan maak je de handel ook sneller tussendoor even schoon en ziet je keuken er een stuk netter uit!

Wil je meer lezen over een nette keuken, lees dan: Heb jij een schone keuken? Check deze 11 vragen!

4: Maak een einde aan al dat speelgoed op de vloer!

Heb je nog jonge kinderen en struikel je dikwijls over hun speelgoed die wijdverspreid over je vloer zwerft? Maak daar een einde aan! Al die chaos demotiveert je kinderen om ermee te gaan spelen en als je er niets aan doet wordt het steeds meer en meer.

Leer je kinderen eerst iets op te bergen voordat ze aan iets nieuws beginnen. Zo blijft het overzichtelijk en zo is er ook veel meer ruimte om echt te spelen. Maak themadozen, curverboxen of manden of koop een goede speelgoedopberger. Doe lego bij lego, barbies bij barbies, auto’s bij auto’s, dat ruimt veel makkelijker op, want je kinderen zullen dan precies weten waar wat hoort.

Als je dan toch bezig bent: check meteen even of er dingen tussen zitten die kapot zijn. Kapot speelgoed, daar heeft niemand wat aan! Tenzij je kinderen er iets leuks van gaan knutselen.

opgeruimd huis met kinderen

5: Laat iedereen in huis zijn eigen wasgoed sorteren

Sloddervossen hebben over het algemeen een hekel aan de was doen. Nog meer chaos in je leven die keer op keer weggewerkt moet worden.

Mijn tip is dan ook: maak het jezelf gemakkelijk! Zorg dat jij en iedereen in huis meewerkt aan het sorteren van wasgoed. Dat is vrij eenvoudig: zorg dat je meerdere wasmanden hebt. Ik heb er thuis bijvoorbeeld drie naast elkaar staan: eentje voor de 60°C was, eentje voor de 30°C was en eentje voor donkere was.

Er zijn ook leuke wasmanden met drie vakken, zoals onderstaande van bol.com, deze heeft ook nog wieltjes zodat je hem makkelijk verplaatst.

Mijn kinderen weten exact in welke mand ze welk kledingstuk moeten werpen en dat scheelt je heel veel tijd met wasjes draaien. Je staat niet meer te graaien tussen vieze sokken en onderbroeken, op zoek naar alles wat bij elkaar in de machine hoort.

35 x 56 x 60 cm (LxBxH)
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:54 pm

6: Ruim de badkamer op

Ben je een rommelig type, dan moet je niet te groots beginnen zei ik eerder al. Daarom is de badkamer een ideale plek om inzicht te krijgen in hoe je overzichtelijk opruimt, tenzij je een badkamer hebt die groter is dan de gemiddelde woonkamer.

Als ik bij mijn meest rommelige vriendin thuiskom en een blik werp in haar badkamer dan is dat het voorbeeld van hoe het niet moet: overal potjes en spuitbusjes en make up dat op de wastafel en alle mogelijke horizontale plekken rondzwerft. Wat een stof geeft dat!

Heb jij dit nou ook? Doorbreek deze gewoonte dan en zorg ervoor dat niets van je potjes en andere verzorgingsproducten zichtbaar in je badkamer staat. Maak plaats in de kastjes of lades, en anders: koop een kastje en sorteer alles in bakjes en berg het vervolgens op. Gooi alles wat je niet gebruikt direct weg!

Het grote voordeel is dat je badkamer veel schoner blijft! Wil je de badkamer helemaal spic en span hebben, lees dan: 10 snelle schoonmaaktrucjes voor in de badkamer of 10 geniale schoonmaaktrucjes in de badkamer met baking soda.

7: Ruim je klerenkast op

Puilt je klerenkast zodanig uit dat je niet meer kunt vinden wat je zoekt, dan is dit ook zo’n leuk ‘klein’ projectje dat je even goed kunt aanpakken. Het is zo fijn om te kunnen zien wat je hebt.

In de meest ernstige gevallen kun je het beste eerst je kledingkast helemaal leeg halen, dan hoef je de boel alleen nog in te delen of weg te doen. Denk in drie categorieën:

  1. Je houdt het en legt het weer netjes terug in de kast.
  2. Je hebt iets langer dan een jaar niet gedragen en geeft het weg.
  3. Je kledingstuk ziet er zo gehavend uit: het is niet doorgeef-waardig dus gooi je het weg.

O ja, voordat je je kast weer indeelt: haal er even een sopje doorheen! Het kan daarbinnen behoorlijk stoffig zijn. Wil je weten waar je je oude kleding kwijt kan, lees dan: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

8: Stop met nieuwe spullen kopen

Zo lang je je huis nog niet op orde hebt, stop dan voorlopig met nieuwe spullen kopen. Nieuwe spullen moeten een aanvulling zijn op wat je al hebt, geen opvulling van je huis!

Hoe meer spullen in huis, hoe sneller je huis vervuilt. Bovendien is het ook lastiger om met al die spullen om je heen overal goed bij te kunnen, met als gevolg: stofophopingen in alle hoekjes.

Met minder spullen leven geeft ook ruimte in je hoofd, je leven wordt overzichtelijk en je hebt niet steeds thuis het onrustige gevoel dat je nog van alles moet doen zonder dat je weet waar je moet beginnen.

Laat de spullen niet je kostbare ruimte in beslag nemen, het zijn maar spullen en ze staan vreselijk in de weg.

Lees ook: Wil je een opgeruimd huis? Koop dan niet meer deze 5 dingen!

Nu ben je helemaal klaar voor grotere stappen, zet de puntjes op de i en ga eens flink aan de slag. Lees voor nog meer inzicht Meer dan 12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet of 5 fouten die bijna iedereen maakt tijdens het opruimen.

35 x 56 x 60 cm (LxBxH)
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:54 pm

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel